CORONAVIRUS

Can Ruti encara la segona onada de la pandèmia amb falta de personal, però més llits de crítics

Els sindicats i el centre de Badalona coincideixen que gestionar la segona onada de la Covid-19, que ja creix amb força, no serà senzill

Al març, hi havia un «problema clar» d'absència de dispositius i de capacitat d'atenció, ara, el hàndicap és la necessitat d'especialistes

L’hospital de Can Ruti de Badalona.

L’hospital de Can Ruti de Badalona.

3
Es llegeix en minuts
EFE

L’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, més conegut com Can Ruti, encara la segona onada de Covid-19 amb falta de personal mèdic, sobretot especialitzat en crítics, però amb més capacitat assistencial per l’augment de llits gràcies a la construcció d’un annex polivalent que entrarà en funcionament en les pròximes setmanes.

Gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS), es tracta del centre de referència per a l’atenció d’alta complexitat d’uns 800.000 ciutadans de les poblacions del Barcelonès Nord i el Maresme, així com l’hospital general bàsic d’unes 200.000 persones dels municipis de l’entorn.

Alguns dels seus professionals lideren estudis per descobrir i perfeccionar fàrmacs amb els quals combatre el virus, des del remdesivir fins a la hidroxiclororquina, així com per trobar alternatives que permetin recuperar la normalitat l’abans possible.

No obstant, tant el centre com els sindicats coincideixen que gestionar la segona onada del coronavirus, que ja creix amb força, no serà senzill, tot i que de moment no s’hagin vist obligats a reprogramar tractaments ni cirurgies i confiïn que l’experiència guanyada durant la primera tempesta els serveixi de precedent.

Més llits de crítics

Actualment, Can Ruti compta amb més de 200 pacients hospitalitzats per coronavirus, dels quals 24 estan en unitats de crítics, que estan cada dia més plenes però lluny del col·lapse. Als més de 40 llits d’uci estructural amb els quals compta el centre –que no ha deixat de rebre pacients Covid des de l’inici de la pandèmia–, se n’hi afegeixen 60 més d’un espai cedit per l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

I la previsió és que entre finals d’any i principis del 2021 s’inauguri un annex que funcionarà com a hospital satèl·lit i permetrà comptar amb fins a 108 llits de crítics més, cosa que significa triplicar la seva capacitat fixa actual.

A més, assenyalen des de l’hospital, arribat el cas també es podrien mobilitzar llits d’altres unitats, com l’uci cardíaca, o d’altres plantes, tal com estipula el pla de contingència, que també preveu reforçar la Unitat d’Atenció a Domicili, ja que durant la primera onada va triplicar les seves actuacions.

Falta de personal

«La situació és insostenible»: així resumeixen fonts de Can Ruti l’estat de la plantilla en aquests moments, en els quals compten amb gran provisió de material sanitari, però falta personal mèdic, sobretot especialitzat en unitats de crítics si continuen augmentant els contagis a ritme vertiginós. «Falten infermers per a un volum creixent de malalts. S’ha contractat molta gent, però encara no no n’hi ha prou», afegeixen les mateixes fonts.

I és que, si en la primera onada hi havia un «problema clar» d’absència de dispositius i de capacitat per atendre els malalts, en aquesta segona el hàndicap és la necessitat d’especialistes. Per això, des de l’hospital asseguren que s’ha fet un «esforç molt gran» per incrementar la plantilla, que ha crescut un 8,8% respecte a l’any passat amb 295 professionals més –52 metges, 112 infermers i 63 auxiliars–.

Des dels sindicats, també situen la falta de personal com el gran problema de Can Ruti i alerten que aquest contratemps és extensible a la resta d’hospitals de l’ICS. «Tenim respiradors, però no tenim gent que sàpiga utilitzar-los», destaquen des d’UGT, que demanen sumar reforços de professionals «de primera línia» per compensar una situació que ve de lluny.

«Fa deu anys que estem sota mínims, des de les retallades en sanitat, i ara també hi ha professionals infectats, confinats o amb moltes baixes», ressalten.

Sanitaris desbordats

A l’escassetat de la plantilla, se suma també un altre factor: el cansament psicològic de molts dels professionals, «exhaustos» després de l’esforç ímprobe de la primavera i «desanimats» pel tracte rebut des d’aleshores.

Segons CCOO, «la gent està molt cansada» i «decebuda» i fins i tot hi ha els qui han agafat la baixa o han abandonat la feina per no veure complertes algunes de les «promeses» que els van fer, com alguns professionals amb contractes de cap de setmana o a temps parcial als quals no s’ha mantingut al 100% després de la primera onada de la pandèmia.

Tal com denuncia el sindicat, s’hi suma la polèmica gratificació que va anunciar el Departament de Salut per compensar el sobreesforç dels sanitaris i que, per a molts sectors, és «classista» per prioritzar determinades categories. «Lluny d’acontentar o agrair l’esforç, ha suposat un descontentament», continuen des de CCOO, mentre que representants d’UGT apuntalen amb contundència: «Estem enfadats».

Notícies relacionades

Aquest malestar és extensible al personal de neteja i manutenció, els líders sindicals del qual asseveren a Efe que «els ànims estan a flor de pell» i tot i que agraeixen les noves contractacions, adverteixen que sense EPIs no pensen entrar a les habitacions: «N’hem après una mica».

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA