Duel pel liderat

'¡Che, qué bárbaro!'

Tot Argentina viu amb passió i orgull el partit que protagonitzen Simeone i Martino

TRES PROTAGONISTES MOLT ARGENTINS. Aquí tenim el Diego Simeone, campió amb el River Plate, molt seriós. Tot al contrari que el millor i més feliç dels Tata Martino coneguts, quan va triomfar amb el Newell’s. I, completant el repte argentí d’avui del Calderón, Messi, el 10 de l’albiceleste.

TRES PROTAGONISTES MOLT ARGENTINS. Aquí tenim el Diego Simeone, campió amb el River Plate, molt seriós. Tot al contrari que el millor i més feliç dels Tata Martino coneguts, quan va triomfar amb el Newell’s. I, completant el repte argentí d’avui del Calderón, Messi, el 10 de l’albiceleste. / REUTERS / MARCOS BRINDICCI -- AP / CÉSAR OLMEDO

3
Es llegeix en minuts
EMILIO PÉREZ DE ROZAS
BARCELONA

Dos són allà, dos van venir aquí. Dos ho viuran a través de la televisió, de la ràdio. Dos van agafar l'avió de la mà per fer-ho disfrutar als seus compatriotes. Tots, tots quatre, pensen que el que el Cholo Simeone està fent a l'Atlètic és «pur miracle». Tots, tots quatre, argentins, és clar, consideren que la crítica es va excedir amb Gerardo Tata Martino durant les seves primeres setmanes al Barça. Tots quatre tenen idèntica versió sobre aquella reacció: el que ve de fora fa por, el Tata va haver de carregar amb l'herència «més gloriosa» de la història del futbol, la que van deixar el Pep i el Tito, i algú va decidir que fos Martino qui pagués la factura. «Ara, amb l'equip més assentat i sense la sensació que Martino és un usurpador, tot ha tornat a la normalitat», assenyala Jorge López, periodista argentí del diari esportiu Olé, enviat especial al duel d'avui al l'estadi  Vicente Calderón.

L'Argentina disfrutarà del partit en ple estiu. «Així que m'agradarà veure qui s'atreveix a anar a la piscina o a la platja davant aquest partidàs, que s'emetrà a les quatre de la tarda», assenyala Hugo Balassone, estrella radiofònica de La Red, que retransmet el partit per a tot l'Argentina a través de la veu de Matías Palacios. «Aquest és un duel extraordinari entre l'hipnotitzador de sempre, el Barça, contra el toro brau en què el Cholo ha convertit l'Atlètic».

Quan Balassone parla del Cholo gairebé es posa de genolls. «Li demano perdó mil vegades perquè vaig ser dels que van dubtar d'ell. Bé, Simeone va tenir la virtut de sortir campió amb el River i, l'any següent (torneig Apertura2008), quedar últim. En això, va ser un avançat. Però, sí, ara he de reconèixer que ha obrat el més gran dels miracles a l'Atlètic. El Cholo sempre ha estat un incomprès aquí, tot al contrari del Tata, tremendament valorat pel que va fer al Newell's i per com ho va fer». Aquest radiofonista considera que «el Barça no podia escollir millor tècnic per a un planter tan meravellós, ja que Martino és dels entrenadors capaços d'elevar la qualitat dels seus jugadors amb la seva passió pel joc».

Gustavo Yarroch, redactor esportiu del prestigiós Clarín, sap que no es mourà de la taula a la redacció. Ni piscina, ni platja, ni asado«I estic molt content». Yarroch pensa que el Tata es mereixia un millor tracte per part de la crítica catalana. «Entenc l'afició i els mitjans d'allà, ja que el futbol que va fer el Barça va ser brillantíssim, impressionant, però haurien hagut de saber que Martino és un d'ells, que estima aquell futbol i que mai el trairia».

Yarroch expressa la felicitat que sent l'aficionat argentí davant el duel d'avui. «És un orgull per a tots nos-altres que dos tècnics argentins estiguin a dalt de tot del futbol mundial». Això sí, aquest periodista considera que «la passió pel que fan els nostres compatriotes a Europa es vincula més als autèntics malalts, periodistes, tècnics i també jugadors argentins, que a l'aficionat de la grada, que només està pendent dels seus, dels que juguen aquí».

Millor viure-ho al Calderón

Notícies relacionades

López té una curiosa versió del xoc de Madrid. «Partits com aquest decidiran qui serà finalment el pròxim seleccionador argentí, ja que Julio Grondona, president de l'AFA, somia substituir Alejandro Sabella per Simeone o Martino». I, sí, López assegura haver vist, des del seu Buenos Aires estimat, algunes de les conferències de premsa celebrades pel Tata «com a autèntics interrogatoris, no com a xerrades», i pensava: «L'estan matant abans de conèixer-lo».

Verónica Brunati, corresponsal del diari Marca a l'Argentina, ha vingut a Espanya a viure aquest gran duel. «El Cholo sembrarà de mines tot el camp. Per a Simeone aquest partit és una partida d'escacs. El Cholo ho vol tot absolutament lligat; Martino confia cegament en la màgia dels seus. És més, el veig capaç d'arrencar d'inici sense Messi ni Neymar, ja que es fia molt  de Pedro, Cesc i Alexis», assenyala Brunati, que té la sensació que ni la Pulga ni Ney estan del tot recuperats. Això sí, Brunati espera disfrutar «d'un Calderón més argentí que mai, amb color i soroll molt nostres ja que tot el duel està marcat per la picardia argentina que li atorguen el Cholo i el Tata, que no paren d'elogiar-se però que volen derrotar-se amb passió».