EyeWitness, apoderament ciutadà per denunciar violacions dels drets humans

3
Es llegeix en minuts

Les noves tecnologies, concebudes com a eines de transformació social, es troben —sovint— amb l'obstacle de legislacions rígides engendrades al segle XX. En aquella època, ni el més optimista dels activistes pels drets humans hagués imaginat que els ciutadans podrien registrar des dels seus mòbils violacions associades amb aquests drets fonamentals i susceptibles de ser utilitzades com a prova en seu judicial.

Així com Bambuser i Periscope van apoderar el periodista ciutadà compromès amb la democràcia i la llibertat d'expressió, eyeWitness to Atrocities va un pas més enllà: els registres d'abusos contra els drets humans recollits a través del telèfon mòbil podran ser utilitzats com a prova vàlida davant els tribunals.

Aquesta app va sorgir després de la controvèrsia suscitada el novembre de l'any passat pel vídeo viral d'un suposat «nen heroi sirià» que desafiava les bales per rescatar una noia de la runa, però que —en realitat— va resultar ser un rodatge muntat per cineastes noruecs a Malta per mostrar la difícil situació que enfrontava el país.

L'objectiu de l'aplicació, ideada per a zones de guerra i llocs on les violacions dels drets humans són freqüents, era donar-li la base jurídica necessària a les imatges recollides per civils perquè no fossin només un element de pressió sinó una arma de denúncia i protesta social que permetés enjudiciar els responsables.

eyeWitness to Atrocities va ser realitzada per la divisió de serveis legals de la companyia d'informació Lexis Nexis i la International Bar Association (IBA), una organització internacional de lletrats i col·legis d'advocats de diferents nacionalitats que participen en la reforma del dret internacional. Després de realitzar una investigació sobre l'admissibilitat de l'evidència digital, van desenvolupar aquesta app, que, encara que funciona com una aplicació tradicional de fotografia, permet a l'usuari fer una imatge, un vídeo o gravar un àudio que queda emmagatzemat amb les dades de coordenades GPS, l'horari, la geolocalització exacta i les xarxes de Bluetooth i wi-fi pròximes. Aquestes metadades són clau per refutar els intents dels governs de desacreditar les presentacions d'informes dels ciutadans.

Una altra eina igual de rellevant que ofereix el 'software' és la incorporació d'un codi d'identificació únic, calculat sobre el nombre de píxels de l'arxiu, que garanteix que el material no ha sigut editat o alterat de cap manera, un altre dels arguments freqüents de les Administracions al defensar-se. Al descarregar l'app, l'usuari ha de fer 6 fotografies que encriptaran la seva identitat. Els abusos documentats són enviats a un núvol, creada per la companyia, on seran analitzats per un equip de juristes experts que determinaran si l'atrocitat registrada és demostrable. Si ho és, s'encarregaran de portar la presentació judicial davant la jurisdicció internacional pertinent.

El ciutadà no podrà ser descobert ja que les imatges es guarden al «dipòsit segur» de l'aplicació i no a la galeria instal·lada per defecte a tots els mòbils. Un altre avantatge de l'eina és la facilitat per sortir de l'app i tornar a la pantalla de la cambra del dispositiu. En cas de ser arrestat, o confiscat el telèfon, es pot eliminar l'aplicació i tot el seu contingut ràpidament fent clic en tres botons.

Notícies relacionades

Aquesta app adquireix també notorietat com a resposta al context legislatiu espanyol on l'entrada en vigor de l'anomenada ‘llei mordassa’ preveu sancions per «l'ús no autoritzat d'imatges o dades personals o professionals d'autoritats o membres de les Forces i Cossos de Seguretat que pugui posar en perill la seguretat personal o familiar dels agents, de les instal·lacions protegides o en risc l'èxit d'una operació, amb respecte al dret fonamental a la informació».

Si vols valorar aplicacions pots fer-ho participant com a expert de l'appteca d'apps4citizens. apps4citizens és una plataforma que té per objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.

Temes:

Drets humans