CRISI AL BARCELONÈS NORD

Els equipaments de Badalona es col·lapsen després d'anys de pèssim manteniment

Els veïns lamenten el tancament de tres biblioteques per problemes en el sistema de climatització en barris vulnerables com Sant Roc i Llefià

L'ajuntament admet l'error i assegura que els seus tècnics treballen per elaborar un pressupost per buscar una solució definitiva

zentauroepp48990936 badalona  barcelon s  08 07 2019  sociedad   biblioteca can 190708144244

zentauroepp48990936 badalona barcelon s 08 07 2019 sociedad biblioteca can 190708144244

4
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Salvador Figuerola troba miraculosament –o potser sigui més just dir generosament– el moment per atendre el telèfon, sempre amable, malgrat estar fins a les celles feina (és temporada alta de casals d’estiu). "En territoris com el nostre, qualsevol equipament educatiu és irrenunciable. Tant una biblioteca, com un pati obert;  tot suma. Són recursos vitals per a una zona tan necessitada de serveis comunitaris com aquesta", resumeix el director de la Fundació Ateneu Sant Roc, espai de referència en el lleure educatiu –i en gairebé tot– en aquest barri de la perifèria badalonina que aquest estiu s’ha quedat sense un dels seus pocs recursos culturals, la biblioteca. "Tancada fins a nou avís" per "problemes amb el sistema de climatització", indica la pàgina web de l’Ajuntament de Badalona. I no és l’única. Han tancat també per la mateixa causa la biblioteca de Llefià i la de Can Casacuberta, la biblioteca central de la ciutat

"Bastants condicionants tenim ja al barri amb l’impacte de les retallades, la falta d’opcions, recursos i equipaments culturals per deixar degradar els edificis i no tenir-los en condicions dignes per als veïns i els treballadors. Les biblioteques són una veu contra la ignorància que sumen cultura, educació i vida cívica; són espais d’estímul, recolzament i ajuda; no ens podem permetre la seva degradació. No només de pa viu l’home", denuncia l’associació de veïns Sant Antoni de Llefià en un sentit i pertinent comunicat. El seu president, Jordi López, jutja de "molt preocupant" que els veïns i els nens del costerut barri no puguin accedir a les biblioteques i tenir condicions dignes per a la lectura i l’estudi o participar de les activitats culturals que s’hi acostumen a desenvolupar, i "més a l’estiu, quan augmenta el temps lliure dels nens i joves". "Entre tots hauríem de vetllar per conservar, enfortir i augmentar les poques opcions culturals que tenim al territori", considera el líder veïnal.

Trinxeres culturals

Carme Galve, directora de la biblioteca Jaume Fuster, en aquest cas, a Barcelona, tot i que hi ha teories que són universals i aquesta n’és una, exposava en un reportatge sobre la funció social de les biblioteques la teoria dels tres espais. "Les biblioteques públiques són, per a molts, el tercer espai. El que no és ni casa ni la feina. O ni casa ni l’escola. Per a d’altres, els més vulnerables, són gairebé el primer. El lloc de referència; la zona de confort. Les biblioteques som trinxeres culturals del territori", afirmava Galve trencant la llegenda que les biblioteques són llocs en els quals mai passa res.

"Hi ha escoles en les quals han hagut d’agafar bombetes del passadís per il·luminar les aules"

Pol Acózar

Representant sindical a l’ajuntament

Aquestes trinxeres culturals del territori són les que els veïns de la Badalona combativa, sobretot a barris on tot costa sempre una mica més, com ara Sant Roc i Llefià, són allò a què el teixit associatiu i veïnal de la ciutat no està disposat a renunciar. López recorda, a més, que el problema ve de llarg i no és cosa només de les biblioteques. "La Torre Mena, on és l’escola d’adults i el centre cívic, amb les pluges de l’hivern passat, es va omplir de filtracions i es va inundar, i hem tingut molts problemes també amb el camp de futbol i les escoles públiques; tres es van passar setmanes sense calefacció", denuncia el president de l’associació de veïns de Llefià, que insisteix que és un tema –la falta de manteniment als equipaments públics de la ciutat– que arrosseguen des de fa molts anys. 

Serveis socials sense aigua

"Hi ha escoles on han hagut d’agafar bombetes dels passadissos per resoldre els problemes d’il·luminació de les aules", exemplifica Pol Acózar, secretari general de la secció sindical de CCOO a l’Ajuntament de Badalona, que parla de "col·lapse total". "En els serveis socials de La Salut, durant l’onada de calor no només no funcionava la climatització, sinó que van passar dies sense aigua corrent i els treballadors no podien ni anar al lavabo a refrescar-se", prossegueix el sindicalista, molt preocupat. "A l’oficina municipal d’ocupació també s’han modificat els horaris per evitar que hi hagi personal en les hores de més calor, així com en la de gestió tributària, a l’edifici de l’antic Banc Central, i a les oficines de la guàrdia urbana han hagut d’instal·lar refrigeradors domèstics per pal·liar les altes temperatures de manera temporal", prossegueix Acózar.

"Hauríem de vetllar per enfortir les poques opcions culturals que tenim"

Jordi López

President de l’associació de veïns de Llefià

Des de l’associació de veïns de LlefiàLópez comparteix la preocupació dels sindicats: "Des de fa temps la paralització del petit manteniment dels equipaments culturals, de les instal·lacions esportives i escolars, i de molts dels equipaments municipals fa que les incidències i problemes de desgast i del pas del temps es cronifiquin i es converteixin en estructurals, cosa que provoca un encariment de les solucions i més temps de resolució", assenyala.

Causes complexes

Notícies relacionades

Acózar afegeix que el problema a les biblioteques –que es van clausurar a petició dels sindicats després de l’última onada de calor i davant la falta de resposta per posar al dia les instal·lacions– no és només la calor. "A l’hivern ja vam posar una denúncia per les temperatures extremes, aleshores per fred", recorda el treballador municipal, que insisteix que acumulen "anys d’inacció". "L’anàlisi de les causes és complexa i la inestabilitat política no ha ajudat, però tenim clar que no es tracta de falta de recursos, sinó d’una falta d’organització", conclou el líder sindical.

Des del moviment veïnal exigeixen a l’ajuntament no demorar les accions per solucionar els problemes de climatització i fonts municipals responen que, al no tractar-se d’una cosa puntual, sinó que és generalitzada i que ve de lluny –no d’aquest mandat ni de l’anterior–, "no és es pot resoldre d’avui per demà". "Hem de fer un pressupost i incloure’l en el pla d’inversions i és la nostra intenció fer-ho. Els tècnics ja estan treballant per fer-ho", conclou una veu municipal, que assenyala que estan disposats a resoldre-ho "de manera definitiva".

Temes:

Biblioteques