CAUSA OBERTA

L'Audiència de Barcelona reobre el cas del trasplantament de fetge d'Abidal

Dona la raó a la fiscalia, que havia demanat continuar investigant

zentauroepp44834568 abidal primo gerard armand hospital tras operacion190130153558

zentauroepp44834568 abidal primo gerard armand hospital tras operacion190130153558

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

La Secció Desena de l’Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir les diligències del Jutjat d’Instrucció 28 de Barcelona en relació amb la investigació sobre el trasplantament de fetge de l’exfutbolista i actual secretari tècnic del Barça, Éric Abidal.

Estima, per tant, el recurs presentat pel fiscal i l’Advocacia de l’Estat contra la interlocutòria d’arxiu dictat pel jutjat i ordena la reobertura de les actuacions per practicar diligències sol·licitades. Així ho ha informat aquest dimecres en un comunicat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Així, s’hauran de reobrir les diligències per la presumpta compra il·legal d’un fetge per part del llavors president del Barça, Sandro Rosell. La fiscalia sol·licita que el donant declari com a testimoni.

Arxivament al maig

El Jutjat d’Instrucció número 28 de Barcelona va arxivar al maig la investigació oberta per la suposada compra del fetge trasplantat a Abidal, llavors jugador del FC Barcelona i actualment secretari tècnic del club. El jutjat investigava els fets després de conèixer-se que almenys quatre trucades interceptades a l’expresident del FC Barcelona Sandro Rosell, durant la investigació per part de l’Audiència Nacional pel blanqueig de comissions de la Confederació Brasilera de Futbol, van treure a la llum la presumpta compra d’un fetge il·legal per a Abidal

L’Organització Nacional de Trasplantaments el juliol passat va assegurar que l’operació es va realitzar d’acord amb la legislació vigent i seguint els protocols clínics habituals, tot i que va obrir una investigació interna davant de "la gravetat dels fets denunciats". En les indagacions, hi va col·laborar l’Hospital Clínic de Barcelona, on es va realitzar la intervenció. La Conselleria de Sanitat va remarcar llavors que "tots els centres de la xarxa sanitària de Catalunya segueixen sempre estrictament i escrupolosament els protocols clínics i la legislació vigent en la seguretat jurídica en matèria de trasplantaments". 

La jutge Lamela

L’equip conjunt de la Guàrdia Civil i la Policia que s’ocupava de les indagacions per ordre de la jutge central d’Instrucció número 3, Carmen Lamela, li va remetre les escoltes, així com un informe en el qual li comunicava que el presumpte trànsit d’òrgans s’hauria comès a Barcelona. Al no tractar-se d’un delicte competència de l’Audiència Nacional i sense relació amb els delictes de blanqueig i organització criminal pels quals està en presó preventiva l’expresident del Barça, la magistrada ho va remetre als jutjats barcelonins per a la seva investigació.

Una vegada traslladat el cas, el jutge d’instrucció de Barcelona va practicar una sèrie de diligències que no van permetre definir ni il·lícit penal ni el presumpte autor. Entre les diligències practicades figurava l’enviament d’una comissió rogatòria a França (on vivia el donant del fetge), on aquest tipus d’actuacions no són delicte. Per tant, amb un informe favorable de la fiscalia, es va acordar l’arxivament de les diligències.

La defensa de la Fundació

La Fundació Éric Abidal, en el seu nom i en el del mateix futbolista, va informar l’estiu passat que "tot el procés relatiu" al trasplantament de fetge de l’exjugador "es va adequar als procediments i protocols establerts". Mitjançant un comunicat, l’entitat va desmentir "categòricament" les informacions difoses sobre irregularitats en el tractament de la seva malaltia. La fundació va lamentar que es posés en dubte l’"honorabilitat de tots els implicats en el procés, a qui Éric Abidal els professa una gran admiració i un enorme agraïment, en especial al donant, el seu cosí Gerard."

La suposada compra del fetge s’hauria produït el 2012 després de la recaiguda de l’actual secretari tècnic del Barça, Éric Abidal, que va tenir un càncer un any abans. Abidal va ser intervingut a l’Hospital Clínic el 10 d’abril i, suposadament, el donant va ser un cosí seu de nom Gerard i amb residència a França. Si el donant va ser efectivament un familiar, el cas quedaria totalment desactivat, ja que l’article 156 del Codi Penal el que pena és el trasplantament mitjançant preu per adquirir l’òrgan.

El codi penal

Notícies relacionades

El codi castiga "els que promoguin, afavoreixin, facilitin o publicitin l’obtenció o el trànsit il·legal d’òrgans humans aliens o el seu trasplantament [...] amb la pena de presó de sis a dotze anys si es tractés d’un òrgan principal, i de presó de tres a sis anys si l’òrgan fos no principal".

En les converses mantingudes un mes abans de la seva detenció per ordre de l’Audiència Nacional, l’interlocutor de Rosell li arriba a dir expressament: "A aquest tio li vam comprar un fetge il·legal" i "vam vendre que era del cosí ¡que era del cosí! Li vam pagar dos anys del contracte, el que li quedava."