Violacions grupals

Albiol i Campuzano acorden recuperar a Badalona un oblidat consorci per a la gestió social de Sant Roc

Albiol i Campuzano acorden recuperar a Badalona un oblidat consorci per a la gestió social de Sant Roc

ÁNGEL GARCÍA

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, han escenificat bona sintonia després de la trobada que han mantingut aquest divendres al migdia per tractar els problemes socials dels barris del sud de Badalona. «La reunió ha sigut molt profitosa. Ha sigut una trobada cordial, esperançadora, i la meva valoració és molt positiva», ha assegurat Albiol. «Badalona ocupa i preocupa la Generalitat», ha declarat Campuzano.

Ressuscitar el Consorci

Ha sigut una «primera trobada», que ha servit per «posar les bases» d’una millor col·laboració entre les dues administracions, han assegurat tots dos.

L’instrument que encarrilarà aquesta col·laboració serà el Consorci Badalona Sud. Un ens format per diversos departaments de la Generalitat i l’Ajuntament de Badalona, i que es trobava en procés de tancament des del mes d’abril de l’any passat, quan el plenari del Consorci va aprovar-ne la dissolució, a proposta dels dos ens que el formaven.

Tal com va explicar aquest diari, l’entitat va ser creada el 2006, i tenia per objectiu donar eines per a la transformació social dels barris del sud de la ciutat (Congrés, Remei, la Mora, Artigues i Sant Roc). Va néixer amb set treballadors i 1,2 milions d’euros de pressupost; no obstant, 13 anys després, només quedava hi un treballador i disposava de la meitat de recursos.

«Hem decidit parar la fase final de dissolució en què es troba el Consorci amb una condició sine qua non: ha de tenir una dimensió diferent, que s’hi puguin incloure àmbits d’actuació transversal», ha explicat Albiol. L’alcalde es refereix al fet que, quan el Consorci estava actiu, era la Conselleria de Drets Socials «l’única que hi treballava de manera efectiva». El conseller ha coincidit amb l’alcalde que serà necessari «reformular» l’ens perquè sigui «més complet».

L’anterior consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va assegurar que fins a la desaparició del consorci, es mantindria la feina conjunta entre la conselleria i el consistori. Rubén Guijarro, alcalde de Badalona en aquell temps, va afirmar que malgrat la dissolució a partir d’ara es destinarien «més recursos econòmics i més personal» als barris del sud de la ciutat i confiava que es reforçaria «el treball en xarxa i la potenciació dels programes socials».

Urgència en inversions socials

L’entrevista es produeix menys d’una setmana després queel candidat popularassumís la vara de comandament de la quarta ciutat de Catalunya. La urgència de la trobada la va confirmar el mateix Campuzano, que va enviar aquesta mateixa setmana una carta a Albiol en la qual li va proposar veure’s «al més aviat possible a la seu del departament» per informar l’alcalde de Badalona «de primera mà sobre el conveni del barri de Sant Roc».

Així, mentre se succeeixen els processos legals per ressuscitar el moribund Consorci Badalona Sud, tant l’alcalde com el conseller han sostingut la necessitat d’introduir altres programes d’intervenció social de manera urgent. Per ara, n’han esmentat dos.

D’una banda, l’arribada a Badalona del model Barnahus, que ja es va anunciar aquest mes de març i que hauria de posar-se en pràctica abans d’acabar l’any. Es tracta d’un model d’atenció a nens víctimes d’abusos sexuals que s’encarrega del seu desenvolupament i recuperació.

Les seves instal·lacions tenen l’aspecte d’una llar, perquè els nens i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. A més,els menors només han d’explicar els abusos que han patit una vegada a un equip especialitzat, cosa que evita la revictimització.

En segon lloc, el conseller Campuzano ha avançat que la setmana que ve procuraran firmar el conveni per introduir el programa ‘Bloc a bloc’ a Badalona. Aquesta iniciativa té per objectiu organitzar les comunitats veïnals de Sant Roc, millorar-hi la convivència i detectar-hi tots els casos d’atenció social no identificats pels serveis socials.

Rebaixa de l’edat penal

Després de conèixer-se l’últim cas d’agressió sexual grupal a Badalona, el dissabte 3 de juny Albiol va avivar el debat sobre el paper de la justícia en aquest tipus de casos i va apostar per modificar la llei del menor per rebaixar l’edat penal: «La llei actual està plantejada d’acord amb una mentalitat que ja no existeix», va assegurar.

Notícies relacionades

Si bé no se n’ha desdit, el discurs del flamant alcalde s’ha rebaixat amb el pas dels dies, per acabar introduint altres factors com l’educatiu o el social. En la reunió de divendres, sense anar més lluny, l’enduriment de les penes no ha estat sobre la taula.

Més notícies de Badalona en l’edició local d’EL PERIÓDICO Badalona.