Edifici del Viver

Empleats municipals de Badalona podran teletreballar per la falta de climatització a les oficines: «És inaguantable»

L’alcalde Albiol ha promès una inversió de 2,5 milions d’euros per solucionar els problemes de refrigeració de nombrosos equipaments i oficines municipals

La biblioteca Can Casacuberta de Badalona torna a tancar per problemes de climatització

Empleats municipals de Badalona podran teletreballar per la falta de climatització a les oficines: «És inaguantable»

AJUNTAMENT DE BADALONA

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

La temperatura en moltes estades de l’edifici d’oficines municipals de Badalona, el Viver, és tan inaguantable que els treballadors han demanat a l’ajuntament poder fer teletreball. Tot i que les fallades en la climatització han sigut intermitents des de principis d’estiu, des de fa un parell de dies l’aire condicionat no funciona en cap de les dependències del Viver. Se superen, de manera regular, els 30 graus. Així ho ha avançat ‘L’independent de Badalona’ i han confirmat a aquest diari fonts sindicals. «És insuportable», explica a EL PERIÓDICO la delegada de prevenció de riscos a la salut de CCOO a l’ajuntament, Gloria Ortega.

Es tracta, a més, d’un problema endèmic a molts edificis municipals. En aquest, el Viver, s’hi afegeix una particularitat: les parets exteriors són de vidre, de manera que quan fa calor i el sistema de climatització falla (com és el cas), la temperatura es dispara. «Als basars de la zona del Viver ja no queden ventiladors, els treballadors els han comprat tots», assegura la delegada sindical. De fet, el comitè d’empresa ja ha denunciat aquesta problemàtica en diverses ocasions, l’última de les quals, a principis d’estiu, amb una denúncia interposada davant la Inspecció de Treball el mes de juliol.

Teletreball sí, però no per a tots

L’ajuntament ha publicat un edicte en què permet el teletreball als empleats municipals del Viver, tot i que només per avui dijous i demà divendres, ja que per a dilluns el problema hauria d’estar arreglat, segons els han comunicat als treballadors des del consistori. Divendres al matí es portarà a terme la reparació del sistema, expliquen des del sindicat: «I si no s’arregla demà, demanem a l’ajuntament que prorrogui l’opció de teletreballar, perquè això és inaguantable», es lamenta Ortega.

No obstant, no podran acollir-se al teletreball tots els empleats municipals del Viver. Serveis com els d’atenció al públic, la unitat de dependències i els serveis socials estan obligats a treballar de manera presencial. Les cites perquè els ciutadans portin a terme els tràmits, previstes per avui dijous i per divendres, també hauran de ser ateses presencialment.

Reacció de l’ajuntament

L’alcalde Albiol ha sortit al pas a les xarxes socials, i ha promès una inversió de 2.500.000 euros per reparar els sistemes de climatització no només del Viver, sinó també de totes les dependències municipals que tinguin el mateix problema. Ho farà en un ple municipal extraordinari que se celebrarà a principis de setembre, segons ha anunciat el consistori.

«El nostre compromís és que l’any vinent Badalona pugui disposar de dependències municipals i espais, com ara biblioteques i centres cívics, que estiguin degudament climatitzats i que, quan siguin necessaris, puguin fer la funció de refugis climàtics interiors per a la ciutadania», ha declarat la segona tinenta d’alcaldia, Cristina Agüera.

En efecte, els problemes amb el manteniment dels equipaments municipals són una de les causes que expliquen que Badalona compti amb un únic refugi climàtic,el parc de Can Solei i Ca l’Arnús. En aquest sentit, es pot recordar que la biblioteca central Can Casacuberta va tornar a tancar la setmana passada –després d’haver-ho estat més de tres anys–, pel mateix problema, les fallades en la climatització.

Notícies relacionades

Mentre no se solucioni el problema, la delegada sindical explica que són els mateixos treballadors els que, entre ells, s’estan organitzant per poder cobrir els serveis necessaris, sense morir de calor en l’intent: «Un company va tenir un cop de calor l’altre dia, estem molt atabalats», denuncia Ortega. Per pal·liar la urgència de la situació, l’ajuntament informa que ha adquirit 25 equips portàtils de refrigeració que entraran en funcionament durant la setmana que ve.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona