Reportr, Echoes i Testimoni, tres 'apps' per al ciutadà compromès amb el periodisme

El repte llançat en el primer 'hackapp' d'apps4citizens a Barcelona va reunir 90 concursants

3
Es llegeix en minuts

El compromís social i polític ciutadà té en la tecnologia un facilitador essencial. El dispositiu mòbil permet a qualsevol persona incentivar o recolzar causes que són d'interès comú. Sota aquest prisma, es despleguen diferents aproximacions: la interacció, la crítica, la responsabilitat, la proactivitat… però amb un punt holístic que situa el ciutadà connectat en l'eix central de la transformació social i cívica.

Amb aquest enfocament es va concebre la jornada d'inspiració i innovació de divendres passat, 19 de juny, a l'Antiga Fàbrica d’Estrella Damm de Barcelona, impulsada per appp4citizens. Una jornada que va generar un ecosistema singular, centrat en el paper del periodisme, i emfatitzant el paper del ciutadà creador. Aquest focus periodístic va propiciar que el repte llançat en aquest primer hackapp d'apps4citizens es portés a terme amb la complicitat de Hacks/Hackers Barcelona, concretament per a aquesta activitat.

La convocatòria per participar en el 'hackathon' (marató per al desenvolupament de prototip d'aplicacions) va ser un èxit, amb més de 30 equips inscrits i al voltant de 90 persones que van treballar durant tot el dia per desenvolupar i presentar les seves idees. En el transcurs del hackapp, l'espai, el clima, les dinàmiques… van reconfigurar alguns equips inicials, fruit de fusions, amb el resultat de dinou projectes finals. Tots ells d'alt nivell, dificultant el paper del jurat ―que va comptar entre els seus membres amb Saül Gordillo d'EL PERIÓDICO― que tenia un caràcter molt interdisciplinari.

Amb la voluntat de connectar els ciutadans amb els mitjans de comunicació, Miquel Llobet i Dani Torramilans van crear l''app reportr'. A través d'aquesta eina, els mitjans de comunicació poden crear una comunitat de ciutadans reporters. Aquest projecte va guanyar el primer premi apps4citizens dotat amb 3.000 euros. El paper del ciutadà proactiu de continguts, sense intermediació, és viable a través de la tecnologia. Aquest rol del ciutadà proactiu, que genera comunitats per interessos, ja és una evidència a través dels espais socials, com Twitter o Instagram, i troba en aquesta eina un enfocament molt concret.

Echoes, aplicació guanyadora del segon premi de 2.000 euros, permet que els ciutadans puguin fer queixes, propostes i valorar-les a través de la geolocalització. Les dades resultants mostren en quines zones de la ciutat es detecta més malestar social i on la participació ciutadana és més activa, per exemple. Els estudiants d'Enginyeria Informàtica de la UPC: Pau Tena, Cristian Pinto, David García i Eloi Hernández van ser els seus creadors. En aquest cas, el rol del ciutadà se centra en la seva capacitat crítica i activista.

La vigilància és un element que, a través de la xarxa, s'amplifica. En aquesta línia, la figura del ciutadà com a testimoni de fets que poden ser d'interès periodístic és la base conceptual del tercer premi, Testimoni, integrat per Marcel Farrès, Jorge Alemán i Adrià Garria. Per a ells va ser el premi consistent en una estada de cap de setmana a la Vall de Núria, gentilesa de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Els tres premiats rebran, a més, un taller de formació per part de Coperfield i tindran condicions preferencials si es volen instal·lar a l'espai d'innovació Impact Hub a Barcelona.

L'avanç i el desenvolupament d'aquests projectes tindrà el seguiment d'apps4citizens que intentarà que es converteixin en proves pilot per validar o refutar la seva efectivitat a partir de casos pràctics. Una vegada completat el seu desenvolupament i un cop estiguin disponibles a les botigues d'aplicacions mòbils formaran part de l'appteca.

Notícies relacionades

Durant la jornada posterior, i de la mà de DKV Seguros Médicos, es va reconèixer amb un Premi Especial Salut una 'app' d'aquest àmbit que representa els eixos conceptuals que defineixen l'essència del projecte apps4citizens. Després d'un exercici de selecció i valoració ampli, responent a una sèrie de criteris predefinits, per part d'un jurat d'experts (representants de mHealth Mobile World Capital Barcelona; m4development, DKV Seguros Médicos i apps4citizens), es va proclamar com a guanyadora SocialDiabetes, entre sis aplicacions finalistes.

Si vols valorar aplicacions ho pots fer participant com a expert de l'appteca d'apps4citizens. apps4citizens és una plataforma que té per objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.