DOS GOLS EN 117 MINUTS

El descomunal impacte d'Ansu Fati

El juvenil, de 16 anys, sorprèn el Barça per la seva prodigiosa irrupció que captiva i emociona al Camp Nou

«No és normal que a la seva primera pilota faci un gol i en la segona doni una assistència», afirma Valverde

marcosl49861584 barcelona s guinea bissau forward ansu fati celebrates after190915194720

marcosl49861584 barcelona s guinea bissau forward ansu fati celebrates after190915194720 / PAU BARRENA

4
Es llegeix en minuts
Marcos López

No és normal que un nen, de tot just 16 anys, es coli al jardí de Messi per joguinejar com si fos a casa seva, apropiant-se de l’escenari, tenint el Camp Nou als seus peus. No és normal que la seva primera rematada a porta en Primera Divisió acabi en gol com va passar amb el seu bonic cop de cap a El Sadar. Tampoc resulta gens normal que en la seva segona rematada a porta acabi a la xarxa del València després de firmar un cop amb la dreta que va deixar petrificatCillessen. Res és normal en la vida d’un juvenil, l’impacte del qual al primer equip ha sigut descomunalment inesperat.

Més enllà de les xifres –dos gols en tot just 117 minuts de Lliga– i dels rècords de precocitat que està aniquilant Ansu Fati (és el més jove de la història del Barça a la Lliga i, per descomptat, al Camp Nou) queda la imatge impactant i commovedora d’un adolescent que projecta desimboltura sense deixar-se impressionar per res. 

Havia d’estar jugant en el Juvenil A amb Valdés. I ni tan sols ha debutat al Barça B de García Pimienta. Però ja ha posat el Camp Nou als seus peus

No és tampoc gens normal que un juvenil es passegi amb tanta personalitat pels àrids escenaris de Primera, capaç fins i tot de convertir-se en l’estrella ofensiva del Barça, orfe com està del déu Messi. «No és normal que la primera pilota que toca sigui gol», va dir un sorprès Valverde, el tècnic que li ha obert la porta del Camp Nou.

Potser per pura necessitat, a causa de les lesions de Messi, que no ha debutat aquesta temporada, Suárez, que va reaparèixer davant el València, i Dembélé. Va poder escollir altres alternatives (avançar a Sergi Roberto, donar-li un rol més ofensiu a Arturo Vidal...), però el Txingurri va apostar per la barra juvenil d’Ansu Carles Pérez, dos extrems de tota la vida, capaços d’eixamplar el Camp Nou al màxim.

La destí

«No és normal que a la segona pilota que toca faci una assistència de gol a Frenkie. Ni tampoc és normal que a la tercera gairebé marqui un altre gol espectacular», va remarcar Valverde sobre aquest jove que ha tingut una irrupció brutal al Barça. Dissabte, sense anar més lluny, havia d’estar jugant amb el Juvenil A de Víctor Valdés el duel català amb el Girona (1-0). O estar fins i tot debutant en el filial amb García Pimienta, que va empatar amb el Prats (2-2) al nou estadi Johan Cruyff. Ansu, en canvi, estava galopant pel Camp Nou davant 80.000 espectadors en una nit que ja pertany a la història culer.

«Ha arribat», va dir Valverde, sense atrevir-se a pronosticar si definitivament es quedarà. Ha arribat Ansu a la llar (la banda esquerra) en què Coutinho no va ser mai Coutinho, per la qual cosa va haver de fer precipitadament les maletes camí de Munic per anar-se’n cedit un any al Bayern. Ha arribat a la vella casa de Neymar, a qui Messi i els seus companys esperaven ansiosos durant l’estiu. Ha ‘okupat’ el lloc destinat a Dembélé, el tercer fitxatge més car del club. I allà hi ha aquest nen, feliç i relaxat, que ni tan sols ha debutat al Barça B.

Ansu Fati celebra el seu primer gol al Camp Nou, el que va marcar al València. / GETTY

«¿El destí? No ho sé. Hi va haver lesions, era el seu moment... És un xaval que veig centrat» (Valverde)

«Ja veurem després el recorregut que té. ¿El destí? No sé. Hi va haver lesions, era el seu moment...», va explicar Valverde, impactat com tots per aquesta vertiginosa irrupció d’un davanter que dinamita totes les jerarquies establertes. ¿Fins quan? Ja es veurà. De moment, Ansu, que té una clàusula de rescissió de 100 milions d’euros, és un veritable tresor per al Barça.

L’estrès

Notícies relacionades

Un tresor que ha de gestionar el tècnic amb extrema cura, tot i que el futbol acaba dictant la seva llei. Tres partits de Lliga, de menys a més, dos gols i una assistència. Una autèntica bogeria d’Ansu Fati. I tot en tot just tres setmanes. Dissabte, per exemple, ja tenia, com va revelar Valverde, «una sobrecàrrega», unida, a més, «a l’estrès de la situació». Però l’entrenador el veu «centrat», capaç d’assimilar tan increïble canvi.

Valverde felicita Ansu Fati després de ser substituït per Luis Suárez. / JORDI COTRINA

«La bola amb Ansu es farà gran, molt gran. Es tracta que nosaltres l’anem desinflant. La nostra feina és protegir-lo» (Valverde) 

De l’anonimat de La Masia, on ja era, això sí, una de les promeses del club, a la celebritat immediata i planetària que proporciona il·luminar el Camp Nou. «Això comporta un treball per a qualsevol i per a un xaval tan jove, encara més. No és normal. El normal és que això es vagi normalitzant i tot vagi, a poc a poc, al seu lloc», va aclarir Valverde, conscient que «la bola amb Ansu es farà gran, molt gran». Aturar aquesta «bola» i aïllar aquest adolescent de l’enorme soroll mediàtic que genera la seva superba aparició correspon al tècnic. «Es tracta que nosaltres anem desinflant la bola. La nostra feina és protegir el jugador», va admetre.