El focus del problema

Fum negre a Maragall

La caiguda de la xarxa elèctrica va originar un incendi a la subestació elèctrica del passeig al Guinardó

El succés va causar un núvol espès i va obligar a desallotjar dues finques

3
Es llegeix en minuts
JORDI SUBIRANA / CARME ESCALES / BARCELONA

Una columna de fum de 10 o 15 metres, negra com el carbó, va cobrir ahir el cel del passeig de Maragall. L'espès núvol el va originar un incendi elèctric. La caiguda de la xarxa que va patir Barcelona va afectar diverses subestacions de Fecsa-Endesa i va causar un foc a les instal.lacions del passeig Maragall, a la cantonada amb el carrer Escornalbou, que els bombers van trigar més de dues hores a apagar.

A les onze del matí tocades, l'espectacularitat de la fumera i la falta de llum en pisos i comerços d'aquella zona del Guinardó van fer sortir al carrer desenes de curiosos per seguir els treballs d'extinció. Veïns armats amb mòbils amb càmeres van aprofitar per immortalitzar el sinistre. Però la situació no invitava a bromes i la por era visible a la cara d'algunes persones. A prop de la subestació hi ha una gasolinera. La policia la va tancar.

Es van sentir petites explosions. Unes 15, segons fonts de l'ajuntament."Semblaven petards",va expressar Maria Sanz, una veïna del

carrer de Sant Antoni Maria Claret. Després, els Bombers de Barcelona van aclarir que les deflagracions van ser causades pels aïllants dels connectors de la llum de la subestació, que desprenen gas. Aquest fet va obligar els serveis d'extinció a esperar fins que van finalitzar les explosions abans d'entrar.

La columna de fum es va anar enfosquint. La roba estesa en un àtic del passeig de Maragall amb el carrer d'Escornalbou es va tenyir de negre. L'aire al carrer es va tornar en pocs moments irrespirable. La Guàrdia Urbana, que va tallar el trànsit al passeig, va demanar a través d'altaveus que els transeünts abandonessin la vorera de davant de la subestació perquè el fum era tòxic. Però ni així la gent se'n va anar i es va limitar a situar- se darrere del cordó policial.

Tancament de comerços

Les possibles molèsties causades pel fum i no pas el perill real que el foc arribés a les cases --mai es van veure flames-- van motivar el desallotjament de dos edificis adjacents a la subestació. Durant el dia s'hi van sumar el tancament de desenes d'establiments. Els comerciants van abaixar les persianes per la falta de subministrament elèctric. I la majoria no va tornar a obrir. Altres, en canvi, van seguir en actiu, tot i que van tenir pèrdues importants. Al bar de Miquel Fornés, davant de la sub- estació, no van poder cuinar i se'ls van fer malbé els gelats i l'orxata.

Una de les finques evacuades va ser el número 59-61 del passeig de Maragall. Ricardo Lugo era a casa seva i, hores després, recordava amb claredat la seqüència dels fets:"Abans de les onze se n'ha anat la llum i hem sentit una explosió".Al sortir al balcó, va veure un fum negre. Poc després, els Mossos van trucar a l'intèrfon i els van demanar que sortissin de les cases.

Notícies relacionades

Àlex Feliu, que té un negoci de mobles i matalassos a la zona, va intentar pujar al seu pis, a la finca desallotjada, per tancar les finestres. Aquesta va ser una de les consignes més repetides. Un policia el va deixar passar; un altre, en canvi, l'hi va impedir."Hi havia desconcert entre ells",va dir Feliu. Com a altres veïns, els serveis d'emergència li van subministrar mascaretes. Altres van tenir menys sort i es van apanyar amb mocadors.

El foc va quedar controlat cap a les 13.30 hores. Una mica suat per l'esforç del matí, el cap dels bombers, Joan Asín, va explicar que l'incendi havia afectat la zona d'interruptors de l'estació, uns 400 metres quadrats. Ahir a la nit, l'avaria seguia sense reparar-se i, conseqüentment, els veïns i els comerços, sense llum.