A-Dedo: quan l'Administració practica amb l'exemple

El Ministeri de Medi Ambient xilè ha incorporat una 'app' per fomentar el transport sostenible entre els funcionaris

1
Es llegeix en minuts

La 'sharing transformation' és definida per Shareable (el portal fundat per Neal Gorenflo, precursor de l'economia col·laborativa) com un moviment de moviments que emergeixen des de la societat per donar solució als desafiaments de l'actualitat, que no poden ser resolts per les obsoletes estructures 'top-down' de les institucions (hi podríem afegir: sempre que no es modernitzin i es repensin els models productius per adaptar-los als nous paradigmes). En aquesta línia, el Ministeri de Medi Ambient xilè ha incorporat l''app' MMA A-Dedo, que té com a objectiu fomentar el transport sostenible entre els funcionaris.

La identificació del problema és clau per procedir a la recerca d'una solució. El trànsit es manifesta a Santiago de Xile a través dels embussos a les hores puntes i els problemes per aparcar que ocasionen malestar i tensió social. La causa és que la gran majoria dels vehicles estan ocupats per una sola persona. "Omplim-los", van pensar.

Les aplicacions d'automòbils compartits abunden. Al tractar-se d'un problema local, però, es requereix una solució de la mateixa índole: l'aplicació només pot ser utilitzada per les persones que posseeixin una invitació o un correu institucional del ministeri.

Notícies relacionades

Així, a més del valor que tenen aquesta mena de projectes al reduir la quantitat d'automòbils i les emissions contaminants, sorgeix una oportunitat per a l'organització i els seus empleats que incideix directament en la millora de la qualitat de vida (disminueix el cost associat als desplaçaments; es generen noves relacions i interessants possibilitats per al 'networking'; s'afavoreix la generació d'un clima de treball diferent, que incideix en la productivitat, etcètera).

L'usuari que vol compartir el seu vehicle amb altres companys de feina del ministeri només ha de publicar el seu itinerari, especificant la quota de gasolina que correspon a cada viatger. Les persones interessades envien una sol·licitud a través de l''app', que serà acceptada o rebutjada pel primer. L''app' també està disponible per poder compartir un altre tipus de vehicle, com bicicletes i/o taxis.

viatgerbicicletes taxisSi vols valorar aplicacions pots fer-ho participant com a expert de l'appteca d'apps4citizens, una plataforma que té com a objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.