PREMI NOBEL DE LITERATURA 2006

Pamuk: "El que uneix els pobles no és la política sinó el so del cor"

L'escriptor turc participa en un acte cultural a Madrid amb Juan Goytisolo

2
Es llegeix en minuts
EFE / MADRID

L'escriptor turc Orhan Pamuk creu que "el nacionalisme ascendent" que es dóna a bona part del món és un dels motius que impedeixen l'ingrés de Turquia a la Unió Europea, encara que la seva experiència li ha ensenyat que "el que uneix els pobles no és la política, sinó el so del cor, la música dels cossos".

Pamuk, premi Nobel de literatura 2006, ha llançat avui aquesta reflexió en una trobada amb la premsa en què tant ell com l'espanyol Juan Goytisolo han defensat amb èmfasi la necessitat que la UE "obri les portes" a Turquia, perquè així podria fer aflorar a la superfície "tota la riquesa, la bellesa i la multiculturalitat d'aquest país".

El novel·lista turc, que des del principi ha deixat clar que a Espanya se sent "com a casa" i que la cultura espanyola no li és estranya, té avui un doble motiu per ser a Madrid: l'han nomenat honoris causa per la Universitat Complutense, i aquesta tarda intervé, amb Goytisolo, en el programa Miradas turcas que es desenvolupa aquests dies a la capital.

18 anys d'amistat

Als dos escriptors els uneix una forta amistat des de fa 18 anys i una admiració recíproca. Un i l'altre són també un clar exemple d'intel·lectuals "compromesos amb el temps que els ha tocat viure", com va posar de manifest la coordinadora de Miradas turcas, Concha Hernández, a la roda de premsa que s'ha celebrat al Ministeri de Cultura.

La creença en l'aliança de civilitzacions, "no en el xoc" d'aquestes, és una altra de les qüestions que uneix Pamuk i Goytisolo, si bé aquest últim prefereix parlar d'"aliança de valors" perquè hi ha "civilitzacions diferents que comparteixen valors com la democràcia i el concepte de ciutadania".

El futur de Turquia

Notícies relacionades

"Hi ha dos països musulmans on aquests conceptes tenen validesa: la dissortada Bòsnia, a la qual la Unió Europea i el món van deixar maltractar fa uns anys pel simple fet de ser musulmana, i Turquia. La relació amb aquests dos països és essencial per a la UE", ha subratllat Goytisolo.

Un i altre han reconegut que la situació de Turquia "és complexa" i que el seu ingrés a la UE el pot dificultar l'existència de grups ultranacionalistes o el fet que, com va dir Pamuk, el seu país "no és una societat lliure, no hi ha llibertat d'expressió", tal com molts turcs desitjarien que hi hagués.

Temes:

Orhan Pamuk