Més llibertat

Can Ruti implanta el règim obert a la unitat d’aguts psiquiàtrics

  • El nou model d’hospitalització fuig de les tradicionals mesures coercitives i treballa per generar «entorns amigables»

Can Ruti implanta el règim obert a la unitat d’aguts psiquiàtrics

ACN / Jordi Pujolar

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona (Barcelonès) ha implantat recentment un tipus de règim obert a la unitat d’aguts psiquiàtrics. Les portes de la unitat, ubicada a la planta 12 de l’edifici, ja no estan tot el dia bloquejades i els pacients poden entrar i sortir sempre que ho desitgin durant algunes franges horàries, tant del matí com de la tarda, com ho fan la resta de pacients de les unitats convencionals.

El servei de Psiquiatria de Can Ruti culmina així la implantació d’un model d’hospitalització de persones amb trastorns mentals que fuig dels tradicionals entorns coercitius i que treballa per generar espais més «amigables» que permeten una interacció més natural entre sanitaris i pacients.

Tot i que en la seva concepció la unitat ja pretenia implantar un model que incorporés maneres de treballar i d’interactuar més facilitadores a l’hora de prevenir i resoldre conflictes, la seva inauguració el 2018 i l’arribada de la pandèmia poc després no havien permès desplegar fins ara tot el seu potencial.

Anar al bar o a estirar les cames

El cap de Psiquiatria de Can Ruti, Joan de Pablo Rabassó, explica que el procés per arribar fins a les portes obertes ha sigut «progressiu». Un procés en el qual el model d’hospitalització s’ha anat construint a si mateix amb la incorporació d’activitats amb un contingut molt terapèutic i que han ajudat també a relaxar la tensió que sovint es viu en unitats com a aquesta.

Els pacients psiquiàtrics de Can Ruti fan activitat física, tallers de nutrició i vida saludable, tallers ocupacionals, sessions de relaxació o concursos de fotografia. La majoria d’activitats es realitzen a la sala polivalent de la mateixa unitat, però n’hi ha algunes que ja obliga a un cert desplaçament dels pacients fora de les parets de Psiquiatria.

Aquestes primeres sortides acompanyades han anat evolucionant amb el pas dels mesos i ara ja hi ha pacients que en moments concrets del dia poden decidir si passen les hores mortes a la seva habitació o si surten de la unitat per anar al bar, a la màquina de cafè o estirar les cames en algun altre passadís de l’hospital.

«Sabem que hi ha pacients que tenen risc de conductes inadequades, però es fa una avaluació permanent, tres vegades al dia, per saber quines mesures cal prendre en relació amb cada pacient. Ho tenim ben controlat», explica el doctor Rabassó, que assegura que fins ara no s’ha hagut de lamentar cap «ensurt» amb cap pacient de la unitat.

Més anorèxia

La unitat, amb un total de catorze places, ha experimentat en els últims mesos un augment important d’hospitalitzacions per trastorns de la conducta alimentària, especialment per anorèxia nerviosa. És un dels efectes que, segons els experts, ha tingut la pandèmia en la salut mental dels més joves.

Notícies relacionades

Tant és així que dos dels llits de la unitat psiquiàtrica estan reservats en exclusiva a trastorns alimentaris. «Donar resposta a aquesta nova realitat ha sigut un repte», admet el cap de Psiquiatria de l’hospital. Arran de la pandèmia, a Can Ruti també han observat un augment d’urgències i ingressos per intents de suïcidi.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO