EL GRAN PROJECTE DE SANDRO ROSELL

Un Camp Nou en el vell Camp Nou

La directiva del Barça s'inclina per una reforma que crearia un nou estadi

La decisió s'anunciarà a mitjans de gener i el soci l'haurà de votar

Els terrenys universitaris, a prop de la Diagonal. /

Els terrenys universitaris, a prop de la Diagonal.
Vista del CampNou i del Miniestadi, ahir a la tarda.

/

4
Es llegeix en minuts
DAVID TORRAS / MARCOS LÓPEZ / Barcelona

Un nou Camp Nou sobre el vell Camp Nou. La decisió final estarà en mans dels socis, però ara mateix aquesta innovadora opció és la que millor s'ajusta als plans de la directiva del Barça després d'analitzar ahir les conclusions dels tres informes que havia encarregat sobre una doble opció: la reforma de l'actual estadi o la construcció d'un de nou als terrenys de la zona universitària a l'entrada de la Diagonal. La junta va anunciar la seva intenció de prendre's més temps de reflexió i ajornar la decisió sobre la futura consulta a una nova reunió durant la primera quinzena de gener. Però l'opinió que sembla imposar-se és la de deixar el Camp Nou on és i emprendre una reforma tan profunda que, en el fons, crearia un nou estadi, un canvi radical dels plans inicials.

Després de més de quatre hores de debat, el Camp Nou del futur segueix en suspens, encara que de portes endins l'alternativa de mantenir el Camp Nou on és ha guanyat pes. La junta no va voler donar detalls sobre el debat intern que es va produir al tenir al damunt de la taula per primera vegada els detalls de les tres consultories (ICON, AEG i ISG) que des de fa un any han avaluat els pros i els contres de les dues proposta sobre el futur del Camp Nou. El portaveu Toni Freixa va eludir detallar les condicions que acompanyaven aquests informes. Les úniques referències que va donar és que en els dos casos el nou estadi estarà cobert (les grades) i que tindrà una capacitat per a 105.000 espectadors, és a dir, 6.000 persones més que en l'actualitat, però molt lluny del rècord dels 120.000 a què es va arribar en l'època del Mundial 82.

DEBAT COMPLEX / «És una decisió molt complexa i no volem obrir un debat ara quan a la junta encara no ho tenim tancat», va assegurar el secretari de la junta. En la pròxima reunió directiva es compromet a prendre una decisió d'on sortirà la pregunta a la qual hauran de respondre els socis en un referèndum. Hi ha dues possibilitats. O bé sotmetre les dues propostes (reforma o canvi d'ubicació) a votació o només donar una opció si es considera que és la més convenient, que és el més factible. La consulta estava prevista per al primer trimestre del 2014, però podria endarrerir-se.

Si es mantenen les preferències que ahir s'imposaven entre la directiva, és probable que aquesta pregunta es limiti a l'opció del que fins ara s'entenia com reformar el Camp Nou. Ahir, Freixa es va esforçar a ampliar aquesta idea i deixar clar que aquest projecte aniria molt més enllà d'uns retocs o una posada a punt. Res de simple maquillatge com inicialment s'havia plantejat. De cop i volta, aquesta nova idea ha irromput amb tanta força que ha passat per davant de totes les altres. «La remodelació és tan profunda que seria un estadi nou, aprofitant l'estructura actual», va remarcar més d'una vegada. També va deixar clar que aquesta opció no tindrà res a veure amb el projecte de Norman Foster (cobert, per a 104.000 espectadors i amb un cost que se situava en 250 milions d'euros) que va elegir la directiva de Joan Laporta, i que ells han descartat totalment. «Hi ha tantes diferències que estaria hores explicant-les». No ho va dir, però es referia al fet que aquella proposta implicava la venda de patrimoni per la requalificació per construir vivendes d'una zona del Miniestadi.

VIABLE ECONÒMICAMENT / Els dos grans problemes de la remodelació eren la dificultat de compatibilitzar les obres amb les obligacions de l'equip i les incomoditats que podia ocasiones als socis. Doncs aquests dos obstacles semblen haver-se superat d'acord amb els informes rebuts, cosa que encara dóna més força a aquesta alternativa. «L'equip disputarà tots els partits a casa sense problemes. Hi ha un calendari d'execució molt ben estudiat que no afecta ni els jugadors ni els socis», va explicar Freixa.

Notícies relacionades

El directiu també va garantir que qualsevol dels dos projectes compleix el requisit imprescindible de ser «viable» econòmicament. «Mai farem un projecte que posi en perill la sostenibilitat del club ni l'apartat esportiu», va afegir, malgrat que no va donar xifres del cost de cadascun d'ells. Qualsevol dels dos projectes implicaria també la construcció d'un nou Palau Blaugrana amb capacitat per a 12.000 espectadors, que l'adaptaria a la normativa de l'Eurolliga, i una pista annexa de 2.000 espectadors per a les altres seccions.

La proposta de construir un nou Camp Nou en els terrenys de l'entrada de la Diagonal obligaria a comprar els terrenys de Can Rigalt a l'Hospitalet i a arribar a un acord amb la Universitat de Barcelona.  Les negociacions serien més complexes, el cost més elevat i tot el procés es dilataria, encara que també permetria que hi hagués més rendibilització. De fet, fins no fa gaire, era l'opció preferida de Rosell i un gran sector de la junta directiva. Però l'aparició de la possibilitat d'un nou Camp Nou mantenint les arrels de l'antic va conquistar ahir la majoria. El debat intern seguirà, ara amb tots els informes al damunt de la taula. En l'inici del 2014 es prendrà una decisió que els socis votaran abans que es tanqui l'any.