Crisi habitacional

El relat antiocupació copa la precampanya a Badalona: Govern i Albiol contraprogramen propostes

  • Guijarro anuncia que la Guàrdia Urbana disposarà d’una unitat específica de lluita contra les ocupacions, mentre que Albiol projecta una regidoria de la mateixa índole si guanya el 2023

  • El 2021, Badalona va ser la segona ciutat catalana amb més denúncies per usurpació i ocupació d’immobles (577), només per darrere de Barcelona

El relat antiocupació copa la precampanya a Badalona: Govern i Albiol contraprogramen propostes

Ayuntamiento de Badalona

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Tant l’alcalde de Badalona (Barcelonès), Rubén Guijarro (PSC), com el líder de l’oposició en el consistori, Xavier García Albiol (PP), han presentat en menys de 24 hores dues propostes per «lluitar contra les ocupacions» a la ciutat.

Si dimarts Guijarro anunciava que la Guàrdia Urbana de Badalona disposarà d’una unitat específica de lluita contra les ocupacions, dimecres va ser el torn d’Albiol, que assegurava que, en cas que governi el 2023 a Badalona, crearà una «regidoria antiocupacions».

De fet, els dos anuncis coincideixen en alguns punts, com el fet d’oferir assessorament jurídic i administratiu als qui s’hagin vist afectats per una ocupació o habilitar un telèfon específic per atendre aquests casos.

D’aquesta manera, a menys d’un any per a les eleccions municipals, el govern municipal i el PP han posicionat el relat antiocupació com un dels principals esglaons del debat polític de cara a les municipals de l’any que ve.

Unitat Domus

Segons va donar a conèixer l’alcalde, la nova Unitat Domus estarà formada per vuit agents i es preveu que sigui operativa al novembre. Així, entre les seves funcions hi haurà la prevenció i la detecció d’«ocupacions il·legals d’immobles», però també la intervenció.

Des de l’Ajuntament de Badalona afirmen que els integrants de la unitat operaran de manera coordinada amb els departaments municipals amb responsabilitats en aquesta matèria, com Disciplina urbanística, Estadística, Convivència i Serveis Socials «a fi de prestar un servei integral», així com amb altres institucions i cossos policials, com els Mossos d’Esquadra.

Els agents, apunten des de l’executiu local, estaran «en contacte permanent» amb la ciutadania, amb els propietaris dels pisos i amb grans forquilles i fons immobiliaris.

Aquesta última qüestió ha molestat entre les files de Guanyem, l’altre partit de l’oposició i suport extern del Govern quadripartit de Badalona –compost per PSC, ERC, En Comú Podem i Junts–, que mana en minoria.

Divisió en el govern

En la tertúlia de la Ràdio Ciutat de Badalona de dimecres 14 de setembre, Nora Sant Sebastià (Guanyem) ha recriminat als comuns i a ERC que defensin «una unitat policial pagada amb diners públics al servei de grans forquilles» i els ha emplaçat a «aturar aquest despropòsit».

«A aquestes grans forquilles de pisos, que tenen moltes vivendes buides, el govern [de Badalona] no ha volgut aplicar-los un recàrrec de l’IBI per tenir els pisos buits i ara els dona un servei per defensar-los», ha destacat Sant Sebastià.

Segons les últimes dades del Departament d’Interior de la Generalitat, el nombre de denúncies que han rebut els Mossos d’Esquadra per usurpació i ocupació d’immobles el 2021 va ser de 7.322 en tot Catalunya, de les quals 577 corresponien a Badalona. «Amb aquestes dades, només Barcelona va superar Badalona en el nombre de denúncies per ocupació», assenyalen des del consistori.

«No és un problema policial, és un problema d’emergència i alternativa habitacional», ha defensat la regidora de Guanyem, que ha remarcat la falta d’alternatives per a les aproximadament 180 persones que estan en llista d’espera de la Taula Sense Llar per accedir a una vivenda social a Badalona.

En la mateixa tertúlia, s’ha vist com la proposta no és del grat de tots els membres de l’executiu, ja que la regidora d’En Comú Podem Rosa Trenado ha admès que si el seu partit tingués l’alcaldia segurament no hagués creat una Unitat Policial per atendre el problema de les ocupacions de vivendes, sinó que «hauria creat un servei tècnic» per abordar aquesta problemàtica.

Així, Trenado ha afegit que es tracta d’un acord de govern i que, malgrat les discrepàncies, «hi treballarem perquè sigui eficaç».

Albiol pressiona

Dimecres, Albiol, que des de fa gairebé un any treballa per la majoria absoluta el 2023, ha presentat en roda de premsa la seva proposta de crear «la primera regidoria a Catalunya i Espanya contra l’ocupació il·legal» si guanya les eleccions municipals de 2023 a Badalona. Albiol diu que la proposta està treballada des del punt de vista polític, tècnic i jurídic i que no hi haurà problemes per implementar-la.

Algunes de les funcions d’aquesta suposada regidoria són l’elaboració d’un mapa amb el cens de vivendes «ocupades il·legalment» i que siguin «conflictives»; que l’ajuntament denunciï per la via penal «totes les ocupacions il·legals de les quals tingui constància i totes les defraudacions de fluid elèctric», i crear una ordenança municipal que sancioni amb multes de fins a 30.000 euros les «activitats relacionades amb l’ocupació il·legal».

Sobre la mesura anunciada pel govern municipal, Albiol aplaudeix que es duguin a terme actuacions «positives» per a la ciutadania, però diu que creu que el PSC va al seu remolc en la matèria.

Notícies relacionades

«Em sorprèn que ho anunciïn tan de pressa hores després que nosaltres anunciéssim que avui presentaríem la nostra proposta. Ara falta que ho materialitzin», ha assenyalat en declaracions recollides per l’ACN.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona