DE CARESTIA A ABUNDÀNCIA

La brutal metamorfosi del Barça de Xavi

L’abundància d’opcions per al debut de lliga contrasta amb la mancança de l’estrena del tècnic quan va arribar

Gavi, Memphis i Ilias van formar la primera davantera de l’entrenador, que ara compta amb sis especialistes de luxe, sense comptar Depay

La brutal metamorfosi del Barça de Xavi

FCB

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’escenari que té Xavi de cara al primer partit de la temporada no s’assembla gens amb el que es va trobar quan va tornar al Camp Nou. Les lesions i la falta de reforços van fer que hagués de començar el derbi contra l’Espanyol amb una davantera de circumstàncies, amb Memphis acompanyat d’un Gavi reconvertit en extrem i un Ilias que debutava en el primer equip. En la segona meitat el davanter del planter va cedir el seu lloc a Abde, un altre jugador del filial. Si el tècnic va haver de sobreviure en la carestia ara haurà de gestionar l’abundància.

Davantera per somiar

El principal canvi per a Xavi és, òbviament, a dalt. No només per haver recuperat Dembélé i Ansu Fati, lesionats quan va arribar. Sinó perquè, a més d’afegir-hi Ferran Torres i Aubameyang al gener, ha reclutat en aquesta última finestra Raphinha i Lewandowski. El Pilota d’Or és la joia de la corona i, tot i que no s’hagi estrenat encara, és la garantia del gol perdut després de l’adeu de Leo Messi. Amb independència de si Memphis Depay, autor del primer gol de l’era Xavi, marxa o no, el Barça compta ara amb una de les millors davanteres del món i començarà la Lliga amb un trident totalment diferent respecte al primer derbi de Xavi.

Neteja a fons

Sis dels integrants de la primera convocatòria de Xavi ja no són al club: Coutinho se’n va anar a l’Aston Villa, Lenglet al Tottenham, Mingueza a Vigo, Riqui Puig a Los Angeles, Demir va tornar a Àustria i Luuk de Jong a Sevilla abans de tornar al PSV. També se n’han anat Wagué, Trincao i Jutglà i dos dels reforços d’hivern, Alves i Adama, després de contribuir a amarrar la plaça de Champions.

El tècnic barcelonista espera buidar encara més el vestidor, donant sortida als jugadors amb qui no compta, ja que té 29 jugadors i només hi ha 25 fitxes; Neto, Dest i De Jong tenen ofertes d’Anglaterra i Braithwaite de l’Aràbia Saudita. La Juve va darrere Memphis Depay i Pjanic (que Xavi no veu amb mals ulls com a recanvi de Busquets) mentre que Laporta, després de donar 22 baixes des que ha tornat al Camp Nou, intenta que Umtiti no passi una campanya més d’ostracisme blaugrana.

‘Vaques sagrades’

A l’espera que pugui arribar algun nou reforç en defensa o que Xavi s’animi amb un canvi de sistema, tot indica que Alba tornarà a començar un curs més com a titular indiscutible. El mateix que passa amb Ter Stegen. Malgrat que va encadenar una altra temporada decebedora, la tornada d’Iñaki Peña no suposa una amenaça per a la seva continuïtat sota els pals. El mateix que passa amb Busquets. Continua sent fix i ni Nico ni Pjanic, els dos aspirants a donar-li descans, projecten ombra sobre el capità en la que pot ser la seva última temporada al club.

Més ombrívol és el panorama per a Piqué, un altre capità que podria viure un ‘last dance’ abans de marxar als EUA. Titular indiscutible des que va tornar al Barça el 2008, Xavi li va dir que si seguia aquesta temporada perdria aquesta condició. El segon capità li va respondre que, als 35 anys, intentaria demostrar que continuava sent el millor central de l’equip, vingués qui vingués. L’aterratge de Christensen i Jules Koundé canvien l’escenari després de 14 anys com a pilar de la defensa.

El rol dels nous

Notícies relacionades

A menys d’un mes per al final del mercat, el Barça ja ha fet cinc fitxatges (Christensen, Koundé, Kessié, Raphinha i Lewandowski) que permeten fer un salt de qualitat i apugen la competitivitat dins la plantilla. Els dos davanters apunten al primer onze titular contra el Rayo amb un Dembélé que, després de la complexa renovació i davant l’‘overbooking’ a dalt, ha fet un pas endavant en la gira americana. Christensen ha sigut també una de les notes positives en els partits dels EUA. Amb Araujo i Alba com a peces fixes, tot indica que el danès sortirà d’inici en el debut oficial.

El dubte és si amb Koundé completant el quartet de defenses o de moment amb Eric Garcia, a l’espera que el central francès s’acobli. L’exsevillista, que la setmana passada va tornar a tocar pilota després de ser operat al juny, ha entrenat aquest dimecres per primera vegada amb els seus nous companys, a 10 dies de l’estrena de lliga.