ACTUALITAT BLAUGRANA

El Barcelona planteja una altra rebaixa salarial als futbolistes

La directiva de Joan Laporta treballa per obtenir ingressos amb la venda d’actius del club com el marxandatge i els drets de TV però alhora es planteja demanar un altre esforç als jugadors

El Barcelona planteja una altra rebaixa salarial als futbolistes

EFE / ALEJANDRO GARCÍA

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Mentre la direcció esportiva del FC Barcelona té els deures més o menys fets sobre les incorporacions que necessita l’equip, la gestió empresarial del club va més endarrerida. Ha de crear marge salarial com sigui per als nous jugadors amb qui ja ha pactat la seva arribada. 

La manera de crear aquest espai salarial és per la via d’augmentar els ingressos, ja sigui amb les famosos palanques econòmiques, un parell de les quals se sotmetran a votació en assemblea extraordinària el 16 de juny, o ja sigui venent futbolistes. Una tercera via que ara s’ha posat sobre la taula consisteix a sol·licitar als jugadors de la plantilla una altra reducció de fitxa. 

A contra rellotge

El club comença el club a notar que va contra rellotge. El mercat de fitxatges ja s’ha dinamitzat. Són uns quants els futbolistes, en particular els més volguts, que s’estan recol·locant. El Barça necessita ser molt actiu per acontentar Xavi, ansiós per incorporar diversos titulars, però en aquests moments en realitat es troba paralitzat perquè no sap quants jugadors pot sumar ni quant els pot pagar. Per l’espai salarial de marres, que és de -144 milions. Hi ha el risc de perdre els jugadors emparaulats en aquest compàs d’espera.

Reduir sous forma part de l’estratègia que va insinuar Joan Laporta en una entrevista a ‘L’Esportiu’, en què va parlar d’adoptar mesures «dràstiques». Però una cosa és pensar-ho i l’altra poder executar-ho. El club no es planteja una mesura ecumènica, igual per tothom, perquè la revolta del vestidor seria immediata, sinó unes negociacions individualitzades, apel·lant al barcelonisme i les urgències del club, a veure quant pot anar esgarrapant.

Repetir la jugada

L’última vegada que es va portar a terme una mesura d’aquest tipus el que es va fer (o així es va explicar) va ser diferir pagaments, ampliant contractes en la majoria dels casos. Va afectar sobretot els capitans i alguns dels jugadors més ben pagats, com Ter Stegen i De Jong. Laporta es planteja repetir la jugada. Aquest és el globus sonda del moment i no es pot esperar gaire alegria dins el vestidor.

Paral·lelament, la banda empresarial de l’entitat negocia la venda del 49,9% de la societat que gestiona el marxandatge (BLM) i el 25% dels drets televisius, els dos conceptes que els socis compromissaris hauran d’autoritzar a comerciar a la junta. Una d’aquestes potes el Barça l’ha de firmar abans del 30 de juny per ajustar el pressupost de la temporada 21-22 i dilatar al més aviat possible el coll d’ampolla salarial. L’operació de BLM té més números de resoldre’s primer i es parla que suposarien uns 200 milions per a les arques barcelonistes. Ja ho veurem.

A propòsit de CVC

Notícies relacionades

Quant als drets televisius, el club pensa en diferents propostes. Fa mesos que estudia incorporar-se a la Liga Impulso, la societat de LaLiga amb CVC que potencia Javier Tebas i que garantiria una interpretació amistosa del marge salarial. En l’última reunió de la junta, dilluns a la Jonquera, hi va haver dissensions internes al respecte d’una proposta que generaria deute, implicaria un compromís de 50 anys i que ja va ser rebutjada al seu dia, originant la sortida traumàtica i lacrimògena de Leo Messi. 

No està descartada del tot, però es diria que no figura com a primera opció per a l’actiu televisiu. Des del club es considera que hi ha millors alternatives amb altres fons que rondarien els 270 milions. El que es desconeix és si comportaria una interpretació salarial similar a la via Tebas, que obriria l’aixeta en uns 40 milions. Una xifra que permetria de cop inscriure futbolistes lligats com Christensen, Kessié, Marcos Alonso o Azpilicueta. Fins i tot un Lewandowski si hi hagués acord amb el Bayern. Però el Barça va camí de descartar-la. I el temps apressa.  n

Temes:

Joan Laporta