Nou alcalde després del 28M

Xavier García Albiol (PP): «Si guanya Feijóo el 23J, Badalona tindrà molta influència en el Govern d’Espanya»

El regidor popular emprèn el seu tercer mandat disfrutant de la majoria absoluta més folgada de la història de la ciutat

CLAUS | Badalona, territori Albiol: per què aquest 28M va convèncer tota la ciutat

INVESTIDURA | Xavier García Albiol consuma la seva reconquesta a Badalona: comença la seva tercera alcaldia

Xavier García Albiol (PP): «Si guanya Feijóo el 23J, Badalona tindrà molta influència en el Govern d’Espanya»

JORDI OTIX

5
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Després de nou intents, Xavier García Albiol va aconseguir guanyar les eleccions municipals a Badalona amb majoria absoluta. I ho va fer amb 18 regidors, el doble dels que té tota l’oposició. Albiol encara ara la seva tercera alcaldia, en la qual haurà de gestionar problemàtiques com les condicions del cos de Guàrdia Urbana; les agressions sexuals al centre comercial Màgic; la degradació dels barris del sud de la ciutat; i la necessària modernització de l’administració municipal.

Pregunta (P). La Guàrdia Urbana és una de les seves prioritats del mandat. ¿Quants agents alliberarà la seva recent proposta de contractació de seguretat privada per substituir agents en funcions de vigilància estàtica? 

Resposta (R). El nombre exacte està pendent d’un informe de la comandància de la Guàrdia Urbana. Tiraré endavant totes les mesures de xoc que siguin necessàries per revertir la situació actual, tot i que sigui provisionalment. Aquest mateix any, si és possible, convocaré entre 60 i 70 places, però no podem esperar. És probable que en els pròxims mesos fem una oferta laboral a agents d’altres municipis perquè s’incorporin a Badalona. L’ajuntament té diners per fer-ho. A més, la meva voluntat és aprovar el pressupost del 2024 al novembre, cosa que ens donarà tranquil·litat per afrontar amb garanties els reptes que tenim com a ciutat.

P. ¿Recorrerà també a serveis privats per desencallar els processos de licitació, que tants problemes donen a l’administració municipal?

R. Estic obert a la col·laboració amb entitats en tots els àmbits en què sigui possible accelerar els procediments administratius de l’ajuntament. Mentre no siguem capaços de superar el col·lapse del consistori, prendré les decisions necessàries buscant col·laboracions externes. Des del tema de les llicències d’obres en col·laboració amb una escola oficial fins en l’elaboració de plecs administratius.

P. ¿Pararà el procés de selecció d’un gerent municipal?

R. Les prioritats han canviat des que es va crear la plaça de gerent, el 2020. Estic fent un replantejament del procés, hi pensaré i ho consultaré.

P. En la seva investidura va parlar de projectes de ciutat com la supressió de la C-31. ¿Ja hi ha contactes amb la Generalitat? 

R. Hi ha tota la col·laboració per resoldre alguns dels deutes històrics que la Generalitat i l’Estat tenen amb Badalona. Entre els quals, el soterrament de la C-31, una barrera de ciment que divideix la ciutat en dos. Com a alcalde, la meva relació amb la Generalitat sempre ha sigut positiva.

P. ¿Quina relació actual té amb el president Aragonès?

R. Bé, quan ens veiem tenim una relació cordial. 

P. Si fos inhabilitat penalment pel cas Antenes, ¿qui seria el seu substitut a l’alcaldia? 

R. Tinc 18 regidors per fer-ho, però aquest és un escenari que en cap cas contemplem. Es demostrarà que estem davant una situació surrealista, quan arribi el moment es posarà sobre la taula la documentació i tot acabarà en no res.

P. Si la ràtio d’ocupacions baixa en els pròxims anys, ¿suprimirà la nova regidoria de polítiques contra ocupacions il·legals?

R. Si una regidoria ja no és útil, es reestructura el Govern municipal sense problema i se suprimeix la regidoria. Lamentablement, l’ocupació serà un conflicte persistent a les grans ciutats, si no es prenen les mesures adequades a nivell nacional. 

P. ¿A quines mesures es refereix?

R. En les ocupacions de persones que són veritablement vulnerables han d’actuar els Serveis Socials. La immensa majoria d’ocupacions s’han convertit en un modus vivendi, en un negoci, i generen problemes a la resta de veïns. En aquest cas, les mesures han de ser de contundència, de poder recuperar la possessió per part del propietari en 48 hores, sanció econòmica i, en alguns casos, pena de presó. 

P. ¿Què opina sobre el rol que exerceix en aquests casos l’empresa Desokupa?

R. Quan sorgeix una oportunitat de negoci sempre hi ha qui intenta aprofitar-la. És una empresa que sembla que és legal i, per tant, no n’he d’opinar, ni a favor ni en contra. Sí que penso que alguna cosa es deu estar fent malament per part de les administracions quan apareixen aquest tipus de negocis, lícits, però que evidencien que no s’està resolent un dels principals problemes que afecten la societat. 

P. ¿Quins mètodes proposa per reduir les desigualtats socials que provoquen ocupacions per part de gent vulnerable?

R. Cal plantejar solucions transversals. Les desigualtats socials no es resolen exclusivament donant una paga o una ajuda, sinó creant entorns de vida més dignes, per això vull tirar endavant un pla de barris que serveixi per ordenar des d’un punt de vista social i urbanístic els barris més deprimits, que fan frontera amb Santa Coloma i Sant Adrià.

A més, hi ha un element molt important: la voluntat per part de l’afectat de voler seguir endavant. Això mereix una reflexió: hi ha persones que ho estan passant malament i que volen seguir endavant, però n’hi ha d’altres que estan instal·lades en la comoditat d’esperar que l’Estat, o l’administració que sigui, els resolgui els problemes. El que ha de fer l’Estat és crear les condicions perquè un mateix pugui resoldre la seva situació.

P. El divendres 23 es va reunir amb el conseller de Drets Socials, arran de les agressions sexuals del Màgic i per abordar la marginalitat en barris com Sant Roc. A part de la proposta de recuperar el Consorci Badalona Sud, ¿insistirà a endurir la llei del menor?

R. Volem prendre mesures de manera immediata i capgirar la degradació que viu part del barri de Sant Roc. Jo no soc partidari de grans debats filosòfics, sinó de passar a l’acció. És evident que la Generalitat i l’ajuntament tenim punts de vista totalment diferents respecte de l’enduriment de la llei del menor, però aquesta és només una pota més de les solucions que s’han d’aplicar. Aquest és un debat d’àmbit estatal, i hi insistiré quan es constitueixin les Corts Generals.

Notícies relacionades

P. De cara als comicis del 23J, ¿serà difícil traslladar el badalonisme a unes Eleccions Generals?

R. Cada elecció és diferent. Però allà on governem, els veïns continuen confiant en nosaltres, perquè ho fem raonablement bé. Si guanya Feijóo, Badalona tindrà molta influència en el pròxim govern d’Espanya per sol·licitar les necessitats pendents a la ciutat per part de l’Estat. No tingui cap dubte que, si a Feijóo li va bé en les eleccions del 23J, a Badalona li anirà molt bé.