On Catalunya

Revetlla a la sorra

Les platges metropolitanes es preparen per acollir un nou Sant Joan multitudinari

L’AMB disposarà de 160 treballadors que «garantiran la neteja de les platges a partir de les sis del matí»

Estarà prohibit fer fogueres a totes les platges per evitar cremades i «prevenir la presència de residus perillosos»

Les platges metropolitanes es preparen per acollir un nou Sant Joan multitudinari

JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +
Elena Martínez
Elena Martínez

Periodista

ver +

Les platges metropolitanes tornaran a omplir-se aquest any de persones que aposten per celebrar la revetlla de Sant Joan a la sorra. Després de dos anys de restriccions per la pandèmia de la covid, des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) preveuen un ús «multitudinari» de les platges la nit del 23 al 24 de juny.

Amb aquesta idea, des de l’AMB i els respectius consistoris afectats ja s’han dissenyat diferents dispositius de seguretat i neteja que permetin controlar la festa. De fet, per part de l’administració metropolitana, hi haurà un total de 160 treballadors i un reforç extraordinari de maquinària que «garantiran la neteja de les platges a partir de les sis del matí».

Aquest dispositiu es portarà a terme gràcies a l’actuació de la Policia Local i el suport dels Mossos d’Esquadra en alguns municipis, que s’ocuparan d’advertir tothom que abandoni la sorra. Al seu torn, des de l’AMB recorden que està prohibit fer fogueres a totes les platges per evitar cremades i «prevenir la presència de residus perillosos, que a més contaminen la sorra».

Més de 60.000 persones a Barcelona

La revetlla d’aquest any concentrarà més de 60.000 persones a les platges de Barcelona, segons la previsió del consistori. Malgrat que la nova normativa obligarà els xiringuitos a tancar abans que altres anys i als seus clients a mantenir-se asseguts a les seves taules, sense ballar ni consumir dempeus, les platges de la capital catalana continuen sent un gran reclam. Així, les platges de la capital es mantindran obertes durant tota la ‘nit més curta de l’any’. Tanmateix, aquest 2022 s’ha ideat un dispositiu municipal que avança el tancament dels xiringuitos a les 3.30 hores i el desallotjament de les platges a les 6.00 h.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Badalona farà complir estrictament les condicions de les llicències atorgades als set xiringuitos de la platja i els farà tancar a les dues de la matinada, sense excepcions. Tampoc permetrà que s’instal·lin barres addicionals a la platja. A Badalona, el dispositiu de seguretat de la revetlla el configuraran més de 60 agents, entre Guàrdia Urbana i Mossos, i serà la policia badalonina l’encarregada de vigilar el litoral i els barris més pròxims a la Serralada de Marina, per evitar incidents amb la pirotècnia.

Recuperació al Baix Llobregat

Localitats com Castelldefels o Gavà, on l’any passat les platges es van clausurar per a la celebració de Sant Joan, aquesta vegada la recuperaran, tot i que amb restriccions. En el cas de Castelldefels, ajuntament i Mossos han preparat un dispositiu amb l’objectiu de seguir la línia descendent del nombre d’incidents produïts abans de la pandèmia. D’aquesta manera, es desplegarà un dispositiu per part de la Policia Local, Mossos i seguretat privada format per més de 120 agents. Així, des del consistori expliquen que el trànsit estarà tallat en el tercer tram del passeig Marítim (entre avinguda de República Argentina i Port Ginesta). També hi haurà restriccions entre les sis de la tarda i les sis de la matinada.

L’accés a la platja del Remolar de Viladecans quedarà tancat des de les mitjanit del dia 23 fins a les nou del matí del 24, i el camí de la Pineda quedarà tancat des de les vuit de la tarda de dijous fins a les sis del matí. La platja de Gavà també mantindrà un tram tancat entre el carrer de Palafrugell i Roses, també de sis de la tarda a sis del matí. Aquest tancament es deu que és el tram més afectat pel temporal Celia, on no es permetrà l’accés per seguretat. Quant als xiringuitos de les platges de Gavà, dos han decidit no obrir les seves portes en la revetlla de Sant Joan, un tercer obrirà fins a l’una de la matinada i el quart fins a les tres.

Sitges restringeix accessos

Notícies relacionades

Ja al Garraf, a Sitges, el dispositiu local comptarà amb el tancament a la nit –de 23.00 a 5.00 hores– del passeig marítim per evitar la concentració de vehicles. Cada any per Sant Joan, «la gran afluència de vehicles que arriben de nit per realitzar la celebració a la platja genera un bloqueig important en la circulació, sent necessari portar a terme una ordenació especial del trànsit», expliquen fonts el consistori. Paral·lelament, s’implantarà un dispositiu de neteja especial que comptarà amb un reforç addicional de personal.

Normalitat al Maresme

La comarca del Maresme mantindrà obertes totes les seves platges, així com va succeir en el Sant Joan del 2021. També en aquest cas, s’espera l’entrada en funcionament d’un ampli dispositiu de seguretat i neteja. Cal destacar que la revetlla coincideix amb la festa major de Vilassar de Mar i té lloc els dies previs a la festivitat de Sant Pere, al Masnou.