FESTIVAL EN LA PRESENTACIÓ

El Barça de Lewandowski s’exhibeix en el Gamper

El davanter polonès triga tres minuts a marcar i condueix l’equip a una il·lusionant golejada contra el Pumas (6-0)

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Passen els anys i el Joan Gamper segueix sent la primera festa del barcelonisme, una nit per a la il·lusió que esborra qualsevol mal record. Passen els jugadors, els entrenadors i els capitans, apareixen nous ídols com Robert Lewandowski per lluir-se en l’estrena i l’entusiasme es regenera amb l’esperança de tornar a disfrutar del futbol i el desig de guanyar títols.

Xavi hi va ser i ha tornat. Va ser migcampista, excapità i ara és entrenador. Coneix com pocs el pols del barcelonista. «Volem fer feliços els culers i això passa per guanyar títols», va dir en el seu discurs, col·locant el llistó amb què es mesurarà la feina de l’equip, que es va exhibir en el seu debut a casa (6-0) contra el Pumas mexicà.

La plantilla va respondre a les altes expectatives establertes. Transcorreran nou, deu mesos, amb la interrupció del Mundial de Qatar, perquè se sàpiga quin haurà sigut el rendiment d’aquest Barça, aclamat com tots els anteriors, amb cinc fitxatges (de moment) però va golejar i arrasar en un Camp Nou amb una destacada entrada: 83.021 espectadors.

El vell heroi, el nou líder

Xavi és un vell heroi que remet a les èpoques més glorioses i té crèdit. Robert Lewandowski ha sigut investit en la categoria de líder i va gaudir de la primera ovació de la nit, lleugerament superior a les tributades a Pedri, Ansu Fati i el reacollit Dembélé.

El doble Bota d’Or va tardar tres minuts a respondre a la benvinguda i estrenar el seu compte golejador, precintat als Estats Units, liderant el grup a una golejada plàcida i demolidora (quatre gols en 19 minuts, més dues rematades al pal) contra l’UNAM Pumas, perdut i tou, que va creure participar en una costellada, interpretant el caràcter festiu del tracte dispensat a Dani Alves, de blanc, però tan manifestament culer com els altres, els seus companys i els assistents. Va acabar mantejat pels seus companys, més integrat en el vestidor blaugrana que en el mexicà. Tampoc és gens estrany. Porta dues setmanes a l’UNAM.

 

Lewandowski va ser l’estendard d’una alineació amb voluntat renovadora en atac (Dembélé i Raphinha van secundar el 9 polonès) però immobilista a la medul·lar: Gavi i Pedri van acompanyar Busquets. És a dir, que titulars del passat com Piqué, De Jong, Memphis i Aubameyang començaran des de la banqueta i sortiran al camp si s’ho guanyen en els entrenaments. O els primers titulars de Xavi s’acomoden o no donen la talla en una campanya en què fins i tot estarà pressionat l’apuntador. Iñaki Peña, el nou escuder de Ter Stegen, li va negar al Pumas el gol de l’honor.

Passades amb verí

Aubameyang va trigar el mateix temps que el seu nou competidor per marcar el cinquè, reivindicant també la seva condició de golejador, tot i que caigut a la dreta. Va marcar a porta buida gràcies a una potent irrupció de Kessié dins l’àrea. Fins i tot De Jong va fer passades verticals, com si la seva continuïtat depengués del verí que pugui deixar anar amb la pilota i deixar de ser el bon noi holandès a qui tant li fa 10 que 20. Xavi també li demana gols. No li va fallar.

Els 31 convocats per Xavi es van reduir a 30 presències i només 22 intervinents en el partit. Andreas Christensen va tenir unes molèsties musculars que li van impedir alinear-se. Ferran no podia jugar per lesió i Samuel Umtiti i Martin Braithwate van ser convidats a quedar-se a casa. La finalitat era doble: evitar-los una xiulada i repetir-los que no tenen cabuda a la plantilla. Umtiti, de fet, va perdre el dorsal 23 en favor de Jules Koundé. Braithwaite sí que hi va ser i es va emportar els únics xiulets. El porter Arnau, Collado, Pjanic, Abde i Torre es van quedar sense jugar.

Fitxa tècnica

Barcelona: Ter Stegen (Peña, m. 60); Sergi Roberto (Dest m. 60), Araujo (Koundé, m. 60), Eric (Piqué (m. 46), Balde (Alba m. 46); Gavi (Kessié, m. 46), Busquets (Nico, m. 46), Pedri (De Jong m. 46); Dembélé (Aubameyang (m. 46), Lewandwoski (Memphis, m. 60), Raphinha (Ansu Fati (m. 46).

Pumas UNAM: González (Gil, m. 89); Bennevendo (Galindo, m. 46), Ortiz, Freire (Montejano, m. 89) Aldrete (Rodríguez, m. 60); López (Gutiérrez, m. 46), Higor Meritao (Caicedo, m. 89), Dani Alves (García, m. 60); Salvio, Dinneno (Diogo, m. 60), Del Prete.

Gols: 1-0 (m. 3), Lewandowski marca sense angle des de la línia de fons; 2-0 (m. 5), Pedri dribla el porter i marca a porta buida; 3-0 (m. 10), Dembélé connecta un xut ras a passada de Raphinha; 4-0 (m. 19), Pedri dribla Ortiz i bat fàcilment González; 5-0 (m. 49), Aubameyang, a porta buida; 6-0 (m. 84), De Jong enganya el porter en un mà a mà.

Àrbitre: Sánchez Martínez (murcià).

Targetes: Gavi (m. 21).

Notícies relacionades

Estadi: Camp Nou.

Espectadors: 83.021.