LA SITUACIÓ BLAUGRANA

L’eliminació de la Champions tindrà conseqüències al Barça

  • El prematur comiat europeu per segon any consecutiu revela de nou les caresties de la plantilla blaugrana.

  • El club es va reservar uns milions per invertir en el mercat d’hivern, que es preveu més agitat després del Mundial.

L’eliminació de la Champions tindrà conseqüències al Barça

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De l’«això és el que hi ha» de Ronald Koeman al «cal afrontar la realitat» de Xavi Hernández. Diferents paraules per a la idèntica asseveració: el Barça no dona per a més. Pronunciades després de perdre contra el mateix rival, el Bayern, i amb el mateix resultat: 0-3. El Barça no té nivell per superar la fase de grups de la Champions, un tràmit que fins fa poc despatxava amb naturalitat, 19 temporades seguides i en dues ocasions, dues lliguetes.

La conseqüència és que aquesta segona eliminació deixarà empremta al Barça. L’ha deixat. Va reforçar la sensació interna que la renovació de la plantilla no ha sigut suficient. No es va completar durant l’estiu per la pressió del límit salarial, al punt que Joan Laporta i Ferran Olivé, president i tresorer, van haver d’avalar per completar la inscripció de Jules Koundé mentre es gestionava la venda d’Aubameyang. 

El club es va reservar una quantitat de diners per a reforços d’hivern. Laporta va avançar davant l’assemblea de compromissaris que el Barça acudiria al mercat. Existeix la previsió, no només en l’entitat blaugrana sinó en altres equips també, que el tràfec de fitxatges i traspassos serà més alt de l’habitual per la disputa del Mundial de Qatar.

Al Camp Nou hi ha casos pendents de resolució. El primer és el de Gerard Piqué, amb qui es desitja pactar la rescissió negociada del contracte que li queda fins al 2024. No es descarten converses amb Alba ni amb Memphis Depay, que va estar a l’aparador tot l’estiu.  

Tres membres de la plantilla de Koeman amb un paper menor en la de Xavi. I, no obstant, el Barça és al mateix lloc. Com si no hagués avançat, des del 14 de setembre de 2021, quan Koeman encaixava la derrota inaugural en la Champions, fins al 26 d’octubre d’aquest any, en la penúltima jornada, consumada ja l’eliminació, també amb Xavi al capdavant de l’equip. Amb cinc fitxatges nous a l’alineació (Bellerín, Koundé, Marcos, Kessié i Lewandowski) i dues novetats (Balde i Dembélé) respecte a l’onze de Koeman que va sucumbir amb el Bayern el curs passat, no hi ha hagut prou per plantar cara al colós alemany. 

El Barça està, segueix, en la segona divisió europea. Tant canvi i tants milions per continuar al mateix lloc. Xavi, tanmateix, va insistir que l’equip ha millorat durant la seva etapa. «Abans no hi arribàvem, ara em fa la sensació que la passada l’hem deixat escapar pels nostres errors», va dir el tècnic, el lloc del qual està garantit tret que es produeixi una hecatombe.  

Xavi va voler endolcir l’amarg glop, però Pedri va expressar amb tota la cruesa l’autocrítica. La paraula ‘fracàs’ crema als llavis. Costa pronunciar-la. Però amb la nova eliminació sembla pertinent utilitzar l’adjectiu. Pedri González es va atrevir a utilitzar-lo.

«Ens falta tenir més calma amb la pilota i buscar l’opció correcta. Ens precipitem, perdem pilotes gairebé sense tenir rivals al davant»

Pedri González / Migcampista del Barça

«Un fracàs»

«És un fracàs perquè el Barcelona sempre ha de passar el grup», va dir el centrecampista canari, que ha viscut a les seves carns, acabat d’ingressar en l’elit del futbol, els dos fiascos seguits. Ni tan sols els 160 milions invertits en fitxatges han sigut suficients. 

Notícies relacionades

Els resultats han deixat en evidència la inferioritat del Barça respecte al Bayern –davant el qual ha encaixat quatre derrotes, no li ha marcat cap gol i n’ha rebut 11 en contra–, el Benfica (l’any passat i aquest ha passat a vuitens) i l’Inter, davant el qual només ha sumat un punt dels sis possibles.

«Hem de millorar en moltes coses», reconeixia Pedri. Es va atrevir a esmentar-ne una. La que se suposa que és una de les virtuts del Barça: la possessió de la pilota. «Sobretot, ens falta tenir més calma amb la pilota i buscar l’opció correcta. Ens precipitem, perdem pilotes gairebé sense tenir rivals davant», va explicar el futbolista. La joventut de l’equip no serveix a penes d’excusa. «Després del que s’ha vist avui, no estem preparats per competir», va opinar Pedri, conclusió compartida en altres estances del club.