LA CONTRACRÒNICA D'IPURUA

De Jong, el líder silenciós

L'holandès se sent el cap del Barça deixant un partit meravellós amb l'Eibar

El públic d'Ipurua va premiar amb una ovació el gran rendiment del centrecampista

lmendiola50476102 graf3324  eibar  19 10 2019  el jugador del sd eibar fabian 191019165602

lmendiola50476102 graf3324 eibar 19 10 2019 el jugador del sd eibar fabian 191019165602 / Javier Etxezarreta

2
Es llegeix en minuts
Marcos López

Va marxar d’Ipurua sent aplaudit per 200 aficionats blaugranes reunits en una cantonada.Ernesto Valverdeva aplaudir de manera metafòrica Frenkie de Jong, amo silenciós del Barça. El trident va néixer a Eibar, però la clau del triomf va arrelar, com va admetre el mateix Mendílibar, en «els interiors» blaugrana. «Frenkieens ha donat moltíssim, no para, és un jugador molt important, té molta potència...». El catàleg d’elogis de l’entrenador blaugrana no tenia final, feliç com estava per l’exhibició de l’holandès.

En un escenari petit i incòmode, on l’espai és un bé escàs,Frenkie de Jongva oferir una càtedra futbolística. Va tenir, a més, la personalitat que exigia el partit perquè en cap moment li va cremar la pilota. Més aviat, al contrari. Semblava que la pilota buscavaDe Jong. El cuir estava tan encisat que ni tan sols s’espantava quan el veia envoltat per quatre o cinc jugadors de l’Eibar.

Aquí, en situació de màxima pressió, se’l veia somriure. A Frenkie. I a la pilota. Aquí, amb Ipurua estrenyent-se al màxim, va decidir treure el seu manual de passades. Gairebé sempre al primer toc, ambla lectura adequada que requeria cada moment. De Jong anava feliç de punta a punta del camp, disfrutant de la seva meravellosa obra, sense deixar-se endur per l’angoixa ni la precipitació. Passades curtes i necessàries per descongestionar l’embús que es vivia a prop deTer Stegen. Passades llargues, punyents, verinoses per esquinçar la defensa de l’Eibar que no podia aturar tanta creativitat.

Arrencada lluminosa

Hi va haver un enlluernador momentDe Jong. Va tenir lloc a l’inici de la segona meitat quan l’Eibar encara alimentava esperances per equilibrar el gol inicial de Griezmann. Va agafar la pilota i va dissenyar un tractat arquitectònic a la recerca de construir jugades. Una passada superba a Semedo que va agafar desorientada a la defensa de Mendílibar, un robatori previ abans d’assistirSuárez,  que va fer un xut que va atrapar Dmitrovic. «No sé si hem vist el millor De Jong, però sí que és veritat que està fent un gran inici de temporada», va dir Valverde, que encara espera més de l’exjugador de l’Ajax.

Notícies relacionades

No obstant, aquesta arrencada lluminosa de la segona part no és gens comparable a la drecera que va trobar en la jugada del 0-2. Es podia intuir que l’holandès, al veure tantes cames davant seu, miraria cap a la banda dreta per descongestionar el joc. Però Frenkie de Jong va pensar diferent. Va observar una línia de passada on abans només hi havia el no-res. A partir d’aquest toc, va néixer el trident a Ipurua. Luis Suárez, Leo Messi i Antoine Griezmannvan aprofitar aquesta passada fantàstica de l’holandès per firmar el primer gol d’una societat de talent acabada de constituir.

Ni tan sols mirant la seva espectacular estadística en la passada (45 bons de 50, o sigui un 90% d’encert) permet calibrar la veritable dimensió del partidàs que va fer Frenkie de Jong, a quiValverde, també silenciosament, ha donat l’autèntic comandament del Barça. En dos mesos, s’ha convertit en el cap. I ho és, acompanyat de Busquets i Arthur. O sigui, el retorn al control.