POCA DEMANDA D’ENTRADES

Barça: a la recerca del soci perdut

  • Les poques peticions d’entrades d’abonats marquen elr etorn dels culers al seu temple

  • Només hi ha hagut 23.617 sol·licituds per al partit del Granada, termini que es va tancar abans de la golejada del Bayern

Barça: a la recerca del soci perdut

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

S’havia esperat durant molt temps la reobertura del Camp Nou. Però després d’un any i mig sense poder acudir al temple culer, els devots blaugranes no estan tornant precisament en massa. Al contrari. I no només per les limitacions d’aforament derivades del coronavirus. Les peticions d’entrades demostren poc interès entre els abonats. En el primer partit, contra la Reial Societat, hi va haver menys sol·licituds que tiquets disponibles. Una cosa que s’ha repetit en els partits contra el Getafe i Bayern. Després que 31.213 blaugranes volguessin presenciar l’enfrontament amb els bavaresos per a la pugna de dilluns contra el Granada el termini es va tancar amb tan sols 23.617 peticions. ¿Què està passant?

Una barreja de tot. Començant per Messi. La dolorosa marxa del capità i símbol ha sigut un cop duríssim per a la grada barcelonista. Sense Leo i amb Memphis com a únic fitxatge il·lusionant, els ànims per a aquesta temporada no estan gaire alts. Menys esperances hi ha encara a Europa, on, per si algú tenia dubtes de si actualment el Barça pot aspirar al títol, el Bayern el va fer tornar a la realitat. L’«és el que hi ha» de Piqué i Koeman és una reflexió que representa molts culers. Després del 2-8 de Lisboa eren molts els que van preferir estalviar-se veure ‘in situ’ una nova vergonya europea com la que es va acabar consumant dimarts a la nit. Un altre ridícul més per sumar a la llarga llista: Juve, Roma, Liverpool, Bayern, Juve, PSG... i Bayern altre cop. Això va contribuir que, malgrat ser el millor xoc que es podia veure en la fase de grups al Camp Nou, hi hagués tan poc interès.

El ‘factor Covid’

El ‘factor Covid’El cas al Barça no és, però, únic. Pep Guardiola va demanar aquesta setmana més aficionats del City després que contra el Leipzig, en l’estrena europea, només s’omplissin 38.000 de les 55.000 butaques. «M’agradaria que vingués més gent al pròxim partit». Kevin Parker, secretari general dels aficionats del club anglès, va argumentar que la Covid, el fet que alguns seguidors no poguessin pagar l’entrada o l’horari, que dificultava la presència de nens, podrien haver afectat l’assistència. La por de la Covid d’alguns fans, i el canvi d’hàbits de consum futbolístic en d’altres, podrien estar darrere de la falta d’interès pel debut continental de Barça i City. 

En el primer partit de Lliga del Barça, amb un 20% d’aforament permès i contra la Reial Societat, hi va haver 15.280 sol·licituds; per al segon, ja amb un 30% i contra el Getafe, 19.136, i amb un 49% contra el Granada, 23.617. Tot i que l’horari no ajudi, un dilluns a les nou del vespre, ja no es pot atribuir contra el conjunt andalús l’efecte de les vacances estivals.

Per demanar l’entrada s’ha d’estar donat d’alta a la web del club i posar el número de clau en un termini limitat. Amb més de 40.000 socis de més de 60 anys, la barrera tecnològica pot ser per a alguns una trava. Alguns utilitzen el carnet de familiars, amics o coneguts, per tant, això pot ser un impediment afegit.

26.283 excedències abans de l’adeu de Messi

Però, qüestions procedimentals a part, la realitat és que molts aficionats ja havien renunciat a anar a l’estadi aquesta temporada a l’haver demanat excedència d’abonament. Una moratòria que han reclamat per a aquesta temporada 26.238 culers, 8.000 més que la temporada passada. I això que van fer aquesta demanda abans de saber que Messi ja no tornaria a jugar amb la samarreta barcelonista. Això provoca que només hi hagi 57.262 abonats aquesta temporada al Camp Nou. I d’aquests, poc més de la meitat (54%) va demanar veure en directe el Bayern, i només un terç ha reclamat de mitjana un seient per a la Lliga (33%). Segons les dades del Barça, el 2019 només acudien a l’estadi de mitjana un 50% dels abonats.

Ritme lent a taquilla

Ni contra el Granada ni en cap dels tres partits previs a l’estadi s’ha hagut de recórrer al sorteig per excés de demanda i s’han posat a la venda les entrades que no s’han cobert amb abonats. El club, que reserva a més un 15% d’entrades a compromisos contractuals i institucionals, ven els seients contra el Granada a preus que oscil·len des dels 29 fins als 149 euros. De moment se n’han venut només 9.000. Fonts de l’entitat reconeixen que no és una xifra gaire alta, però que l’hora del partit no hi ajuda i que, amb el canvi de les normes d’aforament per la Covid, només han pogut començar al setembre una venda d’entrades que normalment s’inicia ja al juliol. També atribueixen la menor demanda d’entrades de no abonats al fet que hi hagi menys presència de turistes a la ciutat, assenyalant que les instal·lacions turístiques estan a un 30% i un 40% de les dades del 2019.

Notícies relacionades

Des de l’entitat es considera que el sistema per a assignació de seients d’abonats funciona correctament i creuen que encara és aviat per saber per què se’n retiren tan poques, tot i que no neguen que «es podria parlar d’un punt de desafecció per part dels abonats».

Esperant l’efecte del 0-3

Les sol·licituds per al Granada es van tancar dimarts passat a les 21.00 hores, a la mateixa hora que començava el Barça-Bayern. Caldrà veure quin efecte té l’enèsima derrota europea en les peticions per al partit del Llevant, el diumenge 26. El termini per reclamar-les s’acaba aquest dilluns a les 21.00 h.

Temes:

Barça