PROJECCIÓ INTERNACIONAL

Catalunya busca premis Nobel que l'apadrinin a Frankfurt

Bargalló aclareix que no hi haurà una "llista oficial" d'autors catalans

El Sónar es traslladarà a la ciutat alemanya durant les nits de la fira

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

L'Institut Ramon Llull, organitzador de la participació de Catalunya en la Fira del Llibre de Frankfurt, ha començat a buscar el suport de quatre premis Nobel i un etern candidat per recomanar la cultura catalana a Alemanya, si per a això no n'hi ha prou amb l'exhaustiu programa d'activitats que s'ha programat. El director de l'institut, Josep Bargalló, va avançar els noms dels Nobel de literatura Gabriel García Márquez, José Saramago, Seamus Heaney, Günter Grass i el de Mario Vargas Llosa, als quals s'ha demanat que, en persona o amb missatges en vídeo, donin la seva opinió sobre alguna realitat de la cultura catalana amb la qual tinguin una vinculació directa.

Bargalló va acabar revelant ahir aquestes gestions, encara en fase preliminar i l'anunci de les quals no estava previst en el guió de la seva compareixença davant la comissió de Política Cultural del Parlament, per respondre a l'enèsima pregunta sobre com s'equilibrarà l'exposició de la llengua i la literatura catalanes (entenent com a tal la que s'expressa en català) i la cultura catalana, que compta amb aportacions en castellà i connexions internacionals.

SENSE LLISTA D'AUTORS

El contracte amb l'organització de la fira obliga a no revelar fins a una roda de premsa oficial al mes de juny els noms dels escriptors i intel.lectuals que participaran en els actes ni qui representarà Catalunya en el discurs inaugural després de la intervenció oficial del president de la Generalitat, José Montilla. Però ni tan sols en aquell moment hi haurà una "llista oficial" d'autors elegits per l'Administració per viatjar a Alemanya. L'elenc d'autors es definirà, de fet, quan es concretin les activitats institucionals i se sabrà quins autors viatjaran a Frankfurt amb les editorials catalanes i les editorials alemanyes que els hagin traduït.

L'equilibri difícil també es mantindrà a les exposicions centrals, una de les quals dedicada a la indústria editorial catalana --en totes les llengües--, la història de la literatura catalana --en català-- i la realitat de la cultura catalana avui, en totes les seves facetes lingüístiques, però, segons Bargalló, posant l'accent en el que "singularitza" Catalunya, que és la seva llengua pròpia.

NITS SÓNAR I GASTRONOMIA

A poc a poc, el Llull va revelant els detalls d'un programa exhaustiu, que ocuparà dia i nit, literalment, els sis dies de la Fira de Frankfurt i va molt més enllà: inclou activitats a les de Leipzig i Berlín i actes en 80 ciutats, com ara lectures en instituts de secundària, universitats i llibreries.

Durant les quatre nits centrals de la fira, el Sónar barceloní es traslladarà a una antiga estació de tren. Al voltant de 1.600 persones seran convidades a quatre sopars que aniran a càrrec d'estrelles de la gastronomia catalana --Bargalló no en va revelar el nom-- i música electrònica i mostres de grafisme i accions artístiques d'avantguarda fins a altes hores de la matinada.

Notícies relacionades

¿MARAGALL I PUJOL?

A part de presentar una llengua i una literatura, Bargalló aspira a presentar Catalunya com un exemple davant d'Europa d'"una cultura de diàleg". Per exemple, amb el seminariUna Europa oberta: el cas catalàper al qual els expresidents Jordi Pujol i Pasqual Maragall tenen, segons Bargalló, el "perfil" adequat per ser convidats a participar-hi.