EL PREMI MÉS POPULAR DE LA LITERATURA EN ESPANYOL

Juan José Millás guanya el Planeta amb una novel.la autobiogràfica

L'escriptor valencià obté el guardó amb 'El mundo', que relata les memòries de la seva infància

El 'showman' televisiu Boris Izaguirre, finalista amb 'Villa diamante', va dedicar l'obra a Terenci Moix

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / BARCELONA

Les memòries d'infància i la història de l'amor de dues germanes pel mateix home van ser les trames premiades en la 56a edició del premi Planeta, concedit ahir a la nit. Les firmen Juan José Millás (El mundo), que va ser el guanyador per cinc vots a dos, i el showman Boris Izaguirre (Villa diamante), que va quedar finalista. El guardó més popular de les lletres hispanes és també el més ben dotat econòmicament. El valencià s'endu 601.000 euros i el veneçolà, 150.250. Izaguirre, que va despertar les riallades dels comensals quan va assegurar no saber-se premiat fins que li van entregar el guardó, va dedicar la distinció a Terenci Moix: "Ell em va ensenyar a estimar Barcelona".

"Escriure consisteix a refer tot allò que es va trencar", va explicar el guanyador en roda de premsa un cop es va conèixer la decisió. Millás ha tret a la llum els seus records quan, en portes de l'adolescència --entre els 10 i els 14 anys--, es va veure obligat a deixar la llum de València i el Mediterrani per viure en la inhòspita Madrid. El mundo, segons la va definir el guanyador, és una "autobiografia novel.lada" que explica com el passat es fa present malgrat els intents del seu protagonista per escapar-se'n.

ELOGIS DEL JURAT

Dos membres del jurat, Soledad Puértolas i Pere Gimferrer, van elogiar les memòries del "millor Millás", que "evita" que l'obra premiada "sembli només un llibre de records personals".

Puértolas i Gimferrer es van mostrar gratament sorpresos perquè l'obra finalista vagi més enllà del culebró que es pressuposa escriuria algú com Boris Izaguirre, guionista de televisió i cronista del glamur. Villa diamante és un llibre "molt escrit", segons Gimferrer, i "trenca amb la imatge del Boris graciós i frívol", va dir Puértolas.

VENEÇUELA I EL CINE

Izaguirre situa la història d'amor de dues germanes en els anys 50 a la seva Caracas natal. És la tercera novel.la en què el popular presentador utilitza Veneçuela com a font d'inspiració després d'El vuelo de los avestruces i Azul petróleo. I serà l'última segons els seus comentaris. El cine, una de les passions del finalista del Planeta, està present en tota l'acció.

Notícies relacionades

Dels 469 originals presentats aquest any, 10 van arribar a la recta final, i els noms de Millás i Izaguirre figuraven en les quinieles. El jurat, es va inclinar pels treballs d'aquests dos autors que, des d'apostes literàries diferents, tenen en comú que s'han llaurat un nom als mitjans de comunicació: Millás, com a columnista d'El País, i Izaguirre, des del programa de Cuatro Chanel n° 4. Tots dos col.laboren en el programa de la cadena SER La ventana, que presenta Gemma Nierga.

Al tradicional sopar hi van assistir, a més de José Manuel Lara, el president de la Generalitat, José Montilla; el ministre de Cultura, César Antonio Molina, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.