CITA AL CAMP NOU (21 h)

La semifinal Barça-Madrid de la Copa: el cinquè clàssic i final

El Barça rep el Madrid amb l’avantatge de l’anada i la confiança de tres victòries seguides per arribar a la final de la Copa del Rei i acariciar el doblet

La semifinal Barça-Madrid de la Copa: el cinquè clàssic i final

FCB

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Madrid va guanyar el primer clàssic de la temporada a l’octubre (3-1 al Bernabéu), en el que semblava la continuació de la supremacia del campió de Lliga i la Champions, i un Barça en reconstrucció l’ha superat en els tres duels següents: 2-3 en la Supercopa, 0-1 en l’anada de la Copa i 2-1 en l’últim partit de lliga del Camp Nou. Si ha arribat o no un canvi de cicle pot quedar determinat en el cinquè clàssic i duel final de la temporada, que conté el premi addicional de poder abordar la conquesta de la Copa del Rei.

El Barça afronta la cita en la delicada situació amb què ha assumit els últims envits contra els blancs. Agreujada, fins i tot. Sense Christensen, Pedri ni Dembélé, i, aquest cop, sense Frenkie de Jong. El Madrid compareix per capgirar l’eliminatòria amb tota la plantilla disponible, excepte Mendy.

Precedents volubles 

Han sigut tan volubles i variats els enfrontaments precedents que resulta impredictible el desenllaç de l’eliminatòria. «No significa res que hàgim guanyat els últims tres partits», va advertir Xavi, que va repetir la mateixa opinió abans de l’anada. Llavors donava el Madrid com a favorit. Ahir ho va repetir: «Continuen sent els favorits».

No ho va dir en un sentit victimista, sinó admiratiu cap al rival, i va al·ludir a la seva condició de campió vigent i la seva fiabilitat en les eliminatòries. Podia haver inclòs en l’argumentari la llista de baixes pròpies i no ho va fer. Al contrari. L’entrenador es proposa que el Barça sigui el mateix malgrat les sensibles pèrdues. Els resultats corroboren que l’equip no acusa les absències. No obstant, sospita que sense De Jong i Pedri, el joc «serà menys pulcre».

Jugar com sempre

«La idea de jugar serà la mateixa, igual que la voluntat de voler dominar el partit i la pretensió de guanyar, fins i tot sabent que l’empat ens val», va explicar Xavi. «El model de partit ideal és el de la Supercopa [victòria blaugrana per 3-1] i el de la Lliga a casa [2-1 en l’últim minut]; són els exemples de com volem jugar i la imatge que volem donar», va afegir el tècnic, que veu el Madrid capaç d’aixecar l’eliminatòria.

Xavi va menysprear el valor dels precedents immediats malgrat que afavoreixen el Barça. Quan va visitar per primera vegada el Bernabéu, l’equip acumulava cinc derrotes seguides i va guanyar 0-4. «Vindran ferits, però amb més coratge i amor propi», sospita. El que no tindran els blancs és «més gana pels títols» que els blaugranes, que només han aixecat la Supercopa, el de menys valor del curs futbolístic.

Donar explicacions

El precedent de les tres derrotes se’l va agafar a la lleugera Carlo Ancelotti. «És el moment que guanyem nosaltres», va comentar, com si hi hagués torns en les ratxes. En alguna cosa van coincidir Xavi i Ancelotti: a eludir la importància de l’àrbitre. «Al vestidor només parlem de com juga el Madrid. No parlem ni de la UEFA ni de Tebas ni de Negreira», va afirmar Xavi.

Notícies relacionades

Els problemes d’Ancelotti són uns altres. Amb la plantilla al complet, al tècnic només li correspon gestionar el minutatge. Va assumir que Kroos i Modric gaudeixin de la condició d’«intocables», tot i que això no garanteix que hagin de ser titulars. Modric i Valverde van descansar diumenge. És un indici.

«El més difícil és triar els 11 que comencen. No avui, sempre. La mentalitat del futbolista no ha canviat: vol jugar des del principi, i el més important és ser el protagonista», va dir Ancelotti, que es veu incapaç de donar explicacions als seus deixebles. «Si he de parlar amb tots els jugadors que van a la banqueta, em cansaré», va afegir, i va garantir que té la porta del despatx oberta. «Però aquest grup de jugadors no demana explicacions. El meu despatx està bastant buit», va fer broma.