ENTREVISTA AL DIARI ‘SPORT’

Koeman: «Sí, és clar que vull renovar pel Barça»

El tècnic holandès desitja pilotar «aquesta nova generació de jugadors» després de «la garrotada» d’haver perdut Messi

A1-124286315.JPG

A1-124286315.JPG / Javi Ferrandiz

9
Es llegeix en minuts

Està preparat per a tot. I ha viscut de tot. Tanmateix, res espanta Ronald Koeman, encarregat de pilotar la reconstrucció del Barça sense Messi, una tasca titànica perquè el club, a més, no té ni un euro i s’ha vist obligat a desprendre’s de peces capitals en el terreny esportiu. El primer és l’economia, com bé sap el tècnic blaugrana, a qui el president Joan Laporta va oferir una renovació condicionada als resultats i a inserir a l’equip peces com Umtiti i Riqui Puig, que ara són marginals. «Sí, és clar que vull renovar amb el Barça», va confessar Koeman a Toni Frieros en una entrevista concedida al diari ‘Sport’.

«Per damunt de tot em considero un home de club, tot i que, això sí, el que està passant al Barça en els últims temps és una cosa molt especial. ¡A mi m’ha passat de tot!», confessa Koeman. No li falta raó.

Del burofax a la «putada»

«El primer dia que vaig arribar, Messi volia marxar, amb el famós burofax; després, la delicada situació econòmica del club, també la moció de censura i la dimissió de Bartomeu i la junta. Molts problemes. No ha sigut fàcil. Un exemple que vull ajudar el club ha sigut la decisió presa amb Emerson», va argumentar el tècnic, i va indicar que va comentar «al club que si es podia guanyar una bona suma de diners, es podia vendre Emerson, perquè tenim Dest, Mingueza i fins i tot Sergi Roberto». Hauria pogut dir que el lateral brasiler es quedés, però no ho va fer. 

«¡M’ha passat de tot! El primer dia que vaig arribar Messi volia marxar. I ara això de Griezmann, l’últim dia. Soc un home de club»

I el mateix amb Griezmann. «Sí, ha sigut el mateix, però amb l’agreujant que va passar l’últim dia, sense temps pràcticament per trobar una solució. Va ser una putada. Griezmann tenia un gran contracte i si marxava ajudava a millorar la situació econòmica del club. Per això vaig accedir a la seva sortida», va indicar l’entrenador, que va admetre que des de «principis d’agost» havia parlat amb Luuk de Jong, un davanter low cost. «Volia un davanter diferent del que tenia, i vaig pensar en ell perquè el conec molt bé. De fet, em preguntava com és possible que el Barça no tingués mai un davanter com Luuk», va afegir.

Tan convençut està que era necessari el seu fitxatge que no dubta del que pot aportar l’exdavanter del Sevilla. «Ens donarà moltes variants, sobretot potencial en el joc aeri, tant en faltes laterals com en córners. Amb ell pots fer un futbol més directe. Estic molt content amb el seu fitxatge», va afirmar.

També està content perquè Laporta va aparèixer a Esport 3 per mostrar-li el seu suport, assumint com de complicada és la missió que l’espera. «Hi ha moments durs i difícils en què arribes a pensar-ho per un instant, però al final sempre cal veure les coses positives. I llavors em dic a mi mateix: «Ronald, això està fotut, però cal capgirar-ho i superar les dificultats. Cal saber girar full després de perdre el millor jugador del món, Leo Messi, els lesionats, els problemes econòmics... Llavors ho converteixo en un repte, i això em motiva més encara. Al final, el que per mi compta és la passió i l’amor que sento pel Barça i per la meva feina», va assegurar, per molt que Laporta li plantegés aquest estiu passat dubtes sobre la seva continuïtat. «Sí, és veritat. No s’ha de tornar al passat, però sí que cal recordar que vaig estar emprenyat i dolgut perquè llavors vaig pensar que se m’estava faltant al respecte».

«En el passat em van molestar algunes coses de Laporta, vaig estar emprenyat i dolgut. Ara li agraeixo el seu suport i que deixi les coses clares»

Una sensació que va tornar a viure aquests últims dies fins que va escoltar Laporta a la tele. «Les vaig escoltar [les declaracions] i em van semblar perfectes. Crec que ha de ser així. Tothom sap que el futur d’un entrenador depèn sempre dels resultats, però Laporta va estar molt bé i va ser important que aprofités aquesta entrevista per deixar les coses clares, tal com són. Si hi ha dubtes per part del club sobre el seu entrenador, anem malament, perquè llavors l’entrenador, des de fora, no se’l veu fort ni avalat. Jo sí que em sento un entrenador molt fort mentalment», va afirmar el neerlandès. «A mi m’és igual el que pugui passar en el futur. Estic molt tranquil en aquest aspecte. No obstant, agraeixo el suport públic que em va donar Laporta dilluns, perquè fins aquell moment molta gent tenia dubtes. Ara crec que ha quedat tot molt clar».

Tan clar que no el molesta que el president parli de futbol. Però demana una cosa. «A mi m’agrada molt que el president parli de futbol amb mi i em comenti coses, que mostri interès. Això sí, que aquestes converses quedin entre nosaltres, no que després siguin públiques».

«A mi m’agrada molt que el president parli de futbol amb mi. Això sí, que aquestes converses quedin entre nosaltres, no que després siguin públiques».

