Frenada a la ratxa

Barça: anàlisi d’un empat que exerceix d’alarma

Barça: anàlisi d’un empat que exerceix d’alarma

Jordi Cotrina

5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Xavi es va enfadar. Es va enfadar perquè el Barça va rebre un avís en el moment menys pensat, just ara que havia enfilat, amb quatre victòries consecutives, el bon camí. Però l’empat amb el Galatasaray no només va frustrar els plans del tècnic, sinó que significa també un avís que el camí de la reconstrucció no serà gens fàcil.

El Barça venia de marcar 14 gols en quatre partits i es va quedar sec davant l’equip turc, malgrat que Xavi va utilitzar fins a sis davanters. Tres a l’onze inicial (Adama, Ferran Torres i Memphis) i tres en la segona part (Dembélé, Aubameyang i Luuk de Jong), però amb idèntic resultat. Es van quedar tots secs. I el Barça, també.

«Sí, és clar que això pot servir de toc d’atenció»

Xavi, tècnic del Barça

«Sí, és clar que això pot servir de toc d’atenció. Però no hi ha res perdut», va reconèixer l’entrenador blaugrana, intentant processar els 90 minuts contra el Galatasaray que han provocat una frenada en la bona ratxa de l’equip.

El pla inicial del tècnic (va donar descans a Piqué, Busquets i Auba) no va sortir gens bé. Per això va intervenir amb urgència en el descans amb un triple canvi que tampoc li va donar resultat, enredat l’equip en un joc que no tenia la vivacitat i electricitat d’altres partits.

«Iñaki Peña ens ha amargat la nit»

Xavi va recórrer a les vaques sagrades, però ni així el Barça va trobar l’escletxa per tombar el granític Galatasaray de Domènec Torrent sostingut per les poderoses mans d’Iñaki Peña, el porter cedit pel club blaugrana en aquest mercat hivernal. «Ha fet un partidàs, ens ha amargat la nit», va admetre Xavi, frustrat per la inesperada falta de contundència exhibida pel seu equip.

Per això l’empat a l’Europa League ha servit com a alarma per a un Barça en construcció, capaç d’avançar amb força amb quatre victòries consecutives. Alarma i complicació per al full de ruta que havia dissenyat Xavi, perquè modifica tota la seva estratègia. Per començar, no hi haurà cap marge de descans a la plantilla.

Istanbul i, tres dies després, el clàssic

Aquest diumenge rep al Camp Nou l’Osasuna, viatja a Istanbul per jugar-se dijous el futur en la segona divisió europea, sense cap matalàs després del 0-0 de l’anada, i diumenge trepitja el Bernabéu, on el París SG es va fondre, per afrontar el clàssic. Tot el que havia pensat prèviament Xavi ja no li serveix.

La gestió i el repartiment de l’esforç queda condicionat per aquest empat davant el Galatasaray, en què ni l’acumulació de davanters va permetre al Barça marcar un sol gol. És el tercer partit de l’era Xavi en què no es marca, després del 0-0 amb el Benfica al Camp Nou, que el va condemnar a jugar, precisament, l’Europa League, i el 0-1 del Betis, també a l’estadi blaugrana.

El tècnic va utilitzar fins a quatre nous davant el Galatasaray. Va començar amb un apagat Ferran Torres, va col·locar després Memphis, va recórrer després a Aubameyang i va fer la tradicional crida d’emergència amb Luuk de Jong. Però cap d’ells va estar lúcid en la rematada final. Xavi ho va definir tot amb una sola frase: «Hem estat espessos».

Aquesta espessor es va ficar en el camí optimista que havia traçat el Barça justament després d’un altre empat, l’1-1 amb el Nàpols. Així ho va percebre el tècnic, molest perquè els seus jugadors, sobretot en la primera meitat, no van entendre la dimensió del partit.

Ni van saber tampoc trencar el Galatasaray, un equip que és a la zona baixa de la Lliga turca, amb moltes limitacions, a qui Torrent va ordenar de manera astuta per tancar els camins al Barça, flotant sobre Araujo, el central que havia de treure la pilota, i realitzant situacions de dos contra un sobre Adama, l’extrem que més percudia. «Ells han estat molt bé defensivament, han sigut molt solidaris», va argumentar Xavi, elogiant, una vegada i una altra, Iñaki Peña.

Però el problema no va raure només en l’excel·lent actitud de l’equip turc, sinó que els blaugrana no van generar tantes ocasions. «No hem atacat bé i no hem generat tantes ocasions com en altres partits», es va queixar l’entrenador del Barça, assumint, a més, que «és difícil mantenir el nivell de brillantor» que havia exhibit el Barça amb l’1-4 al València, el 2-4 al Nàpols, el 4-0 a l’Athletic i l’1-2 a l’Elx.

«Potser hi ha hagut massa eufòria, i ara tampoc hi pot haver tanta debacle»

Xavi, tècnic del Barça

L’equip va topar amb un mur. Va topar, a més, amb la falta de fluïdesa, producte, com va denunciar Xavi, d’un problema d’intensitat. «Preocupat no seria la paraula, però sí que estic contrariat pel resultat. Ens ho juguem tot allà, ho podem fer», va admetre el tècnic, considerant «injust» aquest empat, mentre reclamava mantenir l’equilibri.

«No ho veig com un pas enrere, sinó que simplement pot passar. No hi ha res perdut», va dir Xavi, intentant recuperar l’ànim del seu equip perquè no acusi la frenada. «Queda com un combat nul. És el mateix discurs del dia del Nàpols, en què vam merèixer guanyar i no es va aconseguir».

Notícies relacionades

«Potser hi ha hagut massa eufòria, i ara tampoc hi pot haver tanta debacle», va insistir l’entrenador, exercint de contrapès en un equip que no aconsegueix fixar una línia estable en el joc.

«Si baixes una mica d’intensitat, i això és culpa nostra, tots et competeixen», va confessar Xavi. I això ho va pagar car el Barça, submergit en «un procés», com el mateix tècnic va remarcar, en què no ha arribat a l’estabilitat. «Hem d’aprendre d’aquestes circumstàncies. No hi ha res perdut, no estem eliminats. Poca cosa més puc dir».