AVENTURA POLAR

De l'esquí al surf a les illes Lofoten

Muntanya i mar van de la mà per brindar una experiència única en aquest arxipèlag noruec

nieve surf

nieve surf

3
Es llegeix en minuts
Sergi Mejías

Les illes Lofoten representen el somni fet realitat de tot amant de l’aventura, de tot incondicional de l’esquí i també del surf. Perquè aquestes illes noruegues, situades més enllà del cercle polar àrtic són el millor escenari natural per disfrutar de l’‘skimo’ per pujar per les seves muntanyes nevades, del ‘freeride’ per baixar i del surf a les seves platges. L’aventura comença amb el vol a Oslo i després l’enllaç a un dels aeroports de les illes, com pot ser el de Narvik. I d’allà per carretera fins al punt de destinació.

A l’hora d’allotjar-se el Lofoten Ski Lodge a Nyvagar, a la badia de Kalle, és tota una referència, ja que, a més, és la seu de la Northern Alpine Guides, la companyia de guies locals que organitza sortides i tota mena d’activitats. Es tracta d’un lloc històric, ja que va ser un dels pobles pesquers més grans a principis del 1800 i molts pescadors de Noruega s’allotjaven allà durant l’època de pesca. Ara l’hotel està compost per un edifici principal amb una sala d’estar gran i acollidora i un menjador, perquè a l’hora de dormir se’n va a petites cases individuals als seus voltants.

A nivell del mar

El viatge només ha sigut el pròleg d’aquesta aventura. El plat fort comença el primer dia d’esquí de la mà dels guies locals per descobrir muntanyes com Rundfjellet, que amb els seus 803 metres d’altitud és una de les més altes de l’illa. Indispensable el material de seguretat amb el DVA (detector de víctimes d’allaus), pala i sonda. A més, per anar a Lofoten s’ha d’estar en forma perquè abans de baixar s’ha de pujar. I no hi ha telecadires. Les pells i unes hores guanyant altura oferiran una experiència única com és trepitjar neu amb el mar com a teló de fons. Màgic. Des del cim les vistes són un regal per als sentits, i més per a aquells que no han esquiat més enllà dels Alps.

El descens per neu verge, que pot ser una mica pensant, depenent de si arribem a final de temporada, és la guinda a un matí diferent d’esquí i la primera excursió de les immenses possibilitats que ofereix aquest bonic racó de Noruega.

Surfejar a la tarda

Després d’esquiar, a la tarda arribarà el contrast absolut, de la muntanya al mar, de cop. A la platja d’Unstad hi ha el centre Unstad Artic Surf. Allà mateix compten amb instructors i material, tant la taula com el neoprè, sobretot un neoprè de 5 mil·límetres amb caputxa, escarpins i guants per suportar les gèlides temperatures de l’Oceà Àrtic. El millor és que no s’han de tenir nocions de surf perquè allà mateix te n’ensenyen els aspectes bàsics abans de llançar-te a l’aigua. I si algú ja sap surfejar disfrutarà d’una experiència molt diferent.

Ja a l’aigua sorprèn gratament la capacitat d’abric del vestit de neoprè. I després de barallar-se durant una estona amb les onades ni es nota l’aigua freda a la cara. Igual un debutant no aconsegueix ni agafar una onada, i menys aixecar-se, però la sensació d’estar a l’aigua al cercle polar àrtic és màgica, amb les muntanyes nevades de fons o fins i tot amb la possibilitat que nevi mentre s’està surfejant.

Esquiar i navegar

Notícies relacionades

Una altra opció igual d’atractiva a les Lofoten és l’anomenat ‘ski & sail’. Diverses són les empreses que materialitzen aquesta aventura en la qual els esquiadors es traslladen i pernocten en un veler navegant pels fiords, parant a diferents ports que donen accés a diferents muntanyes, com el poble de Trollfjorden per ascendir la muntanya de Blasicavltina, de 975 metres d’altura. La barreja de navegar, de conviure en un veler on no hi ha res fet i s’ha de treballar, i després de disfrutar de la muntanya en tota la seva immensitat també té el seu atractiu, tot i que no se surfegi.

Aquesta és part de la màgia de les Illes Lofoten. Perquè si a sobre es té la sort de poder contemplar alguna aurora boreal, l’experiència ja serà ‘cum laude’ i tornarà a casa amb el millor dels records. I si es necessita més informació n’hi ha prou amb visitar la web www.visitnorway.es.

Temes:

Esquí