PROPOSTA PER A L’ASSEMBLEA

Els punts dels Estatuts del Barça que Laporta vol reformar

Rebaixar els mandats de sis a cinc anys, congelar el cessament de la junta després de dos anys de pèrdues i permetre l’alta telemàtica de socis, principals propostes

Els punts dels Estatuts del Barça que Laporta vol reformar

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barça ha enviat als socis els punts dels Estatuts que la junta vol reformar i que sotmetrà a votació de l’Assemblea el pròxim 17 d’octubre. Rebaixar els mandats de sis a cinc anys, congelar el cessament de la junta després de dos anys de pèrdues o permetre l’alta telemàtica de socis són algunes de les principals propostes, que repassem a continuació.

Article 4t. Contra la racisme, masclismes i homofòbia

En un context d’augment de les agressions masclistes, homòfobes i racistes, l’entitat barcelonista vol explicitar el seu compromís en contra de qualsevol forma de discriminació seguint la Declaració Universal dels Drets Humans i promovent i vetllant per la seva protecció.

Per aquesta raó es proposa afegir un apartat que digui que «el club vetllarà per la protecció i promoció de la Declaració Universal dels Drets Humans recollida a la Carta Internacional dels Drets Humans proclamada per les Nacions Unides, i en les seves actuacions, tant de caràcter públic com privat, vetllarà per la igualtat de drets i la dignitat de totes les persones. En compliment d’aquests objectius, el club promourà els valors democràtics de la igualtat i la no-discriminació i lluitarà per l’erradicació de totes les actituds masclistes, homòfobes i racistes en l’àmbit social i de l’esport».

Article 12è. Facilitar la condició de soci

El Barça planteja que per donar-se d’alta com a soci ja no sigui obligatori fer-ho de manera presencial, com fins ara, sinó que també «es podrà realitzar de forma telemàtica, amb firma digital o element de seguretat similar de l’interessat». Una forma per facilitar l’accés als que «viuen fora de Barcelona o tenen problemes de mobilitat». No es planteja, de moment, el canvi al vot electrònic.

Articles 16è i 23è. Penyes.

Després de trencar amb la Confederació Mundial de Penyes, la directiva actual proposa deixar per escrit que «les penyes tenen personalitat jurídica pròpia i seran constituïdes i reconegudes pel club, de conformitat amb el reglament de penyes aprovat per la junta directiva» i permetre que es puguin «dirigir de forma individual i directa al FC Barcelona, o bé agrupar-se territorialment segons els criteris i els efectes establerts al reglament de penyes». És a dir, que es puguin relacionar sense un mitjancer com era la Confederació Mundial de Penyes. En aquest sentit es proposa eliminar el punt 4 d’aquest article que preveia que els representants d’aquest ens estiguessin a l’assemblea pel fet de ser-ho. En la mateixa línia es proposa l’eliminació de l’article 23.1 de l’apartat e), que estableix que els presidents de les federacions territorials de penyes tinguin butaca assegurada a l’assemblea com a compromissaris.

Article 33è. Ampliació de la junta

El Barça proposa augmentar els components de la junta directiva de 21 a 25 membres, en lloc de 21. Tot i que assenyala que és per l’increment de les obligacions de la junta, a ningú se li escapa que també facilitaria la consecució dels avals, després dels problemes que va tenir la junta actual per poder-los obtenir.

Article 34è. Mandats més curts

Fa 12 anys, l’assemblea va decidir acceptar la idea de Laporta de passar de quatre a sis anys. I ara és el mateix Laporta qui impulsa un altre canvi. Però a la inversa. Ni quatre ni sis, sinó cinc anys. La junta ho justifica per adequar els Estatuts al que disposa el Llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, que estableix respecte de les associacions que la durada del càrrec de membre de l’òrgan de govern no pot superar el termini de cinc anys. Una canvi que s’aplicaria després del final del mandat actual.

Articles 39è i 60è. Codi ètic

Notícies relacionades

Després del ‘Barçagate’, es proposa estendre el codi ètic més enllà de la junta i que s’apliqui a «tots els membres de les comissions tant estatutàries com no estatutàries i per a tots els executius i treballadors del club». En aquesta línia, es planteja reconèixer la Comissió d’Ètica i Transparència com un òrgan estatutari propi de caràcter consultiu, amb capacitat per actuar, així com per organitzar la seva estructura i funcionament. Una cosa que no hagués evitat, però, situacions com les del ‘Barçagate’.

Article 67è. Congelar el final del mandat per pèrdues

L’article 67è dels Estatuts obliga a restablir una situació de desequilibri patrimonial o de pèrdues en el termini de dues temporades i de mantenir una certa proporció entre l’endeutament net i el nivell d’ebitda. Una cosa que, amb l’herència rebuda de Josep Maria Bartomeu, la directiva sentencia que és «inabastable». Per això planteja una disposició transitòria per la qual «a conseqüència de les pèrdues registrades i l’endeutament del club existent en el moment d’aprovar-se els comptes anuals relatius a l’exercici 2020-2021, l’article 67è dels Estatuts queda provisionalment en suspens i sense efecte, fins a la restitució del patrimoni net positiu».

Temes:

Barça