Cal recordar que fins i tot Cruyff no sempre va jugar amb el 4-3-3. Si crec que hem de tornar al 3-5-2, ho faré»

Sense imposicions

No vol que ningú li imposi res. Ni tan sols el president, que ha suggerit els noms de Riqui Puig i Umtiti, convençut com està de poder pilotar la reconstrucció del Barça. «Sí, és clar, estic obert a renovar. Em fa molta il·lusió seguir com a entrenador del Barça durant molts anys, malgrat els moments complicats que hi ha al club avui dia. Crec que gràcies a les nostres decisions, de l’entrenador i l’‘staff’ tècnic, el Barça té jugadors joves [Pedri, Fati, Gavi, etc.] amb un futur immediat enorme i tant de bo d’aquí tres, quatre o cinc anys jo pugui continuar sent el seu entrenador», ha dit Koeman.

I ja en l’anàlisi individual, va recordar que a Umtiti, després de la seva greu lesió, «li ha costat molt tornar físicament al seu nivell», per la qual cosa ha volgut anunciar-li que tindrà molta competència. «Ell ha de saber que a la plantilla hi ha diversos centrals. Ell, a més, és esquerrà, i la competència és molt gran. De veritat, jo no tinc res contra Umtiti ni contra ningú. Si un jugador, es digui com es digui, em demostra en els entrenaments, amb la seva actitud i qualitat, que mereix jugar, jugarà. «Per mi, la meritocràcia és essencial en un esport col·lectiu.

Res contra Riqui Puig

Idèntic missatge va voler traslladar a Riqui Puig. «No tinc res contra ell. ¡En absolut! ¡No! Nosaltres hem parlat amb Riqui moltes vegades, en els entrenaments, analitzant el que ha de millorar per tenir més oportunitats. Hi ha gent que està buscant coses per enfrontar-nos, però la veritat és només una: jo vull guanyar, els jugadors volen guanyar, el club vol guanyar, l’afició vol guanyar i jo sempre posaré al camp els millors. Si guanyem seré bon entrenador. Si perdem, seré un desastre. Ho accepto. Això és així. Almenys, que em deixin prendre les decisions que crec que he de prendre».

Si guanyem seré bon entrenador. Si perdem, seré un desastre. Ho accepto. Això és així. Almenys, que em deixin prendre les decisions que crec que he de prendre».

I aquestes decisions estan condicionades per absències molt importants. Encara no hi ha Ansu Fati. «El conec molt bé i sé el que ens pot donar. De tota manera, no s’ha de córrer amb ell i sí aplicar la filosofia de risc zero. Ha estat molt temps aturat i no hi ha pressa. Encara queda molt per fer. El mateix serveix per a Coutinho», va comentar, confiant que l’exjugador del Liverpool aporti molt més a partir d’ara a l’equip. «¡Per descomptat que és recuperable! Encara avui estic 100% convençut que és un jugador amb nivell per triomfar al Barça. A mi m’agrada molt. L’última lesió va ser un cop molt fort per a ell i ha de recuperar-se bé tant físicament com mentalment per tornar més fort que mai», va afirmar.

«¡Per descomptat que Coutinho és recuperable! Estic 100% convençut que és un jugador amb nivell per triomfar al Barça»

Li falta recuperar Ansu. També Coutinho. I, per descomptat, Dembélé. «Primer, que renovi el seu contracte, perquè és el seu últim any i per al club és important que renovi. Dembélé és un jugador molt i molt bo si està físicament bé. Té un gran un contra un i molta velocitat, i pot jugar a les dues bandes. Quan es recuperi serà un futbolista vital per a l’equip».

Amb ells, l’atac del Barça serà diferent, per molt que el record de Messi ho eclipsi tot. «Va ser una garrotada molt forta. Tota la planificació de la temporada estava feta amb ell a l’equip. El Leo, a més, després del que va passar la temporada passada amb el burofax, estava supermotivat, a un nivell molt alt, i és clar, perdre el millor del món així és una cosa que fa mal i t’afecta. No ha marxat només Messi, se n’ha anat un símbol d’aquest club», va confessar Koeman, que reclama que Frenkie de Jong continuï fent passos endavant.

Memphis, essencial

Notícies relacionades

«Per la seva qualitat, ha de ser un jugador essencial per a nosaltres. Li he demanat més arribada a l’àrea rival. Ha d’aportar més gols. Tots, en general, han de fer més gols», va reclamar l’entrenador, feliç per la immediata adaptació de Memphis a l’estil del Barça. «Té una cosa essencial per poder triomfar al Barça: personalitat i caràcter. Ell té coses diferents, i està molt motivat per aquest repte».

I tots sota una mateixa idea tàctica, que no sempre serà el 4-3-3, la doctrina cruyffista. «Aquest tema dona molta literatura, però cal recordar que fins i tot Cruyff no sempre va jugar amb un 4-3-3. En la meva època vam arribar a jugar només amb tres defenses, fins i tot amb mi de pivot al mig... Només diré una cosa: l’entrenador que no vulgui o no sàpiga adaptar el seu sistema de joc de manera puntual a una necessitat o un problema, malament rai... El Barça que millor ha jugat a futbol amb mi a la banqueta, el més efectiu, el que menys gols ha rebut, ha sigut quan hem jugat amb defensa de tres homes. Aquí hi ha les dades per demostrar-ho. Continuaré apostant pel 4-3-3, però si crec que hem de tornar al 3-5-2, ho faré... Sempre pensant en el millor per a l’equip».