Barrio Sin Dengue: el ciutadà com a cocreador de solucions per prevenir malalties

L'aplicació permetrà a la població alertar sobre incidències de l'espai urbà

L’aplicació permet la detecció precoç del dengue. / periodico

1
Es llegeix en minuts

«Sabem que les empreses privades són expertes a aprofitar el coneixement i les demandes de la ciutadania per a la cocreació dels seus productes», explica l'assessora de govern obert dels Estats i Units i el Regne UnitBeth Noveck, en el seu llibre 'Smart citizenssmarter state'.

Una de les pioneres va ser Starbucks (2008), convidant els clients a codissenyar les begudes de la botiga, mitjançant una web on podien exposar els seus desitjos propostes, i així millorar la seva experiència com a usuarisFiat va optar per una estratègia semblant l'any següent, que va derivar en el primer cotxe de la història fruit del 'crowdsourcing' (col·laboració oberta distribuïda). Des d'aleshores els exemples són innombrables.

«No obstant --continua Noveck--, no tenim institucions públiques que facin florir els talents de les multituds perquè treballin de manera oberta i en col·laboració».

En aquest context, és destacable la iniciativa www.barriosindengue.gob.ar, llançada pel Ministeri de Ciència i Tecnologia de la província de San Luis (Argentina), en el marc de l'estratègia de lluita contra l'epidèmia produïda pel mosquit 'Aedes aegypti', que transmet el dengue i el Zika.

La 'webapp' té dues funcions: la primera està dirigida a la ciutadania, a la qual s'apodera per alertar sobre incidències de l'espai urbà (aigua estancada, escombraries, males herbes, runa…). L'informe es carregarà amb la descripció i la foto que brindi l'usuari amb una icona grisa geolocalitzada al mapa, indicant aquell lloc que sigui possible focus de reproducció del mosquit. Només cal l'ingrés per mitjà d'un compte de FacebookTwitter o amb l'adreça de correu electrònic

Aquí comença la segona etapa en quèl les Administracions públiques són les protagonistes. «Els organismes de salut, i els governs municipals o provincials que desitgin utilitzar el sistema, seran creditors d'un usuari i una contrasenya, amb la qual podran habilitar els professionals que treballaran al camp, que seran els responsables de verificar que les alertes generades per la ciutadania són reals. El ciutadà comú no té cap manera de saber si hi ha larves a l'aigua estancada», en declaracions de la ministra Alicia Banuelos per a apps4citizens.

Notícies relacionades

En cas de ratificació de l'alerta, la icona es tornarà taronja i serà d'ajuda per als responsables de sanitat en el moment de decidir les estratègies de prevenció de l'epidèmia que, el 2015, va afectar gairebé 500.000 habitants de l'Amèrica del Sud.

Si vols conèixer altres aplicacions de la categoria medi ambient i sostenibilitat, pots fer-ho participant com a expert de l'appteca d'apps4citizens, una plataforma que té com a objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.