Anar al contingut

ADÉU A UN ÍDOL

Mor Basora, el mític extrem del Barça de les cinc copes

L'exfutbolista blaugrana, que va jugar amb Kubala la dècada dels 50, mor als 85 anys

MARCOS LÓPEZ / Barcelona

Estanislau Basora, el mític davanter del Barça de les cinc copes, ha mort als 85 anys, segons ha informat el club blaugrana. Aquell equip, que va dominar el futbol a la primera meitat de la dècada dels 50, va quedar immortalitzat a la cançó de Serrat que glossava la glòria d'una davantera integrada per Basora, César, Kubala, Moreno i Manchón. Basora era l'únic que encara vivia. De l'equip de les cinc copes, només queden vius Ramallets, Biosca i Seguer.

Basora era un extrem dret d'exquisida tècnica, idolatrat per l'afició, dotat d'una gran velocitat, amb especial habilitat per desmarcar-se. Se'l coneixia com el monstre de Colombes per una gran actuació en un amistós disputat en aquella ciutat pròxima a París entre Espanya i França, en què va marcar tres gols.

Basora va néixer a la Colònia Valls (Barcelona) el 18 de novembre del 1926. Va començar a jugar en aquesta colònia fins que el va fitxar el Súria i, més tard, va recalar al Manresa, fins que el Barça, el 1946, el va acabar fitxant, tot i que també el volia l'Espanyol.

Un autèntic cavaller del futbol

Des del 1946 fins al 1958 va galopar per la banda dreta de les Corts primer, i després del Camp Nou, on va compartir un atac memorable i va aconseguir 153 gols en els seus 373 partits oficials. En aquells anys d'èxit, va conquistar quatre Lligues, dues Copes Llatines, quatre Copes d'Espanya, dues Copes Eva Duarte i una Copa de Fires, a més de ser considerat com un autèntic cavaller del futbol. Va estar al Mundial del Brasil del 1950, on va ser el segon màxim realitzador de la selecció espanyola --que va acabar en quart lloc-- i va ser anomenat per la premsa mundial com el millor extrem dret de l'època.

El president del Barcelona, Sandro Rosell, ha qualificat Basora de "mite del barcelonisme".

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.