El 'grupet' de Lucho

Unzué i Moreno van dotar d'ideologia tàctica el tècnic i Pol, el jove preparador físic, va omplir de gasolina les cames de l'equip

De la Fuente,Pol, Unzué, Luis Enrique, Moreno, Barbará i Valdés.

De la Fuente,Pol, Unzué, Luis Enrique, Moreno, Barbará i Valdés. / FCBARCELONA

4
Es llegeix en minuts
MARCOS LÓPEZ
BARCELONA

Van sempre junts. Costa de veure Luis Enrique sol. Està sempre envoltat d'algun col·laborador, sigui Valdés, el psicòleg, o Unzué, aquell segon fidel que li xiuxiueja a l'orella durant els partits; o Pol, aquell alumne de Seirul·lo que va dissenyar una preparació física que ha permès volar al Barça fins a Berlín.

JUAN CARLOS UNZUÉ

ARQUITECTE DE L'ESTRATÈGIA  S'atura la pilota al camp, s'asseu  Luis Enrique i entra en acció Unzué, el tècnic que ha preparat l'estratègia. Tant a favor com en contra. L'home que ha dibuixat la nova manera de defensar els córners -Suárez al primer pal i Piqué com a home lliure- que tan excel·lents resultats ha donat. De tal manera que el Barça només ha rebut un gol de córner, el de Benatia (Bayern), en els sis últims mesos. El Barça de Tata va perdre una Lliga des de la cantonada amb un cop de cap de Godín. Ara, fins i tot jugant davant de rivals poderosos com el Madrid de Ramos, el City de Kompany, el PSG de Thiago Silva i David Luiz, i l'Athletic d'Aduriz, entre altres, s'ha mantingut la porteria a zero.

Unzué, que va ser ajudant de Rijkaard i Guardiola, és més que un segon entrenador per la influència que té en Luis Enrique. No només en el treball amb la pissarra. L'exporter és l'última veu que escolta el tècnic asturià (tots dos es tapen la boca per evitar lectures labials) abans de prendre una decisió. Luis Enrique mira Unzué, debaten tots dos i després actua el cap.

ROBERT MORENO

ELS ULLS QUE TOT HO VEUEN   «Tot va començar per un llibre... I aquí estem!! Campions de Lliga!!!». Amb aquest missatge, acompanyat amb una foto amb Rafel Pol, il·lustrava Robert Moreno (Barcelona, 1977) A Twitter la seva apassionant aventura. Un viatge increïble per a un jove tècnic que ja va tenir Luis Enrique al Barça B, el Roma i el Celta, abans d'arribar junts al Camp Nou. El seu llibre, Mi receta del 4-4-2, prologat al seu dia pel tècnic asturià, li va obrir a aquest entrenador curiós, que va començar la seva carrera a la Penya Blaugrana de Collblanc el 2003, la porta del Camp Nou després de passar prèviament per l'Hospitalet, el Castelldefels i la Damm, abans d'arribar al Miniestadi.

Moreno ho mira tot des de fora. Puja a un despatx a la tribuna de premsa del Camp Nou amb un ordinador, acompanyat de Joan Barbarà, exajudant de Luis Enrique al filial blaugrana i ara al primer equip, i des d'allà miren el partit. El seu altre partit. Connectats, en tot moment, amb Unzué a través d'un auricular. Parla Moreno, que també té el càrrec de segon entrenador, des de dalt, a baix rep el consell Unzué i Luis Enrique processa a l'instant tota la informació.

RAFEL POL

MODERNITAT I TREBALL  Mallorquí, jove (28 anys), extremadament obsessiu i enamorat de treballar amb la pilota. Va estudiar amb Paco Seirul·lo, el guru que va guiar l'obra del dream team en la preparació física, el savi que va estar després amb Guardiola en els anys grans del Barça. Pol, llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (INEF) el 2010, ha omplert d'energia les gastades cames dels futbolistes després d'un parell d'anys d'escassa preparació. Primer per la desgràcia de Tito, després pels antiquats mètodes d'Elvio Paoloroso, el preparador físic de Tata Martino. Amb Pol, res queda a la improvisació. Es cuida tot al més mínim detall i es recullen dades de tota mena en aquelles armilles fosques que es posen els jugadors en cada entrenament, amb GPS inclòs.

No és, per tant, gens casual que el Barça del Tata tingués 13 lesions del bíceps femoral la temporada passada (cinc a les cames de Messi). Ara,  després d'haver disputat 59 partits, només hi ha tingut una greu lesió muscular, la de Douglas, que va estar dos mesos de baixa, i quatre de caràcter lleu: Iniesta, que es va perdre sis partits, Xavi (4), Rafinha, que va tornar lesionat del Brasil (4) i Suárez (2). Vermaelen ja va arribar lesionat del Mundial.

JOAQUÍN VALDÉS

Notícies relacionades

«EL PSICÒLEG ÉS PER A MI»  Luis Enrique no va enganyar en el seu primer dia (21 de maig del 2014) com a entrenador del Barça quan li van preguntar pel paper que tindria Joaquín Valdés (Oviedo, 1965), el psicòleg que l'acompanyava des del seu pas pel Mini. «El psicòleg esportiu és només per a mi», va avançar el tècnic. Així ha sigut. Apareix Luis Enrique i un pas enrere hi ha  la figura de Valdés, que l'acompanya a la gespa. I, a més, a la sala de premsa.

Parla l'entrenador i el psicòleg l'escolta des de l'última fila, sempre dret, acompanyat també per Moreno. Els ulls que l'ajuden fora del camp. «Si el necessita algun periodista, ja li donaré la targeta», va dir de broma la primavera passada Luis Enrique, que va haver de sortir a defensar Valdés, i tots els seus, en el tempestuós hivern, coincidint amb la derrota a Anoeta. «Són els meus, són molt bons i treballen molt bé», va dir el tècnic. És el grupet que no ha abandonat Lucho en cap moment.