A L'ESPERA DE LA MILITÀNCIA

L'alcaldia de Badalona, pendent de les bases de Guanyem i ERC

Les dues formacions celebren aquest dijous a la nit assemblees per decidir si recolzen el PSC de Pastor o deixen governar Albiol

Les negociacions entre la candidatura de Sabater i els socialistes són en 'via morta' i no es preveu que hi hagi res resolt fins a última hora

badalona

badalona

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

A tan sols dos dies del ple de constitució del nou Ajuntament de Badalona (Barcelonès), encara no està decidit qui serà el pròxim alcalde de la quarta ciutat de Catalunya. Després del veto del PSC (6 regidors) a la candidata de Guanyem Badalona En Comú-ERC (7 regidors), Dolors Sabater, l’única opció que es perfila com a viable per evitar que Xavier Garcia Albiol (PP) torni a governar per ser la llista més votada (11 regidors) és la del socialista Álex Pastor, que el passat 26 de maig va aconseguir passar de 4 a 6 regidors.

Com ja s’entreveia durant aquestes últimes dues setmanes, la incògnita es mantindrà fins a última hora i dependrà, en bona mesura, del que decideixin les bases de Guanyem Badalona i ERC per separat però amb resultats previsiblement similars en les respectives assemblees convocades aquest dijous a la nit.

En essència, la decisió que votarà la militància de les dues formacions és si continuen recolzant votar a la investidura de dissabte a la seva pròpia candidata, Dolors Sabater, escenari en el qual seria alcalde Albiol perquè el PSC no la secundaria, o si canvien de rumb i opten per entregar l’alcaldia al socialista Pastor com a mal menor a Albiol. 

Negociacions a la 'via morta' entre PSC i Guanyem-ERC

La militància de Badalona en Comú (2 regidors), per la seva part, ja va decidir en assemblea fa uns dies que els comuns votarien tant Pastor com Sabater en cas d’existir un pacte entre les tres formacions per arribar a la majoria absoluta del Ple –compost per 27 regidors– i sumar així més que Albiol. En cas que els de Sabater acabessin recolzant en investidura Pastor, els comuns estarien disposats a entrar en un govern en minoria juntament amb els socialistes, una suma de colors que es podria repetir a Barcelona.

Malgrat que lacontundència socialista i el rebuig independentista d’Albiolapuntaven punts de trobada per fer alcalde Álex Pastor, minuts abans de les assemblees font tant de Guanyem com d’ERC no descartaven que les seves bases poguessin acabar accionant elbotó nuclearde no cedir els set vots al PSC i entregar el bastó de comandament a Albiol.

Això es deu en part, segons aquestes mateixes fonts, a la pràcticament nul·la relació entre PSC i Guanyem-ERC aquests últims dies. Més enllà de l’única mesa de negociació conjunta que hi va haver a començaments de setmana, els de Pastor i els de Sabater, malgrat haver-hi estat a prop,no s’han tornat a reunir. En cada candidatura hi ha recels i retrets respecte a l’altra i la relació abans de dissabte no és precisament de complicitat.

Tot obert fins a la investidura

Més enllà del sentit de la votació de les assemblees de Guanyem i ERC, el resultat de les quals donaran a conèixer en una roda de premsa aquest mateix divendres, el més previsible, com suggereixen des de les dues formacions,és que tot quedi obert fins al mateix dissabte de la investidura.

Notícies relacionades

La realitat és que en les dues formacions hi hatant partidaris de cedir davant del PSC com de no sotmetre’s a la pressió socialistai perdut per perdut anar amb Albiol, a qui li plantejarien una oposició de desgast. És per això cap formació es vol arriscar a fer un pas en fals abans del moment decisiu de votar en la investidura.

Més notícies de Badalona en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA