EL 26-M A BADALONA

«Jo no soc racista, soc ordenada, per això votaré Xavier García Albiol»

Un passeig pels mercats de La Salut i el Maignon de Badalona revela la polarització del vot entre el Partit Popular i la coalició de Guanyem i ERC, de Dolors Sabater

Paradistes i clients veuen amb bons ulls la nova remesa socialista de Pastor, allunyada del desgast del PSC de fa anys, i el matrimoni entre republicans i cupaires

oi000020

oi000020

7
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Les eleccions del 26 de maig són a tocar i es nota en l’ambient. Aquest divendres ha començat la campanya electoral i les passions que desperten certs alcaldables i partits polítics són a flor de pell. Almenys a Badalona, on EL PERIÓDICO s’ha desplaçat a dos mercats de la ciutat –el de La Salut i el de Maignon– per conèixer, a grans trets, la intenció de vot dels badalonins

¿I quins són els temes més comentats pels ciutadans? Sobretot la seguretat, l’independentisme, i “l’estat d’abandonament generalitzat del municipi”,segons molts veïns i paradistes. I és que els resultats de les entrevistes que ha fet aquest diari en aquestes dues llotges de Badalona apunten en la direcció que ja se sospita. És a dir, aquests comicis podrien ser un plebiscit entre el PP de Xavier García Albiol i la coalició Guanyem Badalona en Comú i ERC, de Dolors Sabater, tot i que la nova remesa de socialistes badalonins també podrien jugar un paper destacat ja que, aquests últims mesos a l’alcaldia, han proporcionat visibilitat a Álex Pastor, que intentarà rendibilitzar el seu curt govern.

El feu ‘Albiolista’

La Salut és un barri badaloní d’origen obrer i humil, situat a uns 12 km del centre, ubicat al districte IV, juntament amb Sant Mori de Llefià, Sant Joan de Llefià i Sant Antoni de Llefià. El 2015 era el barri amb més habitants de Badalona i un dels que tenia un percentatge d’immigració més elevat. Precisament a causa d’aquest fenomen, La Salut ha sigut un delsbastions de Xavier García Albiol, que els passats comicis del 2015 va arrasar per sobre de les altres formacions, amb el 45,24% dels vots.

Inaugurat el 1982, el Mercat Municipal de La Salut és un dels més recents de Badalona en comparació amb el Maignon –ubicat al Centre històric–, que té més de 100 anys. 

La parada de pesca salada d’Isabel Ortega i la seva mare Pilar Jaime / anna rocasalva

Ja tal qual a la porta d’entrada s’aprecien uns grafitis que reivindiquen la llibertat dels “presos polítics”, que han sigut semitapats per una altra pintada de la bandera d’Espanya. Dins, a la primera parada de pesca salada,la dependenta Isabel Ortega ho té claríssim, tot i que confessa “no tenir ni idea de política”. “El meu vot és per a Albiol”, afirma. “¿Aquell noi alt?”, el pregunta la seva mare, Pilar Jaime. “Sí, aquest mateix, mama. És l’únic que ha vingut a veure’ns, te’n recordes?”, li respon la seva filla, mentre atén una clienta. Justament, dimecres passat, el líder del PP badaloní va instal·lar un ‘food-truck’ al barri per explicar el projecte del seu partit, i donar-se un bany de masses. Tot i que no li fa falta, allà tothom el coneix.

I és que Albiol és el clar favorit si s’atén l’ambient que es respira a La Salut, no obstant, al mercat també hi ha opinions díscoles. És el cas de la carnissera L.P. –qui prefereix no revelar la seva identitat completa– que afirma que votarà Badalona en Comú Podem, liderat per Aïda Llauradó, “per ser coherent amb el que va votar en les generals”. 

“Jo només compro a comerços espanyols, però no soc racista, soc ordenada, per això votaré Albiol”,sentencia Carmen Lérida, veïna de La Salut de tota la vida, mentre una altra clienta del mercat aclama els seus comentaris (“¡Això, això! ¡Ben dit!”). “Ell és l’únic que ha caminat pels barris i ha netejat Badalona de veritat” afirma, mentre la carnissera podemita li pesa el pernil. 

Carmen Lérida explica que forma part d’aquest electorat que en les generals vota el PSOE i en les municipals Albiol, un fenomen que el líder del PP vol reforçar tant sí com no, desvinculant-se de les sigles del seu partit, que va fracassar als comicis del 28 d’abril. De fet, fa tan sols uns dies l’alcaldable dretà publicava un vídeo a les seves xarxes socials en què diversos badalonins confessaven haver escollit els socialistes en les eleccions del 28-A, però que en aquests comicis votarien Albiol “no per ser del PP, sinó per ser ell”.“Aquí la majoria opina el mateix”, sentencia la carnissera L.P.

