L'ajuntament accepta una proposta de remodelació urbanística per a l'Espai Barça

El club avança per tancar un acord amb les institucions i els veïns de les Corts per a un pla que canvia radicalment la cara del barri

Imatge virtual del futur Espai Barça, que s’ubicarà al costat del nou Camp Nou.

Imatge virtual del futur Espai Barça, que s’ubicarà al costat del nou Camp Nou.

3
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona i el Futbol Club Barcelona han aproximat posicions sobre el projecte de reforma del Camp Nou i la definició de l’Espai Barça, i es mostren confiats d’arribar a un acord, tot i que serà  amb un retard considerable. El club ha modificat la seva proposta, que ahir va donar a conèixer, i el consistori ho va celebrar, malgrat que reclama alguns canvis concrets perquè es formalitzi la reforma: reduir l’altura prevista en edificis, limitar a menys de 10.000 metres l’ús hoteler previst a la zona, garantir la mobilitat dels veïns, limitar la presència d’autocars en superfície i estudiar l’impacte de l’oferta de sòl comercial en el petit comerç de les Corts. 

Si tot va bé, a finals del 2018 estaria completat el recorregut administratiu necessari per a la preceptiva modificació del pla general metropolità. Llavors, es podrà procedir a la petició de la llicència d’obres, que començarien el 2019 i que, essencialment, es portaran a terme a l’estiu, quan no hi ha competició, i per tant començarien amb, com a mínim, un any de retard sobre l’últim calendari previst. Encara que el club no pot precisar la data final, es calcula que tot estaria acabat entre l’estiu del 2022 i el del 2023.

En el nou projecte presentat pel Barça, elaborat després d’un treball de perfil tècnic realitzat amb el consistori, es dibuixa un espai d’ús públic, del qual desapareixen les tanques, de 40.000 metres quadrats. En total, l’Espai Barça ocupa l’espai de 27 illes de l’Eixample, és a dir, uns 270.000 metres quadrats. En la seva última proposta el club incrementa l’espai d’ús públic en 10.000 metres quadrats i hi haurà 31.000 de zona verda.

La nova proposta compta amb quatre grans línies d’actuació: la remodelació integral del Camp Nou; la construcció del Nou Palau, en l’espai en què ara es troba el Miniestadi, a més d’una pista de gel, un pavelló annex i el campus de FCB Escola; la tercera pota és la de la construcció d’oficines no comercials i d’un hotel, i la quarta és la transformació de l’entorn, que incorpora nous usos urbans.

Poc després que el Barça donés a conèixer el pla, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va comparèixer per comentar l’estat de les negociacions. Sanz va informar que l’Ajuntament de Barcelona veu amb bons ulls l’última proposta realitzada pel Futbol Club Barcelona per a la construcció de l’Espai Barça, si bé considera que hi ha punts que resulten innegociables i que han de ser objecte de reformes per garantir la integració del projecte en el districte. Sanz va relatar que dijous es va reunir la comissió de seguiment de l’Espai Barça i es van abordar els plans amb els veïns. «La proposta és una bona notícia», va subratllar.

PLA GENERAL METROPOLITÀ

La regidora va destacar com a aspectes positius de la proposta el fet que elimini l’opció per grans requalificacions per fer vivenda i una aposta comercial al seu parer excessiva que sí que estava present en planificacions anteriors. Si tot transcorre sense nous endarreriments, es calcula que el recorregut administratiu de la preceptiva modificació del pla general metropolità podria acabar a finals del 2018.

Sanz va aplaudir que es contempli aparcament al subsol per a cotxes i motos –sense augmentar les places actuals–, però va veure un obstacle en el fet que no passi el mateix en el cas dels autocars, que tant en dies de partit com en els que no n’hi ha acudeixen a la zona en un  nombre considerable. El govern de Colau també els vol al subsol.

Un altre inconvenient, segons la tinenta d’alcalde, és que el projecte inclou edificis de 50 metres d’altura que, segons la regidora, desentonarien amb l’entorn i suposarien una nova barrera, cosa que no considera lògic quan la reforma en si mateixa suposa eliminar la barrera que ara suposa el Camp Nou a les Corts.

Pel que fa a sòl hoteler, la proposta planteja la construcciói d’uns 14.000 metres quadrats (Sanz ha afirmat que no es pot precisar quantes places suposarien) i el consistori considera que no poden ser més de 10.000.

Notícies relacionades

Sanz ha recalcat que l’ajuntament treballarà per evitar que els 36.000 metres quadrats de sòl comercial previstos a l’Espai Barça causin un impacte negatiu en el comerç de proximitat de les Corts i ha assegurat que una altra de les condicions és que els veïns de l’entorn del Camp Nou puguin arribar a casa i sortir-ne durant els partits.

L’únic inconvenient insalvable de la reforma del Camp Nou i del seu entorn és que quan estigui tot completat, llevat d’un miracle, Messi ja no jugarà a futbol.