L’ESCÀNDOL ARBITRAL

Això és el que va pagar cada president del FC Barcelona a Enríquez Negreira i el seu fill

  • Les retribucions a l’exàrbitre van començar amb Joan Gaspart, van créixer amb Joan Laporta, van fer un gran salt amb Sandro Rosell i es van mantenir altes amb Josep Maria Bartomeu

  • MULTIMÈDIA: EL MAPA JUDICIAL DEL CAS NEGREIRA

2
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Agència Tributària, segons consta a les diligències judicials a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, desglossa els pagaments realitzats pel FC Barcelona a les empreses de José María Enríquez Negreira i el seu fill Javier Enríquez Romero durant cada any des del 2001 fins al 2018 de manera ininterrompuda. Hi figuren les empreses Dasnil 95 SL, Nilsad SCP i Soccercam, aquesta última en un 95% del fill.

En vista del quadro, es podria resumir que les retribucions van començar amb Joan Gaspart, van créixer amb Joan Laporta, van fer un gran salt amb Sandro Rosell i es van mantenir altes amb Josep Maria Bartomeu, que va ser qui va posar fi als pagaments. És a dir, tots els presidents del segle XXI van contribuir a engreixar els comptes corrents de la família de l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA).

Convé recordar que el FC Barcelona buscava combatre l’històric poder del Madrid a les institucions que dirigien la competició, inclosos els arbitratges, i per això, segons va declarar el mateix Enríquez Negreira a l’Agència Tributària, pagava per assegurar-se la neutralitat. I aquesta recerca de la neutralitat sembla que tenia un preu alt i creixent.

Xifres canviants

A Gaspart, Hisenda li imputa els pagaments inicials, el 2001. Van ser un total de 72.924,40 euros el primer any. El primer curs complet de Laporta, el 2004, es van abonar 67.625,92 euros i l’últim del seu primer mandat, el 2009, els serveis de Negreira, qualssevol que fossin, es van pagar ja a 364.954,16 euros.

El 2010 hi va haver la transició de Laporta a Rosell. El 2011, el primer complet de Rosell, a l’Agència Tributària li consta un desemborsament de 777.607,48 euros, el doble de com el va deixar el seu predecessor. Hi va haver un lleuger descens en les retribucions els anys posteriors, fins que va entrar Josep Maria Bartomeu després de la sorprenent dimissió de Rosell.

Amb Bartomeu, la remuneració total va tornar a pujar fins als 812.345,60 el 2014. Es va baixar al següent a nivells semblants als temps de Laporta i després va tornar a augmentar i baixar, fins que es va tancar l’aixeta el 2018. Aquell últim any van sortir del FC Barcelona en direcció a Dasnil 95 SL un total de 642.017,53 euros. Tots els anys, les xifres varien.

Valors sacsejats

El cas Negreira s’ha convertit en una crisi reputacional que es pot qualificar de sense precedents per a l’entitat barcelonista. Costa trobar un altre moment històric en què tantes institucions i organismes, nacionals i internacionals, col·loquin el Barça sota sospita de joc brut als despatxos.

Notícies relacionades

Els valors de què tradicionalment ha presumit s’han vist sacsejats per la troballa d’aquestes remuneracions i ara mateix s’assembla més a algun d’aquests club italians als quals periòdicament els descobreixen un escàndol per trampes que al Barça regit per criteris ètics i que s’agradava quan es mirava al mirall.

Ningú sap explicar per què es van abonar gairebé 7,5 milions en 18 anys ni cap president se’n fa responsable, i això que l’escàndol concerneix un mínim de quatre presidents. Tampoc ningú, ni tan sols l’Agència Tributària, sap on van anar a parar tots els diners. Sembla que dubta que els Negreira en fossin els únics beneficiaris, però no troba indicis que li donin suport. De moment, es coneixen les quantitats, però no el destí final al complet. En vista de tant silenci oficial, el misteri prossegueix.