Km2 Ciutat: apoderament ciutadà per potenciar la comunitat

20151215 km2ciutat

20151215 km2ciutat

1
Es llegeix en minuts

Perquè cada ciutat sigui única i irrepetible se l'ha de mirar a través dels ulls dels seus habitants. El potencial de les tecnologies mòbils i la geolocalització permeten un efecte multiplicador d'aquest fenomen.

Així ho van entendre des de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB, la Fundació Itinerarium, iEARN-Pangea i la Diputació de Barcelona a l'impulsar el projecte km2 Ciutat, una eina que pretén "facilitar el descobriment de llocs d'interès, incorporar elements lúdics, donar a conèixer l'agenda d'actes, facilitar l'accés a la xarxa de comerços i permetre aprofundir en el coneixement del patrimoni històric i natural de la població".

La iniciativa persegueix la construcció d'un mapa col·laboratiu, nodrit per l'aportació de dades dels ciutadans a través de diferents agents: l'Administració Pública; escoles i instituts universitaris; associacions de comerciants; empreses; i organitzacions socials i culturals. 

El resultat és un projecte amb una 'app' (en format web i mòbil) on els usuaris podran descobrir itineraris educatius, comercials, turístics i culturals, entre altres, creats pels que coneixen més la ciutat. La participació ciutadana, a través de les tecnologies digitals, al servei de la transformació i millora de la comunitat.

La prova pilot ha sigut llançada a les ciutats de Manresa i Igualada (totes dues amb 'app' pròpia) i, pròximament, s'hi incorporarà Sant Quirze del Vallès. Els turistes i els mateixos ciutadans ja poden recórrer, per exemple, l'itinerari 'Passeig per la Igualada industrial' i descobrir el patrimoni fabril de la ciutat; o (¿per què no?) una caminada pels carrers de Manresa i les seves icones modernistes. 

Notícies relacionades

No es tracta de la primera experiència en aquesta àrea. Anteriorment, Itinerarium i IGOPnet de l'Institut de Govern i Política Pública de la UAB havien desenvolupat Citizensqkm, un projecte 'grassroots' de participació ciutadana (sense agents intermediaris) que funciona com un cens de les institucions, entitats, comerços, edificis històrics i flora del barri del Poblenou.

Trobareu aquestes i més aplicacions semblant en les col·leccions Turisme responsable i Activisme i participació ciutadana d'apps4citizens, una plataforma que té com a objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.