Secretari de l’Associació de Venedors del Mercat de La Salut, José Martínez / anna rocasalva

No obstant, una altra de les veus discordants de la llotja és la del mateix secretari de l’Associació de Venedors del Mercat de la Salut i propietari d’una parada de fruita seca, José Martínez. El paradista presumeix de conèixer gairebé tots els alcaldables i per això el seu vot serà per al socialista Álex Pastor. 

“En les generals vaig votar el PP però aquí el PSC. No m’agrada el caire racista d’Albiol i tampoc Sabater, perquè no soc independentista”,explica. Segons Martínez, tots els polítics prometen grans coses que després es queden en “simples castells en l’aire”. “Almenys el Pastor s’implica als barris perquè fa falta més carrer i menys burocràcia oficinista”, lamenta. 

De fet, els barris perifèrics de Badalona van ser de tradició socialista fins l’arribada d’Albiol, que va aprofitar el desgast d’un PSC badaloní molt acomodat al poder. Ara, alguns electors com el mateix Martínez confien en la nova remesa socialista, que per a ells és una “pedrera fresca de gent de barri potent”.

Cor independentista

Lluny de l’extraradi, el barri del Centre de Badalona (districte I) –de tradició catalanista conservadora– s’ha anat tornant cada vegada més i més independentista. De fet, alguns dels paradistes del Mercat Maignon confessen a aquest diari que els agradaria lluir llaços grocs en recolzament als “presos polítics” però que no ho fan per mantenir la neutralitat política en el seu lloc de treball. Al cap i a la fi, “han de comerciar, no fer política”, diuen.

Carpa provisional del Mercat Maignon / anna rocasalva

Protegit com a Bé Cultural d’Interès Local, el Mercat Maignon és el més antic de Badalona. Inaugurat el 1889, és d’estil Modernista, amb predominància de la denominada “arquitectura del ferro”.No obstant, actualment –i des de fa més d’un lustre– es troba a l’espera d’una gran reforma i restauració. Per aquesta raó, els paradistes estan instal·lats en un envelat just al costat de l’antiga llotja.

Recolzats en el taulell d’embotits i carns freda, el president del mercat, Josep Gil, i un altre paradista, David Planes, comenten l’actualitat política badalonina. “Albiol li va fer un favor a Pastor amb la moció de censura a Sabater perquè li ha donat visibilitat a un gairebé desconegut”,afirma Gil. 

“¿Has vist allò del sofà?”, li pregunta el president al seu company, amb referència al ‘chester’ que el socialista ha instal·lat als barris per conversar amb els veïns. “Sí, és una estratègia intel·ligent”, li contesta Planes. “Abans estàvem acostumats a escollir entre vermells i blaus, però ara ja no. Aquesta vegada la situació és més complexa perquè hi ha més partits”, afegeix el paradista. “Sí, però el Centre sempre ha sigut catalanista i ara independentista. Aquí l’Albiol no té res a fer. Guanyarà la Sabater”,afirma Gil.

Interior del Mercat Maignon / anna rocasalva

El barri del Centre de Badalona ha sigut tradicionalment convergent. De fet, a les municipals del 2015, CIU va ser el partit més votat, amb un 26,96% dels vots, seguit de prop per ERC, amb el 25,00%. No obstant, la nova coalició entre Guanyem Badalona en Comú i els republicans està seduint molts convergents que ara confessen dubtar entre la ‘Badalona Valenta’ de Sabater i el refundat com a Junts per Catalunya Badalona, de David Torrents. “Els joves del centre votaran la CUP, però els grans encara tenim el cor dividit”,coincideixen Josep Gil i David Planes.

Precisament, els clients del Mercat Maignon representen aquesta divisió entre un catalanisme conservador i un de més progressista. Per exemple, el comprador Ferran Sancho ho té clar: “Votaré la coalició de Sabater i Lladó seguríssim”. “Cal fer fora Albiol”,agrega. En canvi, la dependenta Maria Rosa Pascual discrepa: “A mi m’agrada molt com parla David Torrents”. “Tampoc em desplau Albiol perquè si no fos per ell, ara tindrem una mesquita aquí al costat”,continua. “Però no aguanto que digui que els independentistes siguin terroristes”,comenta mentre assenyala discretament els llaços grocs que la seva filla –la propietària de la parada– ha penjat a dalt del taulell.

La paradista Maria Rosa Pascual / anna rocasalva

Notícies relacionades

Finalment, si hi ha una cosa en què la majoria dels badalonins del Centre coincideixen és en el rebuig frontal a la ultradreta espanyolista. “Vaig viure el franquisme i em faria pànic que sortissin els de Vox”,confessa Pascual. “No vull que tornem 60 anys enrere, sobretot per les dones. Per la meva filla”,conclou.

Més notícies de Badalona