Un Barça d'impacte
El club genera l'1,2% del PIB de la ciutat i atrau el 6% del turisme, amb 1,3 milions de pernoctacions anuals
Hi va haver un president del Barça, no fa tant de temps, que va presumir de viure en una ciutat que portava el nom del seu club. Josep Maria Bartomeu no va arribar ahir a tant, però es va mostrar igualment orgullós de l'impacte que el club blaugrana té en la vida de la ciutat que l'acull. «El Barça és un motor molt potent a Barcelona que no para de créixer i del qual hem d'estar tots molt orgullosos», va assegurar l'actual dirigent blaugrana al Cercle d'Economia, escenari de la presentació d'un informe que deixa en molt bon lloc l'entitat barcelonista.
Segons l'estudi, realitzat per l'empresa auditora Deloitte, l'impacte econòmic del club a la ciutat en què va néixer, va créixer i es perpetuarà amb la remodelació del Camp Nou aprovada per la massa social en el marc de l'anomenat Espai Barça, és de 759 milions d'euros, el que suposa l'1,2% del producte interior brut (PIB) de Barcelona. I no s'acaba aquí la incidència de la marca Barça en la ciutat. Un 6% dels turistes que arriben cada any a la ciutat ho fan atrets prioritàriament pels colors blaugrana, i això es tradueix en 1,3 milions de pernoctacions, que equival al 54% de les que genera el segment de congressos, reunions i esdeveniments. El Museu del Barça, l'ara anomenada Camp Nou Experience, és el més visitat de la ciutat, amb més d'1,5 milions de persones, que deixen una despesa de 65,2 milions d'euros.
MÉS DE 15.000 LLOCS DE TREBALL / L'activitat al voltant del Barça genera 15.265 llocs de treball mantinguts anualment, equivalent al 15% de l'atur registrat el 2014. La ciutat i les administracions també es beneficien del club a través dels diferents impostos, fins a un total de 219 milions d'euros de retorn fiscal. Dit en altres paraules; per cada euro de despesa directa del club i la seva fundació, les administracions ingressen 0,8 euros. L'informe de Deloitte (basat en la temporada 2013-2014) analitza només l'impacte econòmic al municipi de Barcelona, que calcula en un 62% de la despesa total. Queda per a un estudi posterior, per tant, el 38% restant.
Unes xifres, certament impactants, de les quals es va felicitar Bartomeu, que preveu un creixement sostingut per a les pròximes temporades, decisives pel projecte d'obres més ambiciós de l'entitat des de la inauguració del Camp Nou, el 1957. «El Barça tornarà a ser un motor addicional de la ciutat amb l'Espai Barça que els socis van aprovar en referèndum l'abril del 2014, que suposarà una millora indiscutible per al barri, la ciutat i el país», va assegurar l'actual dirigent blaugrana.
LA MARCA BARCELONA / L'informe de Deloitte, efectivament, s'endinsa també en el terreny de les prospeccions i calcula que durant el període de construcció de l'Espai Barça, del 2017 al 2021, la contribució del club al PIB de la ciutat de Barcelona s'incrementarà en un 21%, amb 158 milions d'euros anuals, 3.257 llocs de treball per any i 81 milions de retorn fiscal. Una vegada superada aquesta etapa, amb l'entrada en funcionament de totes les instal·lacions, a partir del 2021, la firma auditora augura un 9% addicional de contribució al PIB de la ciutat, amb una aportació de 67 milions anuals, el manteniment de 1.363 llocs de treball i 8 milions de retorn fiscal.
Una amanida de números de la qual Bartomeu es va mostrar molt satisfet per l'aportació del club a la comunitat i la col·laboració amb l'anomenada marca Barcelona, que es retroalimenta amb la popularitat que el club té arreu del món. «Les dues coses van molt lligades i crec que ens ajudem mútuament. Barcelona és una marca molt potent, sobretot lligada a l'esport, i crec que ens en podem aprofitar, igual com passa al revés. Les dues marques ens ajudem».
Notícies relacionadesBartomeu no va voler entrar ahir en cap qüestió esportiva -encara que va reconèixer que «Messi és el nostre líder, i ho seguirà sent»- i en canvi sí que va destacar la necessitat de seguir sent un club sostenible econòmicament per afrontar els reptes futurs amb garanties.
«Ja sumem quatre o cinc exercicis en què el club és sostenible i hem reduït el deute de 500 milions a menys de 300. Som un referent econòmic a nivell mundial, i recentment la revista Forbes ens va situar com el segon club més ben valorat del món. El 2021 tindrem el millor estadi del món», va prometre el president blaugrana.
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Els vàpers tornen a les platges de BCN després d’un revés judicial
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Desenes de canals de YouTube amaguen continguts gore, fetitxistes i macabres en suposats vídeos per a infants
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Guerra comercial Catalunya s’organitza per minimitzar l’efecte dels aranzels cap a les 1.200 empreses alimentàries que exporten als EUA
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Tiktok Un cuiner xinès destapa quin és el client més rendible en un bufet i el que menys