LA JUTGE VA ARXIVAR LA CAUSA

La Fiscalia de Barcelona demana reobrir la investigació pel trasplantament d'Abidal

El donant de l'òrgan va ser el cosí de l'exfutbolista

dhvwrx4wkaa7jo-

dhvwrx4wkaa7jo-

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fiscalia de Barcelona ha demanat de nou que es reobri la investigació peltrasplantament  de fetge de l’exfutbolista francès Eric Abidal, després que una jutge de Barcelona descartés a començaments d’octubre la seva proposta de reobrir la causa, que ja havia arxivat per presumptes irregularitats en l’operació. El donant viu de l’òrgan va ser el cosí de l’exfutbolista.

La magistrada va argumentar en la seva resolució del 4 d’octubre passat, ara recorreguda per la Fiscalia, que no hi havia noves proves que justifiquessin reobrir la investigació, que derivava d’unes converses intervingudes a l’expresident del FC Barcelona Sandro Rosell en la causa per blanqueig de capitals que instrueix contra elll’Audiència Nacional,  per la qual es troba en presó preventiva

Possible compra il·legal

En les escoltes policials a les quals va ser sotmès Rosell, l’expresident blaugrana parlava amb un tal “Juanjo”, qui comentava que “van comprar un fetge il·legal” a Abidal quan aquest va recaure del càncer, perquè li fos trasplantat l’abril del 2012.

El mes d’agost passat, la Fiscalia va presentar un recurs al jutge perquè reobrís el cas i dictés una ordre europea per sotmetre el cosí d’Abidal a un examen mèdic a fi de comprovar si va ser el donant del fetge que es va trasplantar al defensa el 2012.

No obstant, la jutge va concloure que aquesta diligència no tindria èxit, ja que a França, on resideix el possible donant, la venda d’òrgans no constitueix delicte i a això impediria la imputació del cosí d’Abidal, indispensable per obligar-lo sotmetre’s a l’examen mèdic. De fet, França ja va rebutjar al seu dia lacomissió rogatòria que el jutjat li va remetre perquè se li practiqués un reconeixement mèdic. 

Tot en regla, segons el Clínic

La magistrada també recalcava que tota la documentació mèdica que al seu dia va facilitarl’Hospital Clínic de Barcelona, on es va dur a terme el trasplantament, estava en regla. El mateix hospital també ha defensat que aquesta operació es va practicar amb totes les garanties.

Notícies relacionades

En el auto recorregut perquè s’obri la causa, la jutgessa desestimava la pretensió del ministeri públic “en vista de la falta d’indicis força” de delicte, “tractant-se en tot cas de meres conjectures i sospites”. Segons la resolució, la mateixa magistrada del Registre Civil que va autoritzar el trasplantament d’Abidal va comparèixer davant del jutjat i va comprovar que les suposades “contradiccions” en la documentació relacionada amb el trasplantament, de les quals sospitava la Fiscalia, no eren tals, sinó que obeïen a una fotocòpia “defectuosament feta”.

El mes de juliol passat,l’Organització Nacional de Trasplantaments va concloure que el trasplantament hepàtic de donant viu a Abidal “es va fer conforme a la llei”l’Organització Nacional de Trasplantamentsconforme a la llei i a la bona pràctica clínica, després de revisar “tots i cada un dels passos del procés” i va anunciar que si es reobria la causa es personaria com a acusació particular.