Idees // OLGA MERINO

Tatuatges de l'Est

1
Es llegeix en minuts
OLGA MERINO

La pel.lícula és crua: arrenca amb un coll tallat per una navalla barbera. I no es tracta pas de quètxup gratuït. L'argument, que es capbussa en el submón de la màfia russa a Londres, justifica la duresa dePromesas del Este,última pel.lícula del directorDavid Cronenberg.L'esforç documental que han fet els guionistes s'aprecia en el cos tatuat deViggo Mortensen--cames, pit, esquena, mans--, ja que així és com ha de lluir totvor v zakone(lladre de llei) que es preï.

El costum entre l'hampa russa de tatuar-se la pell es remunta al temps dels tsars i encarnava --en passat, perquè tendeix a desaparèixer-- un codi d'informació secreta entre els malfactors per indicar estatus i historial delictiu (per aquesta raó elstattoosfalsos es castigaven amb la mort). En els dits acostumava a apuntar- s'hi la professió del delinqüent --una clau assenyalava, per exemple, el lladre de cases-- i als peus, els llocs on s'havia complert pena: "Convicte de Vorkutà", "Camps de Magadan". Els grillons pintats als turmells revelaven una condemna de cinc anys o més.

Un esplèndid treball editat a Anglaterra en dos volums, titulatRussian Criminal Tattoo(Fuel), recull els dibuixos i els retrats de reclusos que un funcionari de presons i un fotògraf van anar compilant, cada un pel seu costat, en presons i camps de treball des dels anys de la repressió soviètica.

Notícies relacionades

Alguns tatuatges poden arribar a ser veritables obres d'art de l'agulla; d'altres, pura vergonya per al reu: la inscripció al front d'epítets infames com ara "pederasta", "xivato" o "gall" (aquests tatuatges violentats es podien gravar també a punta de ganivet). Els convictes comuns del gulag s'atrevien fins i tot a desafiar el Kremlin pervertint velles consignes comunistes sobre la seva pell: "¡Tot el poder als padrins!", i no pas als soviets.

El pit es considerava una zona noble, reservada a les imatges que conferien rang al criminal: la creu al tors del personatge que encarnaViggo Mortensenl'eleva a la categoria depríncepentre els delinqüents.Promesas del Esteés una esplèndida pel.lícula, tatuatges inclosos, amb un final, una mica ensucrat, que fa minvar el seu afany verista.