Dilo Aquí: la resposta ciutadana a la corrupció pública

A través d'aquesta 'app', el ciutadà que sigui víctima o testimoni d'un acte de corrupció pot fer la denúncia a través del seu dispositiu mòbil

20160405 diloaqui

20160405 diloaqui

1
Es llegeix en minuts

Davant la deficiència de mecanismes d'autocontrol estatals, floreixen iniciatives ciutadanes amb l'objectiu de fiscalitzar el poder polític. N'és una Dilo Aquí, l'eina impulsada per Transparencia Venezuela, presentada el 19 de març passat a Caracas.

A través d'aquesta eina, el ciutadà que sigui víctima testimoni d'un acte de corrupció pot fer la denúncia a través del seu dispositiu mòbil compatible amb els sistemes operatius Android IOS.

L'eina ofereix la possibilitat de documentar la denúncia amb fotografies i vídeos, acompanyant-hi la descripció del fet. L'oficina d'Assistència Legal Anticorrupció serà l'encarregada d'encausar els informes davant les autoritats competents i, posteriorment, del seu seguiment i d'executar les estratègies d'incidència.

Per la seva banda, el denunciant rebrà un número de cas amb el qual podrà fer el seguiment de l'expedient des de l''app' i la web. 

Segons Mercedes de Freitas, directora executiva de Transparencia Venezuela, l'eina protegeix la identitat de qui denuncia, garantint la confidencialitat protecció de les dades.

Pel que fa al que és estrictament operatiu, l''app' només requereix que l'usuari se la descarregui, i triï si vol fer una denúncia de corrupció (en l'àrea de saluthabitatgetrànsiteducació o serveis públics); o per abús electoral

Notícies relacionades

 El desconcert del Leviatan davant un sistema econòmic que sembla ingovernable, davant de desafiaments que excedeixen el seu àmbit d'eficàcia legitimitat --que descriu Antoni Gutierrez Rubí en el seu llibre 'La política vigilada'--, se supleix per una ciutadania activa i participativa.

Si vols conèixer aquesta o alguna de les aplicacions de Política Vigilada, pots fer-ho participant com a expert de l'appteca d'apps4citizens, una plataforma que té com a objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.