La pretemporada blaugrana

El Barça empata i Arthur enlluerna.

Emocionant debut del centrecampista brasiler, amb golàs inclòs, en el primer partit del curs contra el Tottenham.

Lenglet compleix amb escreix en la seva estrena, Malcom apunta detalls i Sergi Roberto brilla en la posició de mig centre

Barcelona midfielder Arthur, center, celebrates his goal with teammates midfielder Sergi Roberto, left, midfielder Marlon Santos, second from left, and defender Nelson Semedo, second from right, as Tottenham forward Son Heung-Min wipes his head during the first half of an International Champions Cup tournament soccer match Saturday, July 28, 2018, in Pasadena, Calif. (AP Photo/Mark J. Terrill) / Mark J. Terrill (AP)

3
Rafael Tapounet

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

Arthur Melo ha fet que valgués la pena matinar. És difícil protagonitzar un debut més rodó que el que ha fet el centrecampista brasiler en el primer partit de la pretemporada del FC Barcelona, contra el Tottehham Hotspur, a l’estadi Rose Bowl de Pasadena. Un partit de la denominada International Champions Cup que el Barça ha acabat empatant (2-2) contra un rival que arribava més rodat (venia de golejar 4-1 a la Roma) i que, a diferència delsd’Ernesto Valverde, sí que ha pogut comptar amb el concurs d’alguns dels seus jugadors mundialistes, com el danès Eriksen, el coreà Son i el colombià Davinson Sánchez.

Malgrat això, res ha pogut fer l’equip de Mauricio Pochettino en una primera meitat en què el Barça ha tret del calaix el llibre d’estil que el va guiar no fa tants anys en la conquesta del planeta futbol i ha governat el joc de manera incontestable. Amb totes les prevencions que es pot aplicar a un xoc pseudoamistós disputat a aquestes alçades de l’estiu, els primers 45 minuts del conjunt blaugrana han servit per enviar a l’afició un munt de senyals positius.

La més destacada, ja està dit, la presentació en societat d’Arthur. Un futbolista que encaixa com un guant en el joc de possessió del Barça. I que li ha demostrat al seu entrenador que no fa falta un Paulinho per obtenir “rendiment immediat”. Amb un aplom impropi d’un debutant (¡i només té 21 anys!), el brasiler n’ha tingut prou amb mig partit per exhibir totes les seves ‘qualitats’, que deia Cruyff: clarividència, lideratge, capacitat d’associar-se (no ha fallat una sola passada), sentit del temps i l’espai i bon xut de llarga distància. Aquesta última virtut ha quedat àmpliament ratificada en el segon gol barcelonista: després d’un canvi de joc de Juan Miranda(excel·lent partit el del jove lateral esquerre, que aprova amb nota les oposicions per substituir un Lucas Digne que ja té peu i mig en la Premier), Rafinha fa un gran control i li posa la pilota al balcó de l’àrea a Arthur perquè aquest, després de trepitjar-la, la col·loqui a l’escaire, fora de l’abast del porter Gazzaniga.

Lenglet i Sergi Roberto

Més bones notícies d’aquesta emocionant primera part: la solvent estrena del central francès Clément Lenglet, poc exigit en defensa però sempre correcte en les seves decisions i arreglat a la sortida del balçon; la superlativa actuació de Sergi Roberto en la posició de mig centre, una alternativa que hauria de ser més explotada per Valverde al llarg de la temporada; l’elèctrica connexió entre Semedo i Rafinha a la banda dreta, i el gol de pur oportunisme de Munir que ha obert el marcador en el minut 14. La creu, els problemes físics que han obligatDenis Suárez i André Gomes a anar-se’n a la banqueta abans de temps.

Els segons 45 minuts han sigut, directament, un altre partit. El tècnic blaugrana només ha posat a la gespa dos jugadors amb fitxa del primer equipCillessen, a la porteria, i l’acabat d’incorporar Malcom, que, mancat de rodatge i d’adaptació, ha fet poc més que apuntar alguna coseta interessant i donar un parell de cops de taló d’aquests que enlluernen al públic nord-americà. El Tottenham ha aprofitat la inexperiència dels blaugrana (amb fins a vuit futbolistes en edat juvenil) per igualar el partit en tot just dos minuts de caos defensiu, amb gols de Son i Nkoudou. Per part barcelonista, el més destacable han sigut sens dubte els exquisits detalls de qualitat exhibits pel joveníssim Riqui Puig, un atrevit centrecampista amb cara d’aleví que apunta a figura.

En la tanda de penals que la International Champions Cup imposa en cas d’empat (i que atorga al vencedor un punt addicional), el Barça s’ha imposat gràcies a una parada de Cillessen en el llançament de Georgiu. Els joves del filial han complert com ‘sèniors’ i Malcom ha transformat el penal decisiu.