LA GALA DEL BARÇA FEMENÍ

Markel Zubizarreta: «Mereixíem més Pilotes d’Or»

  • El mànager esportiu de l’equip femení del Barça considera que els promotors de la Pilota d’Or haurien d’haver convocat moltes més futbolistes blaugrana

  • «L’Alexia no és Messi, però sí que és una extraordinària futbolista envoltada de grandíssimes jugadores. Em costa trobar millors futbolistes que les nostres», assenyala Zubizarreta

Markel Zubizarreta: «Mereixíem més Pilotes d’Or»
5
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Increïble, però cert. Després de sis anys durs de treball, un cop aconseguit el somiat triplet de Champions, Lliga i Copa del Rei amb l’equip femení del Barça, que ell mateix ha ajudat a construir com a mànager esportiu, Markel Zubizarreta va decidir no pujar ahir a l’avió del Barça amb destinació París, els passatgers del qual havien de disfrutar d’una de les nits més boniques i gratificants de la història del ‘més que un club’. Per prudència i sentit de la responsabilitat, ja que havia estat en contacte amb un possible positiu de Covid, el fill del mític porter basc no va voler complicar la vida dels passatgers de l’‘avió dels somnis’ i va decidir quedar-se a Barcelona, disfrutant la gala a casa, amb la seva dona i fills.

«Va ser tot molt emocionant i preciós. Ho vaig disfrutar i em vaig emocionar com si hagués sigut a París, és clar que sí, perquè sé com li ha costat al club, a les nostres futbolistes i la nostra petita secció aconseguir els èxits esportius que, a continuació, han provocat els guardons individuals», ha comentat Zubizarreta a EL PERIÓDICO. «Com molt bé va descriure i va dir Alexia Putellas, es tracta d’un premi individual, però un èxit col·lectiu. Només Messi és capaç de guanyar una Pilota d’Or sense l’ajuda dels altres».

Més de cinc, sí

Zubizarreta, amb un equip que tenia nominades fins a cinc jugadores (Alexia Putellas, Sandra Paños, Jennifer Hermoso, Irene Paredes i la neerlandesa Lieke Martens), considera que la nominació, el triomf culer, la gala, la imatge oferta pel Barça davant el món del futbol «no pot ser ni més bonica ni més gratificant per a una entitat que intenta ser un model a seguir i, sobretot, competir al més alt nivell en tot el que projecta».

És més, «i voldria que s’entenguessin bé les meves paraules, ja que no es tracta d’un gest ostentós», el responsable de la secció de futbol femení del Barça es va estranyar quan, fa unes setmanes, va conèixer la nominació de «només» cinc de les seves jugadores. «Mereixíem més Pilotes d’Or (rialles). Insisteixo, no és cap fanfarroneria, però van fer curt amb les nominacions, ja que em costa molt trobar, en aquests moments, jugadores tan bones i competitives com les del Barça».

Zubizarreta, que elogia en tot moment la professionalitat de les seves futbolistes «perquè són un 10 en tot», cita, sense anar més lluny, alguns exemples de jugadores blaugrana que mereixien ser també a la llista, a la gala, «tot i que és evident que la Pilota d’Or havia de ser per a Alexia».

Per exemple, parla de la noruega Caroline Graham Hansen «que va ser una de les nostres estrelles en la fantàstica temporada que vam viure amb el triplet» o Aitana Bonmati, «nominada jugadora més valuosa de la final de la Champions de Göteborg, on vam golejar el Chelsea amb el seu esplèndid partit». Cita aquests dos exemples, però Zubizarreta en té alguns més, sí.

Fa temps que Zubizarreta recorda que els èxits d’ara pertanyen a molta gent. Des de Josep María Bartomeu fins a Joan Laporta, amb una aposta total pel futbol femení, havent obert recentment La Masia a les noies i construït un nou camp d’entrenament per a l’equip femení. És evident que Zubizarreta no s’oblida de ‘Barto’, Jordi Mestre, Maria Teixidor o Lluis Cortés, però insisteix que «l’aposta de la nova directiva per aquest projecte és total i, un cop aconseguida l’excel·lència, tots volem continuar treballant molt per mantenir-nos el més amunt possible durant el màxim temps possible».

«Si alguna cosa, o molt, va tenir de bonica la gala d’ahir a París va ser que, per una vegada i ¡tant de bo! hi puguin haver més ocasions per disfrutar-ho, el futbol femení va estar al mateix nivell que el masculí. Les dones van mirar de tu a tu els homes. Va ser un càntic al futbol masculí i femení alhora, que van ser al mateix nivell i en què el Barça va ser un dels grans protagonistes d’aquest aparellament, i n’hem d’estar summament orgullosos, que és com estem tots a la Ciutat Esportiva Joan Gamper», va comentar el mànager esportiu del Barça.

«L’Alexia atresora al cap i les cames el millor de l’estil Barça, que Xavi representava al camp»

Markel Zubizarreta / Mànager esportiu de l’equip femení del Barça

No cal dir que Zubizarreta està més que feliç de la Pilota d’Or guanyada per Alexia Putellas, la plata de ‘Jenni’ Hermoso i les nominacions de Paños, Paredes i Martens. «La història de l’Alexia és una història molt, molt, lluitada, ja que ha treballat duríssim, no només al Barça, club que va haver d’abandonar al desmuntar-se l’equip en què jugava, per anar-se’n a l’Espanyol, després al Llevant, on va perdre el pare tenint un dolor únic i tornant al Barça per convertir-se, en principi, en un autèntic maldecap per a les defenses jugant a la banda i sent una migcampista creadora i amb molta arribada, quan Fran Sánchez li va descobrir aquestes grans condicions per a la creació».

Hermoso, un altre prodigi

Zubizarreta, sense voler fer comparacions «sempre odioses i poc adequades», considera que l’Alexia no és Messi, però sí és «tremendament polifacètica, convertint-se sempre, en qualsevol moment, en un dels nostres grans comodins. Jo diria que l’Alexia és una futbolista extraordinària en un equip ple d’estrelles i, per descomptat, la millor del món en la seva posició. Ara que ha tornat Xavi (Hernández) al Barça, podríem dir que l’Alexia té moltíssimes de les qualitats de Xavi sobre la gespa. Putellas guarda al cap i les cames el millor de l’estil Barça, sent tremendament creativa i amb una enorme capacitat d’arribar a l’àrea i marcar. No oblidem que, aquest any, ja porta 13 gols en 13 partits».

Notícies relacionades

Zubizarreta, per descomptat, no s’oblida de ‘Jenni’ Hermoso, una altra de les grans jugadores que, amb l’Alexia i Olga García, que ja no és al Barça, més van contribuir a l’embranzida del conjunt culer. «La ‘Jenni’ és la futbolista que tot entrenador vol tenir sobre la gespa, perquè també és molt polivalent, juga en una posició, al mig del camp, on ho domina tot i sobretot, té una química especial amb l’Alexia, s’entenen només amb la mirada, i això repercuteix, sens dubte, no només en el bon joc de l’equip, en el futbol combinatiu que caracteritza el Barça, sinó en l’eficàcia de cara a porteria».

I per descomptat, Zubizarreta recorda que, no fa gaire, Hermoso, plata a París, va guanyar el cinquè Pichichi, el tercer consecutiu, demostrant la seva enorme capacitat golejadora, en multitud d’ocasions arribant des de darrere. 

Temes:

Barça