«Tinc por que em multin pel meu gos»: Les sancions preocupen els usuaris dels parcs de la gran Barcelona

Ricard Cugat

4
Es llegeix en minuts

Cursos gratuïts per als amos, gats esterilitzats i amb microxip i una assegurança de responsabilitat civil són algunes de les obligacions que s’hauran de complir amb la novaLlei de Benestar Animal que va entrar en vigor el 29 de setembre. Una llei que no només tindrà impacte en els ciutadans posseïdors de mascotes, sinó que també afectarà espais públics destinats a aquestes. 

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) avança en la preparació per al compliment d’aquesta nova normativa, i l’ens ja ha proposat els nous espais destinats i adaptats a les mascotes als parcs de la conurbació metropolitana. Aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla per a la sensibilització i convivència de gossos a la xarxa de parcs metropolitans (RPM) impulsat per l’ens metropolità per conscienciar sobre la Llei de Benestar Animal. Els veïns i veïnes expliquen a EL PERIÓDICO el seu punt de vista sobre la llei.

Una altra propietària, la Maribel García, de 41 anys, afegeix que al seu gos li encanta la platja, però que podrien ser «més abundants i espaioses». Aquesta veïna de Santa Coloma de Gramenet, amb tot, admet que hi ha problemes per falta de civisme. «Entenc que la gent estigui farta de veure i olorar cagades i pixades de gos que no es recullen», postil·la.

L’Ángel García, de 63 anys i usuari del parc de Bellvitge, a L’Hospitalet, en canvi, no hi veu tant una falta d’espais, sinó de problemes de convivència. «El problema és que molts pipicans són plens de gossos grans solts», assegura. L’Ángel afirma que els altres amos «solen ser responsables, però n’hi ha algun a qui se li pot escapar el gos i suposi un problema». En el mateix sentit, el Pedro Puerto, de 53 anys, es mostra preocupat perquè continua veient «gossos potencialment perillosos solts sense morrió» i considera urgent regular-ho.

Gossos de caça desprotegits

Notícies relacionades

Uns i d’altres critiquen a l’uníson la no-inclusió dels gossos de caça en la norma establerta pel Govern. Els propietaris de mascotes consultats consideren una injustícia que no se’ls inclogui com a part de la llei, desprotegint un sector que possiblement és el més vulnerable. «Per a mi el més greu de la llei del benestar animal és que no protegeixi els gossos de caça», remarca l’Amparo Valdivia, una professora molt crítica amb la norma. «Aquests animals són els que més pateixen», lamenta.

La majoria dels propietaris consultats per a aquest reportatge a peu de carrer diuen conèixer a la llei a mitges i que alguns punts no queden clars. «Falta que s’aclareixin amb les multes, perquè et multen per tenir-lo deixat anar, i si el deixes solt al pipicà et multen perquè no porta morrió, ¿en què quedem?», es pregunta la Pilar Romero, una monitora d’educació especial de 31 anys. La confusió continua sent sobre la taula i molts veïns semblen coincidir que ni tan sols les autoritats semblen posar-se d’acord a l’hora de procedir.