ADÉU A UN ÍDOL

Mor Basora, el mític extrem del Barça de les cinc copes

L'exfutbolista blaugrana, que va jugar amb Kubala la dècada dels 50, mor als 85 anys

La plantilla del Barça, el 1954. A sota, al centre, Basora, Kubala i César.

La plantilla del Barça, el 1954. A sota, al centre, Basora, Kubala i César.

1
Es llegeix en minuts
MARCOS LÓPEZ / Barcelona

Estanislau Basora, el mític davanter delBarça de les cinc copes, ha mort als 85 anys, segons ha informat el club blaugrana. Aquell equip, que va dominar el futbol a la primera meitat de la dècada dels 50, va quedar immortalitzat a la cançó deSerrat que glossava la glòria d'una davantera integrada perBasora, César, Kubala, Moreno iManchón. Basora era l'únic que encara vivia. De l'equip de les cinc copes, només queden viusRamallets, Biosca i Seguer.

Basora era un extrem dret d'exquisida tècnica, idolatrat per l'afició, dotat d'una gran velocitat, amb especial habilitat per desmarcar-se. Se'l coneixia comel monstre de Colombes per una gran actuació en un amistós disputat en aquella ciutat pròxima a París entre Espanya i França, en què va marcar tres gols.

Basora va néixer a laColònia Valls (Barcelona) el 18 de novembre del 1926. Va començar a jugar en aquesta colònia fins que el va fitxar el Súria i, més tard, va recalar al Manresa, fins que el Barça, el 1946, el va acabar fitxant, tot i que també el volia l'Espanyol.

Un autèntic cavaller del futbol

Notícies relacionades

Des del 1946 fins al 1958 va galopar per la banda dreta deles Corts primer, i després delCamp Nou, on va compartir un atac memorable i va aconseguir 153 gols en els seus 373 partits oficials. En aquells anys d'èxit, va conquistar quatre Lligues, dues Copes Llatines, quatre Copes d'Espanya, dues Copes Eva Duarte i una Copa de Fires, a més de ser considerat com un autèntic cavaller del futbol. Va estar al Mundial del Brasil del 1950, on va ser el segon màxim realitzador de la selecció espanyola --que va acabar en quart lloc-- i va ser anomenat per la premsa mundial com el millor extrem dret de l'època.

El president del Barcelona, Sandro Rosell, ha qualificat Basora de "mite del barcelonisme".