'El teu Parlament', vigilància política a la Cambra catalana

3
Es llegeix en minuts

Aquest dilluns, al mirador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, es va presentar l'aplicació d''El teu Parlament' (ETP). Com indicava la diputada Marta Ribas, una de les ponents participants en l'acte, aquesta aplicació neix en el context d'una època sociopolítica, l'actual, marcada per les demandes de regeneració i aprofundiment democràtic.

A nivell micro, l''app' és la resposta a la constatació de falta d'accessibilitat a les dades generades per l'activitat al Parlament de Catalunya. L'aplicació és el pas inicial per promoure la primera Organització de Monitoratge Parlamentari (OMP) d'àmbit català. Aquesta mena d'entitats, que són alienes a qualsevol institució, partit polític o grup d'interès amb marcada filiació política, es dediquen a promoure la transparència parlamentària i l'accessibilitat a les dades que es generen als Parlaments. Actualment, compten amb una notable trajectòria en països del nord d'Europa, al Parlament Europeu, en el món anglosaxó i, més recentment, a Sud-amèrica. No és així, no obstant, a Espanya, on el Congrés no comptava amb una OMP pròpia fins fa pocs anys, i on el Parlament de Catalunya encara no ha estat sotmès a l'escrutini d'una organització com aquesta. En aquest sentit, Antoni Gutiérrez-Rubí, promotor del 'widget' 'Parlament 2.0' i autor del llibre 'La política vigilada', assenyalava la importància de la força que exerceixen col·lectius com ETP, que treballen des de l'emprenedoria civicosocial i amb voluntat de professionalització per treure partit de l'ús de la tecnologia per apoderar al voltant del compromís social i polític, la tecnopolítica.

Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política, va situar la monitorització parlamentària i les possibilitats de les TIC, en general, al servei de la contrademocràcia, aquesta recepta rosanvalloniana que vehicula en la desconfiança un element clau per reduir la distància entre la democràcia formal i la democràcia real, a través de la mateixa acció de la ciutadania organitzada. Tenint en compte la demanda social, en els últims mesos, el Parlament de Catalunya ha fet esforços notables per adaptar-se als nous temps, especialment mitjançant l'aprovació de la llei de transparència, modificant el Reglament de la Cambra i obrint el nou Portal de la Transparència a la seva pàgina web. No obstant, com a ciutadans compromesos, hi ha motius de pes pels quals no hem de renunciar a controlar les organitzacions polítiques des de fora: en primer lloc, perquè conceptualment és lícit que un agent extern al sistema polític sigui part del control democràtic d'aquestes; i, en segon lloc, perquè es necessiten organitzacions que segueixin pressionant a favor de l'obertura de les institucions a la societat. És en aquest punt on el projecte ETP es concep amb vocació de servei públic i, per tant, mantenint la seva gratuïtat.

Actualment, l'aplicació es troba en fase beta respecte als continguts que ofereix (a l'espera de la constitució de la nova Cambra catalana), encara que ja està plenament operativa en relació amb el seu ús. Amb un disseny gràfic atractiu i intuïtiu, facilita la comprensió, el seguiment i la participació, segmentada per interessos, del treball que es fa al Parlament de Catalunya. En aquesta línia, Jaume Ríos, un dels impulsors d'ETP, indicava ahir en la presentació que la transparència que promou l'aplicació és una oportunitat per fer pedagogia del treball que es du a terme en la institució.

Notícies relacionades

Com ja ha passat en diferents projectes impulsats des de la Fundació Ciutadana Civio, o en la iniciativa 'Què fan els diputats', per posar-ne dos exemples remarcables, ETP ha aconseguit recursos econòmics a través del microfinançament, en aquest cas a través de Goteo, al mateix temps que ha anat generant una comunitat de persones interessades en el projecte.

Si vols valorar aplicacions, ho pots fer participant com a expert de l'appteca d'Apps4citizens. Apps4citizens és una plataforma que té com a objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.

Temes:

Parlament