EL PREMI DE ‘FRANCE FOOTBALL’

Pilota d’Or 2021. Alexia Putellas es corona com la reina del futbol

«Estic segura que no serà l’últim [guardó d’aquest tipus] d’una jugadora del Barça»

Leo Messi s’alça amb el setè guardó de la seva carrera superant Lewandowski, el segon

La capitana del Barça confirma els pronòstics i guanya el màxim guardó individual

4
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

La millor jugadora del planeta parla català i va néixer a Mollet del Vallés. Alexia Putellas es va coronar aquest dilluns a la nit a París com la futbolista més brillant del món. Els pronòstics es van confirmar i la centrecampista del Barça va guanyar la Pilota d’Or. Tota una fita per a l’esport rei a Espanya, ja que des de 1960 amb Luis Suárez cap jugador del país havia arribat al cim amb aquest guardó individual. El premi també suposa la guinda del devastador Barcelona, que conclou aquest any amb un triplet després d’haver guanyat la Lliga, la Copa i la Lliga de Campions.

«És un premi individual, però sens dubte és un èxit col·lectiu», va assegurar Putellas, de 27 anys, en el seu discurs després de rebre el guardó al Teatre de Châtelet a París. «Gràcies als entrenadors que han confiat en mi, al Barça, que coincideix amb el seu 122 aniversari», va afegir la centrecampista en una intervenció en castellà i català i que va aprofitar per dedicar al seu pare mort. El brillant any de les culers també va rebre el reconeixement de la presència de Jennifer Hermoso i Lieke Martens entre les cinc finalistes.

Tampoc hi va haver cap sorpresa en el futbol masculí. Lionel Messi va ser premiat com el millor del món i va aconseguir la seva setena Pilota d’Or. El van acompanyar al podi Robert Lewandowski i l’italià Jorginho. Malgrat la campanya de la premsa madridista, Karim Benzema es va haver de conformar amb el quart lloc.

«No serà l’últim d’una jugadora del Barça»

«No serà l’últim d’una jugadora del Barça»Amb la Pilota d’Or femenina, Putellas es converteix en la tercera futbolista en guanyar-lo i segueix l’estela d’Ada Hegerberg el 2018 i Megan Rapinoe el 2019. La revista France Football va començar el 2018 a entregar aquest premi en la disciplina del futbol femení i l’any passat el guardó es va cancel·lar a causa de la pandèmia. Amb 29 gols i 24 assistències, Putellas ha sigut la líder de l’equip entrenat per Jonatan Giráldez (i per Lluís Cortés durant els primers sis mesos de l’any). «Estic segura que no serà l’últim [guardó d’aquest tipus] d’una jugadora del Barça», va defensar la capitana del conjunt blaugrana.

«No vaig tenir la sort de créixer en un moment en què sí que hi havia la Pilota d’Or per a les dones i això ajudarà que hi hagi moltes més nenes que juguin al futbol», va afirmar Putellas sobre la rellevància del seu premi per promoure encara més el seu esport entre les dones. «Tothom té la responsabilitat que totes les nenes tinguin la possibilitat de somiar ser futbolista, independentment de quin sigui el color de la seva pell i és igual si es tracta d’un home i una dona», va afegir la millor jugadora del món. Va aprofitar el guardó per reivindicar unes millors condicions laborals per a les futbolistes a Espanya, el dret a ser professionals: «No hi ha excuses perquè tothom tingui dret a somiar a ser futbolista i a fer-ho amb unes condicions dignes per ser professional», va dir.

Joan Laporta, a la sortida de la gala, va treure pit. «És un orgull per al Barça. Ha sigut preciós. Avui fem 122 anys d’història i aquesta és la millor manera de celebrar-ho. Alexia és una persona que t’arriba al cor», va assenyalar amb to entusiasmat.

Messi, el més premiat de la història

Messi, el més premiat de la històriaLa cerimònia al Teatre de Châtelet també va confirmar la condició de Messi com a Déu del futbol. L’excapità del Barça, actualment a les files del París Saint-Germain, es va consolidar com el jugador que més vegades ha rebut el prestigiós premi en la història per davant de Cristiano Ronaldo (cinc Pilotes d’Or, però va quedar sisè en l’edició d’aquest any). El portuguès va ser el gran absent de la gala després d’haver protagonitzat una polèmica amb el redactor en cap de France Football, qui li va retreure que la seva única ambició és «retirar-se amb més Pilotes d’Or que Messi».

Notícies relacionades

«És increïble tornar ser aquí. Fa dos anys vaig dir que eren els meus últims anys i torno a ser aquí», va declarar l’astre argentí al proclamar-se vencedor. «Tinc moltes ganes de continuar lluitant per nous reptes. No sé quan arribarà el moment de l’adeu, perquè disfruto molt del futbol», va afirmar Messi, que va tenir molt bones paraules cap al seu principal competidor, el polonès Lewandowski. «Dir-li a Robert que és molt especial haver arribat a la final amb ell. Tothom ha estat d’acord que l’any passat vas ser el guanyador. No es va poder fer pel tema de la pandèmia, però crec que mereixes tenir aquest trofeu a casa teva».

A més de Putellas i Messi, un altre blaugrana va ser un dels triomfadors de la nit: Pedri, recompensat amb el premi Kopa al millor jugador sub-21. «Li agraeixo el Barça i als jugadors i tècnics que m’han recolzat [...]. Leo et dono les gràcies pel que em vas recolzar», va dir el mitjapunta del Barça, que també va quedar 24è en el rànquing final de la Pilota d’Or, sent el culer millor posicionat en el futbol masculí. «Al Barça li espera un gran futur. M’alegra veure gent com Gavi i Nico», va afegir Pedri sobre la brillant fornada de promeses culers, liderada pel canari.