tomb polític al barcelonès nord

Àlex Pastor, de funcionari a alcalde de Badalona en tres anys

En la trajectòria del nou regidor no hi ha cap 8.000 polític, tret que el 2015 va haver d'elegir entre Albiol i Sabater

zentauroepp43483730 alex pastor180619164441

zentauroepp43483730 alex pastor180619164441 / Alex Recolons

1
Es llegeix en minuts
Carles Cols

Àlex Pastor es va enfrontar a un dilema després de les eleccions municipals del 2015. En mans dels regidors delPSC, malgrat el pèssim resultat recollit a les urnes, estava decantar l’alcaldia de Barcelona. O més Xavier García Albiol o Dolors Sabater, és a dir, un govern d’esquerres, sí, però independentista.“Era un ensurt o la mort”,recorda ara un dels seus col·laboradors. Cap solució no passava llavors perquè aquestdiplomat en Relacions Laborals i llicenciat en Ciències del Treball, nascut el 17 de juliol de 1979 i pare de dues filles fos, tres anys després, alcalde de Badalona i, no obstant, ara ho serà.

Notícies relacionades

Les mocions de censura són cubs de Rubik. Ja en l’anterior mandat, el PSC, CiU i Iniciativa per Catalunya en van tenir una entre les mans. Van dedicar setmanes a resoldre-la, que encaixessin els colors, i van fracassar. El problema no era el candidat, el socialista Jordi Serra, un polític amb pedigrí badaloní, sinó les diferències insalvables entre els convergents i els ecosocialistes. Va ser una cosa estranya, perquè les mocions de censura solen fallar per la figura del líder. Se li exigeix la presència d’un Pedro Sánchez, no d’un Antonio Hernández Mancha. Vet aquí, en part, com de sorprenent i meritori és que a Pastor se li obrin ara les portes de l’alcaldia de Barcelona. La seva trajectòria política i professional no té cap 8.000.

De funcionari a regidor

Pastor va fer els seus primers passos a l’Associació de Joves Estudiants de Badalona. Es va implicar en moviments sindicals i associatius de la ciutat i, per descomptat, va militar a les joventuts socialistes, l’avantsala del PSC, en què a poc a poc, sense cridar l’atenció, va ascendir fins al càrrec de primer secretari local. No és una posició que proporcioni un altaveu polític. Això ho dona, per exemple, ser regidor. La seva única activitat municipal abans de les eleccions de 1995 era funcionarial. Treballava a l’Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació. Gens cridaner, tampoc. La seva inclusió a les llistes municipals de 1995 era senzillament un procés natural. Com a primer secretari local i atesa la seva edat, era una aposta a mitjà termini per la renovació. El mitjà termini ha sigut molt curt.