¿Messi, Suárez i Neymar són el millor atac de la història?

Diversos exdavanters del Barça coincideixen a qualificar el trident com la davantera més gran de tots els temps si bé alguns admeten que s'ha d'agafar perspectiva històrica per fer aquesta afirmació

Suárez, Neymar i Messi, potser la millor davantera de la història.

Suárez, Neymar i Messi, potser la millor davantera de la història.

4
Es llegeix en minuts
Jordi Tió
Jordi Tió

Periodista

ver +

Van ser cinc a l’inici dels temps i avui acostumen a ser tres, en el millor dels casos, encara que molts segueixen apostant per dos i, els més garrepes, per un. Així de minvant ha sigut l’evolució de les davanteres dels equips de futbol, lluents i superpoblades a principis del segle passat, quan l’obsessió per marcar gols superava la por d’encaixar-ne, i molt més ajustades avui dia en nombre d’efectius.

El futbol d’avui es mou entre els tridents dels grans i les duples dels equips que conformen la classe mitjana i baixa, però en qualsevol cas, fins i tot en el del repòquer d’asos d’altres èpoques, la memòria dels aficionats s’activa a la velocitat de la llum quan toca deixar anar d’una tacada els noms d’una davantera mítica (BasoraCésarKubalaMoreno Manchón KopaRialDi StéfanoPuskas Gento, per citar-ne només dues). D’aquelles davanteres n’hi ha unes quantes, de diferents èpoques, equips i seleccions, i cadascú es queda amb la seva.

No obstant, ara com ara sembla que no hi ha debat. MessiSuárez Neymar conformen la millor davantera del món. Ho avalen els seus números estratosfèrics: 122 gols van marcar entre tots tres la temporada passada (58 l’argentí, 39 el brasiler i 25 l’uruguaià) i 39 en comptabilitzen ja aquesta temporada. Uns registres que fan que ens preguntem si el trident blaugrana és la millor davantera de tots els temps. Hi ha respostes per a tots els gustos i molta gent adverteix de la impossibilitat d’asseverar una sentència com aquesta perquè les diferents èpoques futbolístiques no es poden comparar amb els mateixos paràmetres d’avui. Però en el que la majoria coincideix és que tots tres conformen una tripleta insuperable.

ELS RECORDS DE KRANKL

 «És una davantera meravellosa, però el número u és Messi. Tinc 60 anys i és el millor futbolista que he vist mai», sentencia Hansi Krankl, heroi blaugrana en la final de la Recopa del 1979. «Jo sempre havia admirat Cruyff, però després de veure Messi, no hi ha color. Ni Pelé, ni Maradona… Tots molt grans, però Messi és el millor. Jo li dic el petit Déu», sentencia l’actual entrenador del LASK Linz, de la Bundesliga austríaca, que es veu reflectit en Suárez en la seva etapa de jugador. «És fort, potent, golejador, encara que juga molt amb els seus companys. Jo era més directe».

ALTRES MODELS

Krankl busca en els seus records per comparar l’actual davantera del Barça i troba un model que ja queda lluny. «Admirava molt la de l’Ajax dels 70, amb CruyffRepKeizerAri Haan per darrere», diu. «Eren molt bons, igual que el Milan de Sacchi, amb Van BastenGullit Rijkaard». Després, la seva memòria torna a recalar al Camp Nou. «El millor que he vist com a equip han sigut els quatre o cinc anys del Barça de Guardiola; després, el Barça de Cruyff i, finalment, el Barça de Rijkaard. I ara, aquest equip va pel camí de marcar una nova època».

Un altre nou pur blaugrana, no tan efectiu com Krankl però sí molt batallador, també considera que el trident del Barça és «el millor de tots els temps». «La millor davantera que he vist mai és aquesta. D’acord, no he vist ni el Brasil de Pelé ni altres grans equips, però em sembla que el que fan aquests tres és insuperable», afirma Paco Clos, que va vestir de blaugrana a mitjans dels anys 80. L’exgolejador afegeix un altre detall per explicar la concòrdia que hi ha entre ells: «És fonamental que també hi hagi bon rotllo fora del camp, i n’hi ha, i si a sobre queden per sortir a sopar i les respectives dones també tenen bona sintonia, doncs encara millor».

AGAFAR PERSPECTIVA HISTÒRICA

No resulta tan categòric el Lobo Carrasco. «Esperem que passin dues o tres temporades per tenir una mica més de perspectiva i avaluar si són o no els millors de la història. El que sí que és cert és que estan posant un llistó molt alt per a la resta de davanteres», afirma aquest extrem que va jugar 11 temporades en el primer equip, entre el 1978 i el 1989. Carrasco considera que hi ha un altre element que converteix aquest trident en especial: «Més enllà de guanyar i dels gols, estèticament és un plaer veure com juguen». Però dit això, veu complicat fer comparatives: «És que hi ha l’època del Honved de Budapest, quan jugaven cinc davanters, el Brasil dels anys 70, l’Ajax de Cruyff, el Bayern de Müller. Hem d’esperar  que es retirin o que un dels tres deixi el Barça per avaluar el que han representat en el futbol mundial».

Carrasco també destaca la «humilitat» de tots tres com a factor determinant. «És que el dia que va venir Neymar va dir que arribava per ajudar a fer més gran Leo. I ara Messi també és més comprensiu i tots hi surten guanyant. I a sobre, ve Suárez i connecta amb tots dos», diu l’exblaugrana, que té un altre mite particular: «Van Basten, va ser un grandiós davanter i m’hauria agradat veure’l al Barça».

SINCRONITZACIÓ ÚNICA

Notícies relacionades

José Eulogio Gárate, estrella de l’Atlètic dels anys 70, tampoc troba cap referència per parlar del trio del Barça. «No he conegut un altre equip on hagin coincidit tres jugadors al davant com aquests. De la meva època cap aquí, a nivell individual puc destacar Amancio al MadridCruyffGerd Müller, que no tenia tanta qualitat però era molt efectiu, RossiBestMaradonaVan BastenRonaldoRivaldoFigo…, però tres cracs així i amb la sincronització que tenen els del Barça, no».

Bowdewijn Zenden, davanter blaugrana entre el 1998 i el 2001 i actualment ajudant de Cocu al PSV, no li agrada que es digui que és «la millor tripleta de la història». «És molt difícil de dir perquè fa uns anys hi havia EtooHenry Messi. És complicat comparar-los amb altres èpoques, encara que és veritat que quan veus els partits, et preguntes qui els pot parar», confessa Bolo. Per ara, ningú ha trobat l’antídot.