crònica

Jeff Beck, un 'guitar heroe' d'etiqueta

El veterà músic britànic va exhibir virtuosisme i elegància amb les sis cordes en un Bikini ple

1
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO / BARCELONA

D'acord, el concepte deguitar heroerocker, grapejat i banalitzat, sol emparar mers gimnastes egocèntrics de les sis cordes. I, per aquest motiu, no va estar malament esborrar, dimarts a Bikini, tots aquests solos estèrils que acumulem en la nostra memòria ROM i deixar que s'expliqués un dels culpables (involuntaris) de tot això, el britànic Jeff Beck. Lluïment instrumental i digitació audaç, sí, però també algunes dosis d'intel.ligència.

Beck va encunyar el 1975, ambBlow by blow,la seva pròpia noció del jazz-rock i, més o menys, segueix allà: aplicant a una superfície jazzística talls nets de guitarra amb instint rocker. A Bikini el van recolzar dos tot terrenys alletats en el jazz (el bateria Vinnie Colaiuta i el teclista Jason Rebello; individus foguejats amb Zappa, Sting, Chick Corea, Branford Marsalis... o Backstreet Boys) més la jove baixista Talia Wilkenfeld. Pulsacions musculoses en diàleg amb uns teclats que s'apuntaven a la carrera sense desenganxar del tot la vista del manual d'urbanitat jazzística. I, al cim de la muntanya, un Beck que, amb 63 anys, manté una frescor inesperada.

Notícies relacionades

L'ex-The Yardbirds té el mateix aspecte de fa dècades: cabellera esculpida enphotoshopi Fender Stratocaster blanca. Es va obrir pas referint-se a John McLaughlin (Eternity's breath) i evocant el desaparegut Tommy Bolin aStratus,de Billy Cobham; la cançó la poderosa base rítmica de la qual Massive Attack va samplejar aSafe from harm.En eltour de forcede rock-jazz gairebé metàl.lic s'obrien clarianes en forma de balada crepuscular (Goodbye pork pie hat) i funk d'alt octanatge (Star cycle). El públic de Bikini els va rebre amb èxtasi i certa estretor: entrades esgotades i aforament desbordat.

Led boots,rescat deWired(1976), va incidir en aquest temari robust i tècnic, però el virtuosisme de Beck va seguir sent més apassionat que acadèmic; una nota seva deia més que un disc sencer de Steve Vai. Subtil en el seu acostament aDay in the life(Beatles) i de nou desafiador elBlue windfinal. Guitarra d'elit.